Η Ρωσία βιώνει ημέρα πένθους, σήμερα (24/03), μετά τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων, το βράδυ της Παρασκευής (22/03), σε επίθεση σε κατάμεστο συναυλιακό χώρο στη Μόσχα. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, πολλές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και τα τηλεοπτικά κανάλια ανανέωσαν τα προγράμματά τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι από 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης όταν ένοπλοι εισήλθαν στο Crocus City Hall, πυροβολώντας αδιακρίτως πριν το πυρπολήσουν. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δηλώνει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Μάλιστα, το Σάββατο (23/03), το Amaq, το μέσο ενημέρωσης του Ισλαμικού Κράτους, δημοσίευσε μια εικόνα των τεσσάρων μασκοφόρων ανδρών που ισχυρίζεται ότι συμμετείχαν στην επίθεση. Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση δημοσίευσε, αργότερα, βιντεοληπτικό υλικό από την επίθεση. Το βίντεο, το οποίο έχει επαληθευτεί από το BBC ως γνήσιο, δείχνει έναν από τους ενόπλους να ανοίγει πυρ εναντίον πολλών ανθρώπων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι και οι τέσσερις ένοπλοι που πραγματοποίησαν την επίθεση έχουν συλληφθεί. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, το Σάββατο (23/03), ο Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε το μακελειό – το φονικότερο στη Ρωσία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια – ως «βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια» και επανέλαβε προηγούμενες υποδείξεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας ότι οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία. Το Κίεβο απέρριψε ως «παράλογο» τον ισχυρισμό ότι εμπλέκεται κατά κάποιο τρόπο στην επίθεση.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «κατηγορήσει» την Ουκρανία για την επίθεση. «Αυτός ο άχρηστος Πούτιν, αντί να ασχοληθεί με τους πολίτες της Ρωσίας, απευθυνόμενος σε αυτούς, παρέμεινε σιωπηλός για μια μέρα – σκεπτόμενος πώς να το φέρει αυτό στην Ουκρανία», είπε στο νυχτερινό του διάγγελμα.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι προειδοποίησε τη Ρωσία για μια πιθανή επίθεση σε «μεγάλες συγκεντρώσεις», συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, στη Μόσχα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το Κρεμλίνο, τότε, χαρακτήρισε τις εν λόγω προειδοποιήσεις ως «προπαγάνδα» και έκανε λόγο για «προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αναμειχθεί στις πρόσφατες ρωσικές εκλογές».
«Νομίσαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν μέρος της συναυλίας»
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων έκαναν λόγο για σκηνές χάους και σύγχυσης, με πολλούς αρχικά να θεωρούν αρχικά ότι ο ήχος των πυροβολισμών ήταν μέρος της συναυλίας. «Μπήκαμε στην αίθουσα και πήραμε τις θέσεις μας ακριβώς στο κέντρο. Κάποια στιγμή ακούσαμε έναν μεγάλο κρότο από έξω από την αίθουσα, νομίσαμε ότι ήταν μέρος της συναυλίας», δήλωσε στον «Guardian» η Αρίνα, κλινική ψυχολόγος από τη Μόσχα. Η ίδια πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή, όμως, καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν πυροβολισμοί. Τότε είδαμε έναν άνδρα με παραλλαγή να κρατάει ένα αυτόματο όπλο, ξαπλώσαμε όλοι στο έδαφος. Κοίταξα δίπλα μου και είδα πολλούς τραυματίες με αίμα».
Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε ότι οι νεκροί στον συναυλιακό χώρο πέθαναν από τραύματα πυροβολισμών και «δηλητηρίαση» που σχετίζεται με τη φωτιά. Μάλιστα, η Επιτροπή πρόσθεσε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν «ένα εύφλεκτο υγρό για να βάλουν φωτιά στους χώρους της αίθουσας συναυλιών».
Το Baza, ένα κανάλι στο Telegram που πρόσκειται στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι περισσότερα από 10 πτώματα θυμάτων είχαν βρεθεί σε μία από τις τουαλέτες του Crocus City Hall. Σύμφωνα με το κανάλι, τα θύματα κρύβονταν από τους πυροβολισμούς, αλλά αργότερα πέθαναν εξαιτίας του καπνού.
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε το περιστατικό, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να κάνει λόγο για “ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση». Οι πυροβολισμοί στο Crocus City Hall ήταν η φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την πολιορκία του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004, κατά την οποία σκοτώθηκαν 334 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 186 παιδιά, αφού κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από μαχητές για δύο ημέρες.