Κόσμος

Αυστραλία: Βγάζει τον Κάρολο από τα χαρτονομίσματα και βάζει εικόνα ιθαγενών

Έως τώρα στο 5δόλαρο της Αυστραλίας απεικονίζονταν ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης.

Ένα μοτίβο ιθαγενών της Αυστραλίας είναι αυτό που θα αντικαταστήσει το πρόσωπο του Βρετανού μονάρχη στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων της χώρας.

Αυτό ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι ο Κάρολος δεν θα απεικονίζεται σε αυτό. 

Το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ απεικονίζεται στα αυστραλιανά πεντοδόλαρα εδώ και δεκαετίες, αλλά μετά το θάνατό της, ο νέος Βρετανός μονάρχης δεν θα την αντικαταστήσει.

Αντ’ αυτού θα δώσει τη θέση του σε μια εικόνα ιθαγενών. Στην άλλη πλευρά του τραπεζογραμματίου θα συνεχίσει να απεικονίζεται το αυστραλιανό Κοινοβούλιο.

Το πορτρέτο του David Uniapon, αυτόχθονα ακτιβιστή, συγγραφέα και μουσικού, βρίσκεται ήδη στο χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων.

Η κίνηση αυτή του Eργατικού πρωθυπυργού Άντονι Αλμπανέζε έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στον φιλομοναρχικό συνδεσμο της χώρας.

Ο Αυστραλιανός Μοναρχικός Σύνδεσμος επίσης αποδοκίμασε επίσης τον Αυστραλό πρωθυπουργό – ο οποίος είναι επί μακρόν υποστηρικτής του να γίνει η Αυστραλία δημοκρατία – και τον κατηγόρησε ότι καταπατά την αυστραλιανή δημοκρατία. 

«Είναι ουσιαστικά ο νεοκομμουνισμός σε δράση», δήλωσε ο Philip Benwell, πρόεδρος της ένωσης.

 Ωστόσο, η γερουσιαστής του κόμματος των Πρασίνων της Αυστραλίας και η γυναίκα Gunnai, Gunditjmara και Djab Wurrung, Lidia Thorpe, χαρακτήρισαν την αλλαγή αυτή ως «μαζική νίκη για τις ρίζες μας και για τα Πρώτα Έθνη που αγωνίζονται για την αποαποικιοποίηση αυτής της χώρας».

 https://twitter.com/SenatorThorpe/status/1569480172486955008

Σύμφωνα με δημοσκόπηση τον Οκτώβριο του 2022 από την Sydney Morning Herald , οι ψηφοφόροι προτιμούν το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων να απεικονίζει έναν Αυστραλό, με το 43% να ψηφίζει υπέρ και το 34% να επιλέγει τον βασιλιά Κάρολο.

Νέα συζήτηση για την αποχώρηση της Αυστραλίας από την Κοινοπολιτεία

Αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας εξακολουθεί να είναι ο αντίστοιχος Βρετανός μονάρχης. Συζητήσεις γίνονται εδώ και καιρό στη χώρα για έναν πιθανό διαχωρισμό από τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β’ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους προκάλεσε επίσης δημόσιο πένθος στην Αυστραλία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ομάδες ιθαγενών διαμαρτυρήθηκαν κατά της βασιλικής οικογένειας, κατηγορώντας τη μοναρχία ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για τα εγκλήματα των αποικιοκρατών.

Ο θάνατος της Ελισάβετ Β΄έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σε διάφορα μέρη της Κοινοπολιτείας – συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας αναφορικά με το αν θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν.

Το 1999, η πλειοψηφία των Αυστραλών με ποσοστό 55% ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης της μοναρχίας.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, θεωρείται υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της χώρας του και του σχηματισμού προεδρευόμενης δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Ρεκόρ 14ετίας στις θερμοκρασίες του Ιανουαρίου - Τα γραφήματα του Meteo
Μαύρο Ρόδο: Θα ξανασκοτώσει ο Γεράσιμος για χάρη της Ελισάβετ;
Chevron Right