Από τις 18:00 επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη Γαλλία. Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα ισχύουν από το ερχόμενο Σάββατο.
«Δεν θα είναι δυνατή η έξοδος για προσωπικούς λόγους. Όλα τα εμπορικά καταστήματα ή οι υπηρεσίες που είναι ανοιχτές στο κοινό θα είναι κλειστά στις 6 μ.μ.», τόνισε ο Ζ.Καστέξ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις εισόδου στην χώρα και πλέον όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ, να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποίησε επίσης πως μια τρίτη καραντίνα θα επιβληθεί «χωρίς καθυστέρηση» στην περίπτωση «οξείας επιδημικής επιδείνωσης», σημειώνοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση «δεν απαιτεί» ένα τέτοιο μέτρο.
Εξάλλου, η Γαλλία θα διεξάγει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο τεστ Covid-19 τον μήνα σε σχολεία, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να τα κρατήσει ανοικτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επισήμανε ο Ζαν Καστέξ.
«Επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία και αυτό αποτελεί για εμάς θεμελιώδη στόχο», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε, ανέφερε πως από τις 25 Ιανουαρίου οι φοιτητές του πρώτου έτους θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια που απαιτούν φυσική παρουσία, σε μικρότερες ομάδες.
Αναφορικά με τα εμβόλια, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επιβεβαίωσε την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ανακοινώνοντας πως θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτή, από τη Δευτέρα, πολίτες κάθε ηλικίας με παθολογίες υψηλού κινδύνου. Περισσότερα από 700 κέντρα εμβολιασμού θα ανοίξουν επιπλέον στη χώρα από την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 69.000 ανθρώπους στη Γαλλία, ο έβδομος υψηλότερος απολογισμός θανάτων παγκοσμίως.
Dans les 15 premiers départements où le couvre-feu a été mis en œuvre à 18h00 dès le 2 janvier dernier, la hausse du nombre de nouveaux cas y est 2 voire 3 fois plus faible que dans les autres départements métropolitains. pic.twitter.com/fz2GhY57La
— Jean Castex (@JeanCASTEX) January 14, 2021