Μπορεί εμάς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να μας απασχολεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού που επελεύνει έχοντας εκτοπίσει το βρετανικό στέλεχος ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανσιμός Υγείας βάζει στο μικροσκόπιό του τη μετάλλαξη Λάμδα. Πρόκειται για μετάλλαξη του κορονοϊου που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Περού και πλέον σαρώνει όλη την Λατινική Αμερική.
Ειδικότερα, στο Περού εντοπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο και πλέον αντιπροσωπεύει εκεί το 82% των νέων κρουσμάτων ενώ στη Χιλή περίπου το 1/3 των νέων κρουσμάτων είναι με την Λάμδα η οποία εξαπλώνεται σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία,Ισημερινό και Μεξικό.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία ότι η μετάλλαξη Λάμδα είναι πιο επιθετική», δήλωσε ο ιολόγος του ΠΟΥ, Ζάιρο Μεντέζ-Ρίκο. «Είναι πιθανό να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης, αλλά δεν έχουμε ακόμη αρκετά αξιόπιστα δεδομένα για να τα συγκρίνουμε με τη Γάμμα ή τη Δέλτα».
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι μεταλλλάξεις όπως η Λάμδα και η Δέλτα δεν θα σταματήσουν αν δεν επιτευχθεί παγκοσμίως ένα ικανοποιητικό ποσοσοτό ανοσίας κοντά στο 80%, μέσω του εμβολιασμού. «Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παγκοσμίως ήταν γενικά αποτελεσματικά έναντι των παραλλαγών και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι είναι λιγότερο έναντι της Λάμδα», επισημαίνει ο ίδιος.
Επίκεντρο μεταλλάξεων η Λατινική Αμερική;
Η Λατινική Αμερική -που μετρά ήδη πάνω από 1 εκατ. θανάτους από κορωνοϊό- θα μπορούσε να γίνει το νέο επίκεντρο των μεταλλάξεων. Στην Κολομβία, για παράδειγμα, η εξαιρετικά μεταδοτική Β.1.621, εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.
Ο συνδυασμός χαμηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης, μη τήρησης των περιοριστικών μέτρων και έλλειψης εμβολίων έχουν αποδειχθεί τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τη μετάλλαξη Λάμδα.
«Η Χιλή έχει εμβολιάσει το 60% των πολιτών της, αλλά αποτελεί εξαίρεση στην ήπειρο», δήλωσε ο Τσουκαγιάμα. «Είναι πολύ πιθανό ότι νέες παραλλαγές θα εμφανιστούν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου (Χειμώνας στο Νότιο Ημισφαίριο). Μπορεί να μην είναι τόσο θανατηφόρες, αλλά σίγουρα θα είναι πιο μεταδοτικές».
(Πληροφορίες DW)