Δηλώσεις για την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και της Χεζμποάχ πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.
Η ομιλία του ακολούθησε το διάγγελμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησής του και της σιιτικής οργάνωσης θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου.
Αρχικά ο πρόεδρος Μπάιντεν ευχαρίστησε τον ομόλογό του της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για τη μεσολάβησή του για να επιτευχθεί συμφωνία και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους περίπου 14 μήνες που εξελισσόταν «μια καταστροφική σύγκρουση», η οποία «άρχισε μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
»Ώρες αργότερα η Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις επιτέθηκαν στο Ισραήλ. Ας το κάνουμε ξεκάθαρο: το Ισραήλ δεν άρχισε αυτόν τον πόλεμο. Ο λαός του Λιβάνου δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο επίσης. Ούτε και οι ΗΠΑ».
«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν επίσης να ζήσουν ως πρόσφυγες», επισήμανε ο Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, με ισχύ από τις 4 π.μ. της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου, «οι μάχες στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ θα τερματιστούν». Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί, είναι για «μια μόνιμη παύση των εχθροπραξιών» και «η συμφωνία εκεχειρίας προαναγγέλλει νέα αρχή για τον Λίβανο».
Μπαίντεν: Το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του
Καθορίζοντας το σχέδιο της εκεχειρίας, ανέφερε ότι τις επόμενες 60 ημέρες ο στρατός του Λιβάνου και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν για να πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους για άλλη μια φορά.
«Δεν θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», σημείωσε και συμπλήρωσε πως το Ισραήλ «τις επόμενες 60 ημέρες θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του».
Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα του «να μην ανοίξει άλλος ένας κύκλος βίας» στην περιοχή. Πρόσθεσε πως «ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν θα επιτραπεί να απειλήσει την ασφάλεια του Ισραήλ».
Μπάιντεν: Οι άνθρωποι στη Γάζα έζησαν μια κόλαση
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν είναι μόνο οι Λιβανέζοι που «δικαιούνται ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία, το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες της Γάζας», οι οποίοι «έζησαν μια κόλαση. Πολλοί αθώοι στη Γάζα υπέφεραν πολύ και πολλά».
«Ο κόσμος τους καταστράφηκε», υπογράμμισε και κατηγόρησε τη Χαμάς, η οποία «αρνείται επί μήνες και μήνες να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ομήρων».
Κοινή δήλωση Μπάιντεν – Μακρόν για την εκεχειρία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας», όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνουν.
Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι υπήρξε «εντατική διπλωματική προσπάθεια» τόσο από τη χώρα του όσο και από τη Γαλλία για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.