Κόσμος

«Απόβαση» Ρώσων ολιγαρχών στην Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις

Οικονομικός «παράδεισος» η Τουρκία για τους Ρώσους ολιγάρχες – Η «διπλωματική επιτυχία» του Ερντογάν.

 «Τον τελευταίο καιρό βλέπω αρκετούς Ρώσους πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στην Τουρκία, καθώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν ή να επενδύσουν στην Ευρώπη λόγω των κυρώσεων», εξηγεί ο Μουσταφά Σερτ, κτηματομεσίτης στο Harbiye, μια συνοικία στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. «Αναζητούν ευκαιρίες στην Τουρκία και τους λέω ότι είναι ευπρόσδεκτοι», συνέχισε ο ίδιος.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24/2/2022), η Τουρκία προσελκύει όλο και περισσότερους Ρώσους που αναζητούν επενδύσεις, αναφέρει δημοσίευμα της Le Monde.  Σύμφωνα με τα στατιστικά, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2022, σχεδόν 5.000 Ρώσοι απέκτησαν ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 1.275 μόνο τον Ιούνιο.

Αυτή η «βιασύνη» εξηγείται από το γεγονός ότι οποιοσδήποτε αλλοδαπός επενδύει ή αγοράζει ακίνητο αξίας άνω των 400.000 δολαρίων (388.000 ευρώ) λαμβάνει σε αντάλλαγμα την τουρκική υπηκοότητα. Μια διευκόλυνση που θα επιτρέπει στους επενδυτές να μεταφέρουν τις χρηματοοικονομικές τους δραστηριότητες από τη Ρωσία στην Τουρκία, η οποία είναι τέλεια συνδεδεμένη με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Κάποιοι αγοράζουν αγαθά για να αποκτήσουν το τουρκικό διαβατήριο, με στόχο στη συνέχεια να δημιουργήσουν την επιχείρησή τους στην Τουρκία και να συναλλάσσονται με τη Ρωσία», επιβεβαιώνει ο Μουσταφά Σερτ, ο οποίος βλέπει «μόνο καλό» σε αυτή την άφιξη κεφαλαίων, την ώρα που κάνει «χρυσές δουλειές».

Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της, η Άγκυρα δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, από την οποία εξαρτάται ιδιαίτερα για τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Το εμπόριο συνεχίζεται και το φυσικό αέριο ρέει μέσω των δύο αγωγών, του TurkStream και του Blue Stream, που συνδέονται με τη Ρωσία. Η Turkish Airlines εκτελεί πολυάριθμες πτήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία και αρκετοί ολιγάρχες έχουν αγκυροβολήσει τα γιοτ τους σε λιμάνια της Μεσογείου.

poutin erdpgan sotsi

«Διπλωματική επιτυχία για την Τουρκία»

Ανάμεσά τους, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, που φημίζεται ότι είναι κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται να έχει εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη, αφού συμμετείχε, από τη ρωσική πλευρά, στις διαπραγματεύσεις για το σιτάρι που διεξήχθησαν εκεί στις 22 Ιουλίου. Η παρουσία του επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες κοντά στο Κρεμλίνο για την Τουρκία, τη βιομηχανία της, τις τράπεζές της, τα logistics της.

Στο εξής, οι Ρώσοι τουρίστες που διαμένουν στην Τουρκία θα μπορούν να πληρώνουν τις αγορές τους και τους λογαριασμούς του ξενοδοχείου τους σε ρούβλια με την κάρτα Mir, επιβεβαίωσε ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Σότσι. Αυτή η οικονομική προσέγγιση έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία φαίνεται να πλήττεται σκληρά από τις κυρώσεις, ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει μια μεγάλη νομισματική κρίση. Ο πληθωρισμός (79,6% σε ετήσιο μέσο όρο τον Ιούλιο) έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Καθώς οι παγκόσμιοι κολοσσοί της ναυτιλίας εμπορευματοκιβωτίων σταμάτησαν τις αποστολές στη Ρωσία, τις ανέλαβαν οι τουρκικές εταιρείες. Εμπορευματοκιβώτια από την Ασία ή την Ευρώπη φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη, τη Μερσίνα ή τη Σμύρνη και στη συνέχεια ανακατευθύνονται στο ρωσικό λιμάνι Novorossiïsk, στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω τουρκικών μεταφορικών εταιρειών (Medkon, Akkon, Fesco).

Η Άγκυρα, η οποία τοποθετείται ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, κατάφερε να διαπραγματευτεί, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, τη συμφωνία της 22ας Ιουλίου, η οποία επέτρεψε, μετά από πέντε μήνες πολέμου και αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.

Αυτή η διπλωματική επιτυχία χάρισε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα συγχαρητήρια του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ο τελευταίος τον υποδέχθηκε στις 5 Αυγούστου στη θερινή του κατοικία στο Σότσι.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι να αυξήσουν το εμπόριο τους, να επιτρέψουν στις ρωσικές εταιρείες να εγκατασταθούν σε τουρκικές ζώνες ελεύθερων συναλλαγών και να επιτρέψουν στις τουρκικές τράπεζες να συνεργαστούν με το ρωσικό σύστημα πληρωμών, γνωστό ως Mir.

Στο εξής, οι Ρώσοι τουρίστες που διαμένουν στην Τουρκία θα μπορούν να πληρώνουν τις αγορές τους και τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια με την κάρτα Mir, επιβεβαίωσε ο Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Σότσι.

Αυτή η οικονομική προσέγγιση έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία φαίνεται να πλήττεται σκληρά από τις κυρώσεις, ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζει μια μεγάλη νομισματική κρίση. Ο πληθωρισμός (79,6% σε ετήσιο μέσο όρο τον Ιούλιο) έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο και τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σουηδία: Παραδίδει Κούρδο στον Ερντογάν - Το πρώτο αντάλλαγμα μετά τη συμφωνία στο ΝΑΤΟ
Καιρός-meteo: Βροχερό σκηνικό την Παρασκευή - Πού αναμένονται χαλαζοπτώσεις
Chevron Right