Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα. Ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια επικείμενης επίσκεψής του στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με τους συνομιλητές της εφημερίδας, το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει δύο ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει η εφημερίδα, ο Μπλίνκεν θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από πέντε χρόνια που θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη της ασιατικής χώρας.
Εκτός από τον Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα στο τέλος του έτους.
Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο προετοιμάζεται για την επίσκεψη του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μακάρθι στην Ταϊβάν αυτή την άνοιξη. Το ταξίδι του Αμερικανού πολιτικού στο νησί θα αποτελέσει μέρος της στρατηγικής των Ρεπουμπλικάνων να αντιμετωπίσουν την Κίνα ως μείζονα προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής τους.
Ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε με μάλλον ωμό τρόπο ότι δεν προτίθεται να λάβει υπόψη του τις απόψεις των κινεζικών αρχών όταν σχεδιάζει ταξίδια στην Ταϊβάν.
«Δεν νομίζω ότι η Κίνα μπορεί να μου πει πού να πάω – ποτέ και οπουδήποτε», δήλωσε ο Μακάρθι.