Το βράδυ της 7ης Μαρτίου, δηλαδή πριν από περίπου δύο εβδομάδες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε προειδοποιήσει για απειλή τρομοκρατικών ενεργειών τα προσεχή δύο εικοσιτετράωρα.
Μάλιστα, είχε συστήσει στους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη Μόσχα, να αποφύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.
Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην ήταν ακριβές, όμως φαίνεται πως η Ουάσινγκτον είχε πληροφορίες ότι επίκεται τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα στην οποία σχετιζόταν το Ισλαμικό Κράτος.
Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, με τον πιο πρόσφατο απολογισμό να κάνει λόγο για 150 νεκρούς.
Εκτός από τη δημόσια προειδοποίηση προς τους πολίτες, οι ΗΠΑ δήλωσαν και ότι είχαν επικοινωνήσει απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με το BBC.
«Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές αρχές σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική της για το ”καθήκον προειδοποίησης”», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος σε δήλωση μετά την επίθεση. Όμως, η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.
Επιπλέον, μόλις τρεις ημέρες πριν την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθήκον της οποίας είναι να υπερασπιστεί τη χώρα.
Η κορυφαία προτεραιότητα, είπε στους συγκεντρωμένους ηγέτες της Υπηρεσίας Ασφαλείας, ήταν να υποστηρίξουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως ονομάζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε «τρομοκρατικές τακτικές» και μίλησε ευθέως για «προκλητικές δηλώσεις» από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας.
Μάλιστα, τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις «μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».
Η προειδοποίηση και η απόρριψη της δείχνει τη δυσπιστία που επικρατεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Πάντως, σύμφωνα με το BBC, δεν είναι γνωστή ακόμη η φύση των πληροφοριών που κατείχαν ή διέδωσαν οι ΗΠΑ ή πόσο σαφείς ήταν, όμως αν οι πληροφορίες που μοιράστηκαν με τη Ρωσία ήταν αξιόπιστες και συγκεκριμένες, τότε η FSB και ο Πούτιν έκαναν λάθος εκτίμηση.
Και αν ναι, μπορεί να είναι ευκολότερο για τη Μόσχα να συσχετίσει την επίθεση κατά κάποιο τρόπο με την Ουκρανία, ώστε να μεταθέσει την ευθύνη και να δημιουργήσει υποστήριξη για τις ενέργειες της Ρωσίας.
Πάντως, οι ΗΠΑ διαθέτουν μια τεράστια μηχανή συλλογής πληροφοριών και παρακολουθούν στενά το ΙΚ. Το παρακλάδι που θεωρείται ύποπτο για την επίθεση στη Μόσχα συνδέθηκε και με μία επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και αμάχων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, καθώς και με πιο πρόσφατες φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ.