Ο τέως Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, βρίσκεται ήδη υπό έρευνα για την προσπάθεια ανατροπής της εκλογικής του ήττας, αλλά κατηγορήθηκε και την Τρίτη (19/03) ότι παραποίησε μια βάση δεδομένων δημόσιας υγείας για να πλαστογραφήσει τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το USA Today, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο έβαλε ψευδή στοιχεία σε μια κυβερνητική βάση δεδομένων για να φανεί ότι ο ίδιος, η 12χρονη κόρη του και μέλη της συνοδείας του είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως ανέφερε η Αστυνομία. Από την πλευρά του, ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε κάνει ποτέ το εμβόλιο, λέγοντας: «Πρόκειται για μια επιλεκτική έρευνα. Είμαι ήρεμος. Ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν έκανα το εμβόλιο».
Επισημαίνεται ότι ο Ζαΐρ Μπολσονάρο και οι βοηθοί του φέρονται να πείραξαν τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας ενόψει μιας επίσκεψης στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022, η οποία απαιτούσε απόδειξη εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος σε αμερικανικό έδαφος.
Οι κατηγορίες, που δημοσιεύθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, σηματοδότησαν την πρώτη ποινική δίωξη του τέως Προέδρου, ο οποίος καταφερόταν κατά των εμβολίων όσο ήταν στην εξουσία, ακόμη και όταν ο κορονοϊός σκότωσε σχεδόν 700.000 Βραζιλιάνους.
Αντιεμβολιαστής ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, υπέρ οι Βραζιλιάνοι
Καθώς ο κορονοϊός εξαπλωνόταν στον πλανήτη, ο Ζαΐρ Μπολσονάρου ορκίστηκε να μην εμβολιαστεί και η κυβέρνησή του αγνόησε τις προσφορές ώστε να λάβει το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κατά της νόσου COVID-19 της. Ακόμα, τον Σεπτέμβριο του 2021, περιφρόνησε την απαίτηση εμβολιασμού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μάλιστα, αρκετά μέλη της βραζιλιάνικης αντιπροσωπείας βρέθηκαν αργότερα θετικά.
Δεκαπέντε μήνες αργότερα, αφότου απέτυχε να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Βραζιλίας, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο βρισκόταν σε ένα αεροπλάνο για το Μαϊάμι και φέρεται να είχε μαζί του ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η νοσοκόμα που αναφέρεται στα αρχεία ως εκείνη που του έκανε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αρνήθηκε τελικά ότι του το χορήγησε και δεν εργαζόταν πλέον στο κέντρο κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου εμβολιασμού, σύμφωνα με το Reuters.
Απεναντίας, περισσότερο από το 89% των Βραζιλιάνων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με το Κέντρο Δεδομένων για τον κορονοϊό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.