Βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ψήφισμα των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που συνδέεται με μια συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων άσκησε. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη παρατείνεται το πεντάμηνο αδιέξοδο στον διεθνή οργανισμό για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, στον οποίο ήδη καταγράφονται περισσότεροι από 32.000 νεκροί.
Έντεκα μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν το ψήφισμα το πρωί της Παρασκευής (22/3). Η Ρωσία, η Κίνα και η Αλγερία καταψήφισαν και η Γουιάνα απείχε. Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ψήφοι της Ρωσίας και της Κίνας καταμετρήθηκαν ως βέτο.
Δεν ήταν σαφές το πρωί της Παρασκευής εάν θα γινόταν περαιτέρω ψηφοφορία για ένα εναλλακτικό ψήφισμα που απαιτεί άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός που συντάχθηκε από άλλα μέλη του συμβουλίου. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε ένα τέτοιο ψήφισμα, υποδηλώνοντας ότι το αδιέξοδο στο σώμα, που έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, θα συνεχιστεί.
Ανένδοτος ο Νετανιάχου – Νέα επίθεση στη Ράφα
Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ και επέμεινε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν μια νέα επίθεση εναντίον της νοτιότερης πόλης της Γάζας, Ράφα, η οποία υπήρξε το τελευταίο καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «θα το κάνει μόνο του» εάν χρειαστεί.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει το βέτο τους τέσσερις φορές στη Γάζα (εναντίον τριών ψηφισμάτων κατάπαυσης του πυρός και μιας ρωσικής τροπολογίας) από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, και σημείωσε ότι το ψήφισμα των ΗΠΑ δεν απαιτούσε άμεσα κατάπαυση του πυρός, αλλά μάλλον «καθορίζει την επιτακτική ανάγκη» της κατάπαυσης του πυρός.
«Για να σωθούν οι ζωές των Παλαιστινίων αμάχων, αυτό δεν αρκεί», είπε ο Nebenzya. Πρόσθεσε ότι όποιο μέλος του συμβουλίου ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος «θα καλύψει τον εαυτό του με ντροπή».
Μετά την ψηφοφορία, η απεσταλμένη των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα επειδή δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τις ρήτρες σε αυτό που καταδικάζουν τη Χαμάς .
«Ο δεύτερος λόγος πίσω από αυτό το βέτο δεν είναι απλώς κυνικός, είναι επίσης ασήμαντος», είπε ο Thomas-Greenfield. «Η Ρωσία και η Κίνα απλώς δεν ήθελαν να ψηφίσουν υπέρ ενός ψηφίσματος που συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή προτιμούσαν να μας δουν να αποτύχουμε παρά να δουν αυτό το συμβούλιο να πετυχαίνει».
Το άλλο ψήφισμα
Ένα άλλο ψήφισμα έχει συνταχθεί από εκλεγμένα μέλη του συμβουλίου με άμεσο αίτημα για κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Thomas-Greenfield προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ασκούσαν βέτο σε αυτό το κείμενο εάν παρουσιαζόταν προς ψήφιση, με το σκεπτικό ότι δεν υποστήριζαν τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη Ντόχα για μια συμφωνία που θα καθιέρωνε κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
«Το χειρότερο είναι ότι θα μπορούσε πράγματι να δώσει στη Χαμάς μια δικαιολογία για να αποχωρήσει από τη συμφωνία στο τραπέζι», είπε. «Όλοι μας θέλουμε να δούμε αυτό το συμβούλιο να έχει λόγο, αλλά δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε κανένα ψήφισμα που θέτει σε κίνδυνο τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».
Το εναλλακτικό ψήφισμα αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε αναμονή το πρωί της Παρασκευής, ενώ μέλη του συμβουλίου διεξήγαγαν διαβουλεύσεις.
Η Sherine Tadros, επικεφαλής του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νέα Υόρκη, περιέγραψε το ψήφισμα των ΗΠΑ ως «προσπάθεια των ΗΠΑ να απαλλάξουν τον εαυτό τους από το απύθμενο ρεκόρ που είχε μέχρι στιγμής ο Μπάιντεν στη Γάζα και να υποβάλει ένα ψήφισμα που δεν πρόκειται να τελειώσει πόλεμος».
«Αυτή η στιγμή απαιτεί ξεκάθαρη δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η εντολή του οποίου είναι να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός», είπε ο Τάντρος. «Δεν θα έπρεπε πραγματικά να είναι τόσο δύσκολο για αυτούς να το κάνουν αυτό».
Οι ΗΠΑ έδωσαν τον ίδιο λόγο για το βέτο τους στο ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στην Αλγερία πριν από περισσότερο από ένα μήνα, αλλά οι συνομιλίες για την ομηρεία στην Ντόχα παραμένουν αδιέξοδες. Οι διευθυντές της CIA και της Μοσάντ, Γουίλιαμ Μπερνς και Ντέιβιντ Μπαρνέα, αναμενόταν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ την Παρασκευή.
Σε μια ιδιαίτερα κακή μέρα για την αμερικανική διπλωματία, ο Νετανιάχου έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αψηφώντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ να μην προχωρήσουν τα σχέδια για επίθεση στη Ράφα, με την αιτιολογία ότι θα προκαλέσει περαιτέρω μαζικές απώλειες αμάχων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε: «Δεν έχουμε τρόπο να νικήσουμε τη Χαμάς χωρίς να μπούμε στη Ράφα και να εξαφανίσουμε τα υπολείμματα των ταγμάτων εκεί. Του είπα ότι ελπίζω να το κάνουμε αυτό με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί – θα το κάνουμε μόνοι μας».