Μια ομάδα ευρωβουλευτών δημιούργησε έναν ιστότοπο για το προσωπικό του Κοινοβουλίου και τους αξιωματούχους της ΕΕ, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με το «σκοτεινό λόμπι» από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) και άλλες ομάδες συμφερόντων.
Ο Πολ Τανγκ, ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής που ηγείται της πρωτοβουλίας, μίλησε για ένα «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που ήταν απαραίτητο», καθώς το ευρωπαϊκό όργανο απειλήθηκε από ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας που προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ανέφερε συγκεκριμένες πρακτικές, όπως για παράδειγμα το λεγόμενο «astroturfing», όπου μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν οργανισμούς ως βιτρίνα για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντά τους στο παρασκήνιο.
Μέσα από το «hotline» – τον κρυπτογραφημένο ιστότοπο lobbyleaks.eu – οποιονδήποτε θα έχει τη δυνατότητα να αφήσει ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με ύποπτες τακτικές λόμπινγκ.
Το site είναι βασισμένο σε μια γερμανική πρωτοβουλία και οι πληροφορίες θα διερευνώνται από τη γερμανική ΜΚΟ «LobbyControl» κα το Corporate Europe Observatory με έδρα τις Βρυξέλλες, το οποίο παρακολουθεί τις προσπάθειες επηρεασμού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
Ο Τανγκ, ευρωβουλευτής από το 2014, ανέφερε ότι το λόμπι υπήρξε αρχικά «μέρος και αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής, αλλά έγινε προβληματικό όταν ομάδες συμφερόντων προσπάθησαν να κρυφτούν πίσω από οργανώσεις ή στόχευαν πολιτικούς με εξατομικευμένες διαφημίσεις».
Όταν οι νομοθέτες διαπραγματεύονταν το νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές εκείνον για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ορόσημο για τη ρύθμιση των μεγάλων εταιρειών Διαδικτύου, περίμενε έντονο ενδιαφέρον από τις επηρεαζόμενες εταιρείες, αλλά δεν είχε προετοιμαστεί για το «μη συμβατικό λόμπι» που εμφανίστηκε στον δρόμο του.
Μετά την ψήφιση των νόμων, ο Τανγκ ανακάλυψε τον βαθμό στον οποίο ο ίδιος και άλλοι ευρωβουλευτές είχαν «βομβαρδιστεί» με στοχευμένες διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους. «Τότε καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε σκοτεινό λόμπι σε εξέλιξη», εξήγησε.
Συνάντησε επίσης ένα «υπόγειο λόμπι» από οργανισμούς που ισχυρίζονται ότι είναι η «φωνή» μικρομεσαίων εταιρειών ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτούνται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Μετά από αυτή την εμπειρία, ο ίδιος και δύο συνάδελφοί του σοσιαλδημοκράτες υπέβαλαν καταγγελία στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβριο, κατηγορώντας εννέα ενώσεις του κλάδου ότι «πλαστοπροσωπούν» εταιρείες ΜΜΕ.
«Κενά διαφάνειας» και Qatar Gate
Το μητρώο διαφάνειας, το οποίο διαχειρίζεται τα τρία κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – έχει σχεδόν 12.500 εγγραφές.
Η εγγραφή στο μητρώο συχνά παρουσιάζεται ως σήμα νομιμότητας. Οι λομπίστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο εάν βρίσκονται στη βάση δεδομένων.
Το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστό και ως «QatarGate» αποκάλυψε περαιτέρω μεγάλες «τρύπες» στο Μητρώο Διαφάνειας, καθώς μία από τις ΜΚΟ που εμπλέκονται, δεν εγγράφηκε ποτέ στη βάση δεδομένων, παρά το γεγονός ότι ο ιδρυτής της, πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, κλήθηκε τακτικά να παράσχει γνώμη εμπειρογνωμόνων στους νομοθέτες, αναφέρει το Euronews.
Ο Πολ Τανγκ υπογράμμισε ότι κάθε οργανισμός που είχε παραποιήσει τον εαυτό του θα πρέπει να αφαιρεθεί από το μητρώο.