Την επικαιροποίηση των συμφωνηθέντων στη συνάντηση των Μητσοτάκη–Ερντογάν στο Βίλνιους, επιχειρούν Γεραπετρίτης και Φιντάν, με το βλέμμα στην επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η συνάντηση των δύο ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι.
Τουλάχιστον αυτό διαμηνύει σε όλους τους τόνους η ελληνική διπλωματία, είτε μέσω διαρροών, είτε με τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε δηλώσεις και συνεντεύξεις.
Από την τουρκική πλευρά υπάρχει μια σχετική σιωπή, με τον Χακάν Φιντάν να μην έχει τοποθετηθεί τουλάχιστον δημόσια για το τι αναμένει από τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ ο Σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς να δίνει ένα περίγραμμα για το πως θα μπορούσε να προχωρήσει η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Βασική παράμετρος για την Τουρκία, όπως είπε ο Κιλίτς, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων να είναι σε διμερές επίπεδο χωρίς την εμπλοκή τρίτων, ιδιαίτερα της ΕΕ. Δεν είναι κάτι νέο αυτό, καθώς είναι μόνιμο αίτημα της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια ώστε να είναι μια διμερής διαβούλευση, οι όποιες διαφορές, η μια διαφορά για την Ελλάδα, και πολλές για την Τουρκία.
Στο Βίλνιους, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τέθηκε ο οδικός χάρτης για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων όπως γράψαμε στο iEidiseis με τους τέσσερεις άξονες.
Κατά τη συνάντηση Γεραπετρίτη Φιντάν, αναμένεται να γίνει ανασκόπηση της προόδου που σημειώθηκε, κατά πόσο τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα αλλά και πως λειτούργησε σε διάστημα δυο μηνών η επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών.
Βέβαια ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προέρχεται από ένα διπλωματικό μαραθώνιο ταξιδιών, σε χώρες μείζονος σημασίας όπως Ρωσία και Ιράν, ενώ προετοιμάζει και τα ταξίδια του Προέδρου Ερντογάν σε Νέο Δελχί για τους G20 αλλά και την Νέα Υόρκη όπου θα έχει σειρά επαφών με παγκόσμιους ηγέτες.
Έτσι φαντάζει δύσκολο να δοθεί πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από την πλευρά της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά σε σύγκριση με τα άλλα θέματα που απασχολούν την τουρκική διπλωματία.
Εξάλλου η εμβάθυνση των συζητήσεων στον πυρήνα των προβλημάτων, χρειάζεται χρόνο, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο μερών, όπως έχει καταγραφεί στους τέσσερεις άξονες του Βίλνιους.
Όπερ σημαίνει ότι η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν θα ασχοληθεί με χαμηλού ενδιαφέροντος διπλωματία, όπως η θετική ατζέντα που συνεχίζει να υλοποιείται από τους δυο υφυπουργούς εξωτερικών για θέματα οικονομικής διπλωματίας.
Σε ότι αφορά τα πιο σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις δυο χώρες, θα γίνει ανταλλαγή προτάσεων, όπως είχε συμφωνηθεί στο Βίλνιους, που θα μπορούσαν να συζητηθούν σε μια πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.
Άκρως σημαντικό, όπως σημειώνουν πηγές και από τις δυο πλευρές, είναι να μην υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή στις συζητήσεις, με εκατέρωθεν αιτήματα, που εξ αρχής είναι γνωστό ότι θα υπάρχουν αντιρρήσεις από την άλλη πλευρά.
Είναι τέτοια η σπουδή ώστε να μην προκληθεί κάποιο ανεπιθύμητο «επεισόδιο», που σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis δεν θα δοθούν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Γεραπετρίτη-Φιντάν. Τουλάχιστον αυτό είχε συμφωνηθεί μέχρι και τη Δευτέρα.
Έτσι τα κύρια ζητήματα που θα τεθούν, όπως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε, θα είναι η προπαρασκευή της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Θεσσαλονίκη.
Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει συζήτηση και για το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό που έχει τελματώσει μετά το Κρανς Μοντανά το 2017. Αυτό εξάλλου ζήτησε η κυπριακή πλευρά, που βλέπει ως ευκαιρία την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για μια τριμερή συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ με Γκουτέρες.
Το θετικό στη συνάντηση, είναι ότι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα έχουν αρκετό χρόνο που θα περάσουν μαζί, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα εμπιστοσύνης που μπορεί να φανεί χρήσιμο στις μετέπειτα επαφές των δυο πλευρών.