Κόσμος

Όμηρος της Λεπέν ο Μακρόν – Η ακροδεξιά απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση Μπαρνιέ λόγω προϋπολογισμού

Άρχισαν τα ακροδεξιά όργανα στη Γαλλία. Μετέωρη η κυβέρνηση Μακρόν στις διαθέσεις της Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε το καλοκαίρι σε πρόωρες εκλογές διακηρύσσοντας ως στόχο την ανακοπή της πορείας της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν προς την εξουσία και ελπίζοντας πως θα ενισχύσει τη θέση του. Τελικά ο πρόεδρος της Γαλλίας βγήκε αποδυναμωμένος και επιπλέον κατάφερε και έβαλε την Λεπέν έμμεσα στην κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς τις επέτρεψε να την ελέγχει, στηριζόμενος στην υποστήριξη της.

Όπως πολλοί προέβλεπαν η επικεφαλής της ακροδεξιάς θα έπαιζε το δικό της παιχνίδι, αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό, έχοντας τη δυνατότητα να τραβήξει όποτε το επιθυμεί την πρίζα από την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ.

Τη Δευτέρα (25/11), μετά από συνάντηση με τον συντηρητικό πρωθυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε πως δεν συμφωνεί με το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης και πως θα μπορούσε να αποσύρει την υποστήριξή της εάν δεν γίνουν οι αλλαγές που επιθυμεί.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ότι εάν ο προϋπολογισμός «μείνει ως έχει» τότε το κόμμα της θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας τις δικές της «κόκκινες γραμμές», συμπεριλαμβανομένης της άρνησής της για αύξηση των φόρων στο ρεύμα και της υποστήριξής της στην αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το BFMTV, η ακροδεξιά θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση μομφής σε συνεδρίαση στις 18 Δεκεμβρίου. Πηγή από την Εθνική Συσπείρωση, σημείωσε με νόημα: «Ο Μπαρνιέ μας άκουσε, αλλά στην πραγματικότητα δεν μας άκουσε. Δεν νομίζω πως έχουν καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει».

Προϋπολογισμός λιτότητας

Η γαλλική οικονομία έχει εκτροχιαστεί και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΕ. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προωθήσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας για να κλείσει τις μαύρες τρύπες.  Συγκεκριμένα το Παρίσι καλείται να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο έχει ανέλθει στο 112% του ΑΕΠ και εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 124% τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση Μπαρνιέ πρέπει να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που θα μειώνει το έλλειμα της Γαλλίας από περίπου 6% του ΑΕΠ στο 5%, που μεταφράζεται σε περικοπές 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το οικονομικό πρόγραμμα του επόμενου έτους θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου – Ιουλίου κέρδισε το Λαϊκό Μέτωπο, ο συνασπισμός Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Κομμουνιστών και Πρασίνων. Ωστόσο η συμμαχία δεν κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και έτσι χρειαζόταν την υποστήριξη των Μακρονιστών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος αρνήθηκε να αποδεχτεί έναν πρωθυπουργό από τον συνασπισμό αριστεράς και κεντροαριστεράς και αποφάσισε να διορίσει με συνοπτικές διαδικασίες τον «εκλεκτό» του Μισέλ Μπαρνιέ και να βασιστεί στην υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν. Το Λαϊκό Μέτωπο κατήγγειλε «πραξικόπημα Μακρόν», «αντιδημοκρατική εκτροπή» και «κλοπή των εκλογών». 

Αυτή τη στιγμή η γαλλική εθνοσυνέλευση είναι χωρισμένη σε τρία μεγάλα πολιτικά μπλοκ: Το Λαϊκό Μέτωπο, τους κεντρώους του Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν. Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ αποτελείται κυρίως από Μακρονιστές και μέλη των Ρεπουμπλικάνων, του κόμματος της παραδοσιακής Δεξιάς από το οποίο προέρχεται και ο Μπαρνιέ.

Κίνηση ματ με φόντο τη δίκη για υπεξαίρεση

«Είπαμε ποιες είναι οι αδιαπραγμάτευτες θέσεις μας […] Είμαστε ξεκάθαροι στην πολιτική μας προσέγγιση, υπερασπιζόμαστε τον γαλλικό λαό», τόνισε η Μαρίν Λεπέν, η οποία τον περασμένο μήνα βοήθησε την κυβέρνηση Μπαρνιέ να επιβιώσει από πρόταση μομφής που έφερε στο κοινοβούλιο ο αριστερός συνασπισμός, απέχοντας από τη διαδικασία. 

Η προειδοποίηση της Λεπέν για απόσυρση της υποστήριξής της έρχεται την ώρα που η ίδια και άλλοι αξιωματούχοι του κόμματός δικάζονται για υπόθεση υπεξαίρεσης κεφαλαίων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι εισαγγελείς του Παρισιού ζήτησαν να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 2 ετών, αλλά και 5ετής αποκλεισμός από τη συμμετοχή σε προεδρικές εκλογές. 

H Μαρίν Λεπέν, που αρνείται τις κατηγορίες, κατήγγειλε ότι «στόχος τους είναι να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφια στις προεδρικές» και ότι «όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι τυφλός και κουφός». Αν η ίδια δεν μπορέσει τελικά να είναι υποψήφια, υπάρχει η εφεδρεία του Ζορντάν Μπαρντελά, στενού συνεργάτη της, προέδρου της «Εθνικής Συσπείρωσης» και ανερχόμενου αστέρα της γαλλικής ακροδεξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κίνημα Δημοκρατίας: Να οικοδομήσουμε έναν κόσμο όπου καμία γυναίκα δεν θα ζει με τον φόβο
Γεραπετρίτης: «Διαφωνήσαμε με τον Φιντάν, πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση;»
Chevron Right