Κόσμος

Στενότερο εναγκαλισμό Τουρκίας και Ρωσίας επιδιώκει ο Πούτιν – Έρχεται νέος κόμβος φυσικού αερίου

Τι γράφει το Bloomberg για το σχέδιο Πούτιν για ένα νέο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία για τη δημιουργία ενός κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου, καθώς το Κρεμλίνο αναζητά εναλλακτικές οδούς εξαγωγής του καυσίμου.

«Ελπίζω ότι στο πολύ κοντινό μέλλον θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, καθώς άνοιξε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία «θα καταστήσει την ενεργειακή κατάσταση στην περιοχή πιο σταθερή και ισορροπημένη».

Η Μόσχα επιδιώκει να συσφίξει τους δεσμούς με την Άγκυρα μετά την απότομη επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος παρουσίασε το σχέδιο του κόμβου φυσικού αερίου πέρυσι, υπονοώντας ότι η δημιουργία περισσότερων συνδέσεων με την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα θα καταστήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή τον κύριο δυτικό διάδρομο εξαγωγών της Ρωσίας.

Το σχέδιο «θα εμπλουτίσει» τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ο Ερντογάν τη Δευτέρα.

Το εγχείρημα θα έχει τη μορφή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών και όχι μιας φυσικής εγκατάστασης για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ρωσικών καυσίμων, δήλωσε ο Πούτιν τον Ιούλιο. Δεν διευκρίνισε αν μια τέτοια εγκατάσταση θα σήμαινε λιγότερη εμπορία φυσικού αερίου εκεί από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Ρώσος παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom PJSC υπέβαλε σχέδιο οδικού χάρτη για τον κόμβο φυσικού αερίου στον τουρκικό κρατικό εισαγωγέα ενέργειας Botas, δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν. Οι δύο πλευρές πρέπει τώρα να συστήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας, να συζητήσουν το νομικό πλαίσιο για τον κόμβο και να συμφωνήσουν στους κανόνες εμπορίας, είπε.

Η Ρωσία διοχέτευσε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με τον Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι πέρυσι οι ροές έφτασαν τα 21,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Άγκυρα υπήρξε στενός πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της Μόσχας, καθώς μεγάλος αριθμός δυτικών χωρών αποφεύγει το ρωσικό εμπόριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη νότια Τουρκία.

Η Τουρκία ήλπιζε προηγουμένως να δει τον πρώτο από τους τέσσερις αντιδραστήρες του εργοστασίου Akkuyu ισχύος 4.800 μεγαβάτ να λειτουργεί φέτος. Η αρχική παρτίδα ρωσικού πυρηνικού καυσίμου έχει παραδοθεί στην τοποθεσία και η μονάδα θα τεθεί πλέον σε λειτουργία το 2024, δήλωσε ο Πούτιν τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Twitter: Κατηγορείται ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Φάουτσι για μάσκες - κορονοϊό: Πότε και ποιοι πρέπει να φοράνε
Chevron Right