Κόσμος

Ζελένσκι: Ένας ηγέτης με γυάλινα πόδια

Όσο περισσότερο διαρκεί η διεθνής ένταση για την Ουκρανία, τόσο περισσότερο κλονίζεται το πολιτικο-οικονομικό σύστημα της χώρας.

 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση χειρότερη από όλες τις προηγούμενες, καθώς κάθε φορά που γίνεται αναφορά σε ένα νέο ρωσικό σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία αποτελεί πλήγμα στην οικονομία της χώρας, αποδυναμώνει το νόμισμα, ανεβάζει τα επιτόκια και σπέρνει τον πανικό στους πολίτες αλλά και την οικονομική ελίτ.

Η μετασοβιετική οικονομική ελίτ, φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμες να συνεισφέρουν στην στήριξη της χώρας. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι μόνο η στήριξη των επιχειρηματικών τους προσπαθειών και της πολιτικής τους επιρροής καθώς και η «εξόντωση» των εγχώριων ανταγωνιστών τους.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χτες ο Ζελένσκι συναντήθηκε με μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας για να τους ενημερώσει για την κατάσταση ασφαλείας εντός της Ουκρανίας αλλά και στα σύνορα της.

Από την άλλη η Δύση απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τον Ζελένσκι λόγω της κριτικής που ασκεί στους συμμάχους του, τους οποίους κατηγορεί ότι δεν παρέχουν επαρκή βοήθεια και ότι πυροδοτούν τις εντάσεις.

Όμως και στο εσωτερικό της χώρας η εικόνα για τον Ζελένσκι δεν είναι ρόδινη.

Στις δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2022, το αντιπολιτευόμενο κόμμα του πρώην Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» και κύριου αντιπάλου του Ζελένσκι έχει περάσει μπροστά από το κόμμα «Υπηρέτης του Λαού», με 5-7%.

Όμως και στην προσωπική δημοσκοπική μάχη ο Ποροσένκο έχει πλησιάσει επικίνδυνα τον Ζελένσκι με την διαφορά να καταγράφεται μεταξύ 2-3%.

Με την απειλή του πολέμου να πλανάται πάνω από τη χώρα, ακόμη και εκείνοι που χλεύαζαν μέχρι πρόσφατα τον πρώην πρόεδρο δεν μπορούν πλέον να δουν καμία εναλλακτική λύση απέναντί του. Εξάλλου, ο Ποροσένκο ήταν αυτός που ηγήθηκε της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας το 2014-2015. Η τακτική του αυτή τη στιγμή είναι να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να επιτεθεί στη διοίκηση του Ζελένσκι επειδή δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του τη ρωσική απειλή.

Ο Ποροσένκο που ευελπιστεί και στην δυτική στήριξη, έχει ισχυρό αντίπαλο στο εσωτερικό της χώρας ένα μεγάλο μέρος των Ουκρανών πολιτών που τον αντιπαθούν έντονα από τα χρόνια που ήταν στην εξουσία. Ο αριθμός αυτός δεν έχει αλλάξει και κανείς δεν βιάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τον πρώην πρόεδρο σε έναν συνασπισμό κατά του Ζελένσκι, είναι επιφυλακτικοί για την τοξική εικόνα του. Μόνος του, ωστόσο, ο Ποροσένκο δεν διαθέτει ακόμη τους πόρους για να νικήσει το κυβερνών καθεστώς.

Η διεθνής κλιμάκωση για την Ουκρανία έχει επίσης ενεργοποιήσει τη φιλορωσική πτέρυγα της αντιπολίτευσης της χώρας. Από τη μία πλευρά, το να ζει κανείς υπό τον διαρκή φόβο μιας ρωσικής εισβολής κάνει τα φιλορωσικά κόμματα της Ουκρανίας να φαίνονται πιο απεχθή από ποτέ. Από την άλλη πλευρά, οι κυρίως ρωσόφωνες περιοχές της χώρας απογοητεύονται όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση επειδή έχει εμπλακεί σε μια ολοένα και πιο έντονη αντιπαράθεση με το Κρεμλίνο, ενώ ο Ζελένσκι είχε κατέβει στις εκλογές με την υπόσχεση της ειρήνης. Αυτή η απογοήτευση θα μπορούσε στο μέλλον να μετατραπεί σε ψήφους, και με αυτό κατά νου, ο ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων ομάδων είναι ήδη έντονος.

Το μέλλον για τον πρώην ηθοποιό και νυν Πρόεδρο της χώρας δεν μοιάζει και τόσο ρόδινο με το κλίμα εντός της Ουκρανίας να μυρίζει μπαρούτι, όχι από τα ρωσικά όπλα, αλλά από την δυσαρέσκεια των πολιτών.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επίκαιρη Ερώτηση Χαρίτση προς Γεωργιάδη για τη μείωση του ΕΦΚ σε φυσικό αέριο και καύσιμα
«Μαύρη» πρόβλεψη για τους νεκρούς της πανδημίας τον Φεβρουάριο
Chevron Right