Μετά τη Δανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, και η Τσεχία στρέφεται προς μια πιο πλήρη άρση των μέτρων της πανδημίας. Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την καραντίνα. Παραμένει η μάσκα, και στην Τσεχία οδεύουν προσω ολοταχώς για… κανονικότητα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, τον Μάρτιο, η χωρητικότητα των δημόσιων εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι και πάλι απεριόριστη.
«Από την 1η Μαρτίου θα ισχύουν πολύ λίγα περιοριστικά μέτρα – πρακτικά μόνο η χρήση μασκών», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Petr Fiala (ODS, ECR).
Σύμφωνα με τον Fiala, οι εξελίξεις της πανδημίας ανταποκρίνονται στις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων και ο αριθμός των νοσηλευομένων σταδιακά μειώνεται.
«Όλοι πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας αυτό το κύμα», δήλωσε ο Fiala, αναφερόμενος στην λιγότερο επικίνδυνη παραλλαγή Όμικρον που έπληξε τη χώρα.
Επιπλέον, η κατάσταση συναγερμού για την πανδημία , η οποία επιτρέπει έως τώρα στο τσεχικό υπουργείο Υγείας να εκδίδει περιοριστικά μέτρα, θα λήξει σύντομα.
Προς κατάργηση της καραντίνας
Η επικεφαλής των Γραφείων Δημόσιας Υγείας Pavla Svrčinová προετοιμάζει ήδη μια ακόμη αλλαγή που θα ισχύσει για τα μέτρα COVID-19, ανέφερε το Seznam Zprávy.
Από την 1η Μαρτίου, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να καταργήσει τον κανονισμό που ανάγκαζε τους πολίτες που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα άτομα να μπουν σε καραντίνα. Επί του παρόντος, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να απομονωθούν για πέντε ημέρες.
«Από την 1η Μαρτίου, ο εντοπισμός (των επαφών των μολυσμένων ατόμων) θα τερματιστεί, διότι εάν τα μέτρα σταματήσουν, θα γίνει ένα καθεστώς κανονικής ασθένειας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Vlastimil Válek (TOP 09, ΕΛΚ).
«Σε περίπτωση μόλυνσης) θα το αντιμετωπίσετε το ίδιο όπως αν είχατε ηπατίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη μολυσματική ασθένεια», πρόσθεσε ο υπουργός.
Τι έκαναν άλλες χώρες
Βρετανία
Τέλος σε όλα τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό.
Ο Τζόνσον ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον η «ενθαρρυντική» τάση συνεχίσει, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
«Εφόσον η παρούσα ενθαρρυντική τάση στα δεδομένα [της πανδημίας] συνεχιστεί, η προσδοκία μου είναι ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα τέλος στους τελευταίους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρεωτικής καραντίνας, έναν ολόκληρο μήνα νωρίτερα», είπε ο ίδιος.
Στην ανακοίνωση αυτή, η Βουλή των Κοινοτήτων ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» μεταδίδει ότι πολλά μέλη των Συντηρητικών πανηγύρισαν με ζέση.
Σουηδία
Την ίδια στιγμή, η Σουηδία κατήργησε από την Τετάρτη σχεδόν όλους τους λίγους περιορισμούς της πανδημίας και σταμάτησε τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ για την Covid-19, παρόλο που η πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παραμένει υψηλή και ορισμένοι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση για περισσότερη υπομονή στην μάχη κατά της νόσου.
«Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοριοποιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.
Ωστόσο, τα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό πίεση. Περίπου 2.200 ασθενείς με τη νόσο νοσηλεύονται, σχεδόν το ίδιο ποσοστό με το τρίτο κύμα την άνοιξη του 2021.
Δανία
Η Δανία έχει προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιορισμών από την 1η Φεβρουαρίου. Η απόφαση ελήφθη καθώς η χώρα έχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της μετάλλαξης Όμικρον.
Έτσι η Δανία πετά τις μάσκες, καταργεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά και κάθε περιορισμός στη λειτουργία των μπαρ και των εστιατορίων παύει να υπάρχει.
Τα μοναδικά που παραμένουν σε ισχύ είναι ελάχιστα περιοριστικά μέτρα για την είσοδο στη χώρα, μόνον για τους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από μια χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Να σημειωθεί, ωστόσο, πως τα κρούσματα κορονοϊού στη Δανία δεν είναι μηδαμινά, αλλά σε καθημερινή βάση πλησιάζουν τα 40.000 με 50.000, ήτοι ανέρχονται σε ένα επίπεδο ρεκόρ που φτάνει σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της σκανδιναβικής χώρας.
Επίσης, σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου την έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των Δανών. Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών της χώρας. Το 64% των Δανών εμπιστεύεται την υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Politiken.
Η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πιστοποιητικό εξακολουθούν επίσης να συνιστώνται για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία.