Κόσμος

Συζήτηση μεταξύ «μουγκού και κουφού» χαρακτήρισε τη συνάντηση με τη Βρετανίδα ομόλογο του ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας για την Ουκρανία ως «συνομιλία του μουγκού με τον κουφό».

«Ξέρετε, το συζητήσαμε διεξοδικά σήμερα. Ειλικρινά μιλώντας, είμαι απογοητευμένος που έχουμε μια συνομιλία ενός μουγκού με έναν κουφό, φαίνεται ότι ακούνε, αλλά δεν ακούνε. Τουλάχιστον οι λεπτομερείς εξηγήσεις μας έπεσαν γενικά σε απροετοίμαστο έδαφος», δήλωσε την Πέμπτη ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις συνομιλίες με την Βρετανίδα ομόλογό του.

«Μιλήσαμε επίσης για τις σχέσεις μας με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας και της διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων που κυριολεκτικά ξεκινούν αυτές τις ημέρες και οι οποίες προκαλούν ανησυχία στο Λονδίνο και στη Δύση, όπως ακριβώς η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός μας προκαλεί ακατανόητη ανησυχία και πολύ έντονα συναισθήματα στους Βρετανούς συναδέλφους μας και σε άλλους δυτικούς εκπροσώπους», δήλωσε επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πολλά χρόνια, δήλωσε επίσης ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Το γραφείο του [Βρετανού Πρωθυπουργού] Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι εσείς και ο συνάδελφός σας, Υπουργός Άμυνας [Μπεν Γουάλας], θα ταξιδέψετε στη Ρωσία για να βελτιώσετε τις σχέσεις», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας. «Αν αυτό είναι πράγματι το καθήκον των Βρετανών συναδέλφων μας, τότε φυσικά θα ανταποδώσουμε, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις σχέσεις, οι οποίες μάλλον βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και πολλά χρόνια».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα και το Λονδίνο θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τους μηχανισμούς διμερούς συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «η επικοινωνία οποιωνδήποτε δύο θεμάτων της διεθνούς ζωής θα πρέπει να έχει προστιθέμενη αξία και για τις δύο πλευρές και μόνο σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

«Όταν εφαρμόζονται τέτοιες προσεγγίσεις, αυτό δίνει αμέσως ένα θετικό αποτέλεσμα, ένα παράδειγμα αυτού είναι η συνεχής ανάπτυξη της εμπορικής, οικονομικής και επενδυτικής μας συνεργασίας, η επέκταση των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ελπίζουμε ότι, ακολουθώντας αυτά τα παραδείγματα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κανονική αλληλεπίδραση σε άλλους τομείς των σχέσεών μας, θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς διμερούς συνεργασίας, πολυάριθμες διυπηρεσιακές σχέσεις που έχουν διακοπεί εδώ και πολύ καιρό και όχι με δική μας πρωτοβουλία».

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με την Τρας θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας.

«Θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί σας θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση γνωστών ρωσικών πρωτοβουλιών», είπε σχετικά με τις προτάσεις της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του.

«Φυσικά, οι χώρες μας, ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμμαχοι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής ασφάλειας, φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τον περιορισμό των αρνητικών τάσεων στις διεθνείς σχέσεις, συνάπτοντας αμοιβαία διάλογος με σεβασμό και αναζήτηση λύσεων που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα όλων των κρατών ανεξαιρέτως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα για την ευρωατλαντική περιοχή», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Μιλήσαμε λεπτομερώς για την κατάσταση με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες όχι μόνο δεν εφαρμόζονται από το Κίεβο, αλλά απορρίπτονται ανοιχτά από εκπροσώπους του ουκρανικού καθεστώτος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου μετά τις διαπραγματεύσεις με τον Τρους στο Μόσχα.

«Μιλήσαμε για τα βήματα που κάνουμε για να πείσουμε όσους έχουν επιρροή στο καθεστώς του Κιέβου να αναγκάσουν τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες του Μινσκ και εγκρίνονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενημέρωσε ο Λαβρόφ.

Δήλωσε ότι η Μόσχα και το Λονδίνο ερμηνεύουν διαφορετικά το «Μινσκ-2». «Εδώ έχουμε ακόμα διαφορετικές ερμηνείες των συμφωνιών του Μινσκ, αν και δεν βλέπω πώς μπορούν να ερμηνευθούν διαφορετικά από το πώς είναι γραμμένα όλα ασπρόμαυρα», σημείωσε ο επικεφαλής του ρωσικού διπλωματικού τμήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ανατροπή με την 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα: Νέα στοιχεία από τους Ρώσους - Τι θα γίνει με το μετάλλιο
Σασμός: Η απόφαση της Θοδώρας που αλλάζει τα πάντα
Chevron Right