Ριζωμένος είναι ο φόβος στους πολίτες του Λιβάνου για τον κίνδυνο που ενδέχεται να ενέχουν οι ηλεκτρικές τους συσκευές, μετά το νέο κύμα εκρήξεων σε walkie-talkie της Χεζμπολάχ.
Οι Αρχές προσπαθούν να μετριάσουν τον κίνδυνο, αλλά δεδομένα η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από διάσπαρτη. Υπενθυμίζεται ότι οι εκρήξεις που αποδίδονται στο Ισραήλ, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 ανθρώπων στον Λίβανο και τον τραυματισμό άλλων 450.
Τα βίντεο που κυκλοφορούν από τα αιματηρά περιστατικά, πίσω από τα οποία φέρεται να κρύβονται οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, έχουν τρομοκρατήσει τους πολίτες, που δεν έχουν καμία ανάμειξη με την Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα, το σκηνικό μυρίζει… μπαρούτι, καθώς οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο να αυξάνονται.
Ειδικές μονάδες του στρατού στον Λίβανο «πυροδοτούν ύποπτες συσκευές τηλεειδοποίησης και επικοινωνίες σε διαφορετικές περιοχές», αναφέρεται σε μια ανάρτηση στο X (πρώην Twitter).
Ελεγχόμενες εκρήξεις όπως αυτές πραγματοποιούνται ήδη από το βράδυ της Τετάρτης (18/9) και ενώ ο στρατός συνεχίζει να προτρέπει τους πολίτες να απομακρυνθούν από τοποθεσίες όπου μπορεί να εντοπιστεί κάποιο «ύποπτο αντικείμενο».
Τελικά ποιος προμήθευσε τα walkie – talkie στον Λίβανο
Μυστήριο επικρατεί γύρω από τα walkie – talkie του θανάτου, τόσο για το πώς κατασκευάστηκαν όπως και για το πώς έφτασαν στα χέρια της Χεζμπολάχ.
Την Πέμπτη (19/9) η ιαπωνική κατασκευάστρια ICOM ανακοίνωσε πως έχει πάψει να παράγει «εδώ και περίπου 10 χρόνια» τους ασυρμάτους που πιστεύεται πως ανατινάχθηκαν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου.
«Ο IC-V82 ήταν φορητός ασύρματος που παραγόταν και εξαγόταν, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, από το 2004 ως τον Οκτώβριο του 2014. Έπαψε να παράγεται πριν από περίπου 10 χρόνια, και έκτοτε η εταιρεία μας δεν τον διαθέτει στην αγορά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ICOM, αντιδρώντας σε πληροφορίες της εφημερίδας New York Times και ισραηλινών ΜΜΕ, που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο μοντέλο.
«Η παραγωγή των μπαταριών που απαιτούνταν για τη λειτουργία της κύριας μονάδες διακόπηκε και η ολογραφική σφραγίδα που επιτρέπει να διαχωρίζονται τα αυθεντικά προϊόντα από τις απομιμήσεις δεν ήταν τοποθετημένη, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιώσουμε αν το προϊόν προμήθευσε η εταιρεία μας», σημείωσε ακόμη η ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία.
Σύμφωνα με την ICOM, τα προϊόντα της που προορίζονται για τις αγορές του εξωτερικού διατίθενται αποκλειστικά μέσω διανομέων με τους οποίους έχει κλείσει συμφωνίες.
«Όλοι οι ασύρματοί μας παράγονται από τη θυγατρική μας (…) Wakayama ICOM Inc., στον νομό Ουαγιακάμα, με βάση αυστηρό σύστημα διαχείρισης», που έχει διεθνή πιστοποίηση και εγγυάται ότι «δεν χρησιμοποιούνται άλλα μέρη από τα εγκεκριμένα από την εταιρεία μας», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «όλοι οι ασύρματοι κατασκευάζονται στο ίδιο εργοστάσιο» και πουθενά «στο εξωτερικό».
Ο «δούρειος ίππος» του Ισραήλ για τις εκρήξεις στον Λίβανο
Τα διεθνή ΜΜΕ ρίχνουν την ευθύνη στη Μοσάντ, η οποία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες αναφορές, κατέστρωσε με χειρουργική ακρίβεια το σχέδιο. με το οποίο πέτυχε το διπλό χτύπημα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
«Χτύπημα του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί, καθώς φέρεται να κατασκεύασε και να πούλησε (μέσω εταιρειών-βιτρινών) στον εχθρό το όπλο με το οποίο τελικά τον σκότωσε: απλές συσκευές για εσωτερική επικοινωνία, που στην πραγματικότητα ήταν δολοφονικές βόμβες.
Σύμφωνα με πράκτορες που έχουν μιλήσει ανώνυμα σε διεθνή Μέσα, η επιχείρηση σχεδιαζόταν επί μήνες, αν όχι χρόνια. Δεν ήταν ένα «κλασικό σαμποτάζ», όπως αρχικά ειπώθηκε.
Το Ισραήλ δεν χρειάστηκε να «πειράξει» τις συσκευές της Χεζμπολάχ. Απλώς τις κατασκεύασε με βάση ένα σχέδιο που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως, φαίνεται να είναι πέρα για πέρα πραγματικότητα.
