Διαφορετικοί παράγοντες κάνουν τη σημερινή μέρα την πιο μελαγχολική του χρόνου. Ο καιρός, οι μέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, λιγότερα κίνητρα και χρήματα στο πορτοφόλι μας, καθιστούν την Blue Monday λίγο πιο στενάχωρη από τις άλλες.
Τι είναι η Blue Monday
Σύμφωνα με τη θεωρία, την τρίτη Δευτέρα κάθε νέου χρόνου οι άνθρωποι τείνουν να κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα, περισσότερο από ότι άλλες μέρες.
Τον όρο «γέννησε» ο ακαδημαϊκός Dr. Cliff Arnall μέσω της ακόλουθης μαθηματικής εξίσωσης: W+(D-d)]xTQ/MxNA.
Οι παράγοντες που αποτελούν την παραπάνω εξίσωση είναι οι εξής: καιρός (W), χρέη (D), μηνιαίος μισθός (d), χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ).
Λίγα διστακτικά χαμόγελα στην Ελλάδα
Όμως η 18η Ιανουαρίου ξημέρωσε για την Ελλάδα λίγο πιο αισιόδοξη και αυτό λόγω της μικρής χαλάρωσης των μέτρων και του ανοίγματος της αγοράς που είναι σε ισχύ από σήμερα. Καθώς μετράμε πάνω από δύο μήνες σε lockdown, η αγορά στενάζει και οι εργαζόμενοι θέλουν να δουν φως στο τούνελ, η σημερινή μέρα ίσως για τους Έλληνες να μην είναι τόσο… blue.
Η μετακίνηση δίνει μεγαλύτερη άνεση στην κυκλοφορία, μια βόλτα στα μαγαζιά, ανοιχτά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, πράγματα που είναι τόσο μικρά αλλά σημαντικά για την ψυχολογία μετά την ταλαιπωρία πολλών μηνών εξαιτίας του κορονοϊού. Μάλιστα, εδώ και λίγες μέρες αρχίζει να συζητείται ακόμα και το άνοιγμα της εστίασης ή και της άρσης του περιορισμού μετακίνησης εκτός νομού για να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, που ακόμα και αν αργήσουν ακόμα, δίνουν μια αίσθηση εξόδου από το τούνελ.
Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος Blue Monday
Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2005 ωστόσο οι επιστήμονες και οι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν ενστερνίζονται τον όρο και υποστηρίζουν πως οι ισχυρισμοί δεν έχουν και τόσο σαφή επιστημονική βάση.