«Χτίστηκε» πάνω στον φόβο της Χεζμπολάχ για τη χρήση προηγμένων ή «έξυπνων» συσκευών επικοινωνίας όπως τα κινητά, τα οποία εύκολα παρακολουθούνται και δίνουν πληροφορίες στις εχθρικές υπηρεσίες κατασκοπείας για τις επόμενες κινήσεις των μελών της.
Η Χεζμπολάχ επένδυσε σε βομβητές και σε άλλες απλές συσκευές, θεωρούμενες παρωχημένες τεχνολογικά. Η πληροφορία έφτασε στο Ισραήλ, το οποίο φέρεται εκτέλεσε το σχέδιο το οποίο βύθισε τον Λίβανο για δύο 24ωρα στο χάος.
Ο φόβος των επικεφαλής της Χεζμπολάχ που έκανε εύκολο το σαμποτάζ
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, θεώρησε ότι εφόσον το Ισραήλ χρησιμοποιούσε προηγμένα τεχνολογικά μέσα, η οργάνωση της οποίας ηγείται, θα έπρεπε να επιστρέψει στα παλιά για λόγους ασφαλείας. Ηταν ξεκάθαρο, είχε δηλώσει ο Νασράλα, ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να εντοπίζει τις θέσεις των μελών της οργάνωσης.
«Με ρωτάτε πού είναι ο πράκτορας», είχε πει ο Νασράλα απευθυνόμενος στους οπαδούς του σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας: «Σας λέω ότι πράκτορας είναι το τηλέφωνο στα χέρια σας, στα χέρια της γυναίκας σας και στα χέρια των παιδιών σας». Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει: «Θάψτε το. Βάλτε το σε ένα σιδερένιο κουτί και κλειδώστε το».
Ο ίδιος πίεζε εδώ και χρόνια, ώστε η Χεζμπολάχ να επενδύσει σε βομβητές, οι οποίοι -παρά τις περιορισμένες δυνατότητές τους- μπορούσαν να λαμβάνουν δεδομένα χωρίς να προδίδουν την τοποθεσία του χρήστη ή άλλες κρίσιμες πληροφορίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών είδαν μία «ευκαιρία».
Πριν ακόμη ο Νασράλα αποφασίσει να στραφεί σε ευρεία χρήση βομβητών, το Ισραήλ φέρεται να είχε εφαρμόσει σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας-βιτρίνας που θα εμφανιζόταν ως διεθνής κατασκευαστής των εν λόγω συσκευών επικοινωνίας.
Η BAC Consulting, εταιρεία με έδρα την Ουγγαρία, είχε συμβόλαιο για κατασκευή συσκευών για λογαριασμό της ταϊβανέζικης Gold Apollo. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία τους ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του ισραηλινού σχεδίου, σύμφωνα με τρεις αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι Νew York Times.
Οι ίδιοι ανέφεραν ακόμη ότι ιδρύθηκαν τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες-βιτρίνες για να καλύψουν την πραγματική ταυτότητα των κατασκευαστών των βομβητών, δηλαδή των στελεχών των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, το Ισραήλ είχε επενδύσει εκατομμύρια για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Μάλιστα, μεταξύ της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της διαδόθηκε ότι καμία επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου -ακόμη και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων- δεν ήταν πλέον ασφαλής.
Καθώς ο Νασράλα απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα, τα στελέχη της Χεζμπολάχ έπρεπε να φέρουν πάντα βομβητές και, σε περίπτωση πολέμου, οι συγκεκριμένες συσκευές θα χρησιμοποιούνταν για να καθοδηγούν τους μαχητές ως προς το πού να κινηθούν.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι αποστολές των βομβητών στον Λίβανο αυξήθηκαν, με χιλιάδες να φτάνουν στη χώρα και να διανέμονται σε στελέχη της Χεζμπολάχ και συνεργάτες τους, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.
Για τη Χεζμπολάχ, ήταν προληπτικό μέτρο άμυνας. Αντίθετα, στο Ισραήλ αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αναφέρονταν στους βομβητές ως «κουμπιά» που επρόκειτο να πατηθούν όταν η συγκυρία θα είχε ωριμάσει. Κάτι που, όπως φαίνεται, θεώρησαν ότι είχε συμβεί αυτή την εβδομάδα.
Ανησυχία και στην Τουρκία για τους βομβητές
Όπως φαίνεται, οι εκρήξεις στα walkie-talkie της Χεζμπολάχ έχουν δημιουργήσει ανησυχία και στην Τουρκία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Ηurriyet, οι οποία επικαλείται στρατιωτικές πηγές, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας χρησιμοποιούν μόνο συστήματα επικοινωνίας και λογισμικό που έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί εντός της χώρας -γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
«Σε περίπτωση οποιασδήποτε εμπλοκής τρίτου μέρους στη διαδικασία παραγωγής, έχουμε πρόσθετους λεπτομερείς μηχανισμούς ελέγχου στη διαδικασία προμήθειας και παραγωγής», δήλωσαν οι πηγές στις 19 Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, για να υπάρξει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, σημαίνει ότι έχει σημάνει συναγερμός. Άλλωστε, υπήρξε η παραδοχή ότι «ως υπουργείο Άμυνας, διεξάγουμε τις απαραίτητες έρευνες για το συγκεκριμένο περιστατικό».