Κόσμος

Τίποτε δεν άφησε ασχολίαστο ο Ερντογάν

Ιδιαίτερα ευδιάθετος από το επιτυχές ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκτός από τα ελληνικά νησιά, στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη και το προσφυγικό.

Όπως συνηθίζει ο Τούρκος Πρόεδρος συνομιλεί με τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενημερώνοντάς τους για τα τρέχοντα ζητήματα.

Σε ιδιαίτερα καλή διάθεση μετά την άκρως επιτυχή επίσκεψη του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στο προσφιλές θέμα των τελευταίων ημερών τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, όπως γράφτηκε στο iEidiseis

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος δεν άφησε την Ελλάδα στο απυρόβλητο ούτε στην ερώτηση που του τέθηκε για το προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το προσφυγικό και αν υπάρχει νέα δέσμευση από την ΕΕ για το θέμα, ο Ερντογάν απάντησε ότι «ο θάνατος από το ψύχος 19 ανθρώπων, ειδικά στα σύνορα με την Ελλάδα, είναι δύσκολο να το καταπιεί κανείς.

Φυσικά, το ανακοινώνουμε στους Ευρωπαίους ούτως ή άλλως. Φυσικά, ανακοινώνουμε και τι κάνουμε για τους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε να το ανακοινώνουμε από εδώ και στο εξής. Από την άλλη, υπάρχουν αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη που λένε «ας κάνουμε μια συνάντηση». Θα συνεχίσουμε να έχουμε τηλεδιάσκεψη μαζί τους, ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη εβδομάδα. Παρεμπιπτόντως, για παράδειγμα, ο Υπουργός Οικονομικών μας είχε ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συναντήσεις του σε αυτό το σημείο ήταν πολύ, πολύ παραγωγικές.

Φυσικά, εκτός από τις επισκέψεις μας στην Ουκρανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόσο η επίσκεψη του Ισραήλ στην Τουρκία όσο και οι επισκέψεις μας στη Σενεγάλη και το Κονγκό θα είναι η πιο κρίσιμη δραστηριότητα της επόμενης περιόδου. Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις επισκέψεις αποτελεσματικά. Οι συνάδελφοί μας υπουργοί θα συνεχίσουν να κάνουν επισκέψεις. Για παράδειγμα, έχουμε μπροστά μας μια Διάσκεψη του Μονάχου. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας συμμετέχει στη Διάσκεψη του Μονάχου. Θα έχει κάποιες συναντήσεις εκεί.

Επιπλέον, ο Προεδρικός μας εκπρόσωπος Ibrahim Kalin και ο υφυπουργός Εξωτερικών μας Sedat Önal θα έχουν μια επίσκεψη στο Ισραήλ. Θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για την προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Herzog στη χώρα μας. Έτσι συνεχίζουμε αυτήν την κινητικότητα.

Ερωτώμενος για την νέα εποχή στις σχέσεις με τα ΗΑΕ κι αν υπάρχει παρόμοια προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, τις σχέσεις με το Ισραήλ και ποιες είναι οι προσδοκίες του από την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τον θετικό μας διάλογο με τη Σαουδική Αραβία.

Θέλουμε να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο. Θέλουμε να αναπτύξουμε αυτή τη διαδικασία σε θετική κατεύθυνση με τη Σαουδική Αραβία. Είχαμε επίσης θετικά τηλεφωνήματα με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Herzog, σε διάφορες περιστάσεις. Έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη χώρα μας τον Μάρτιο. Φυσικά, καλωσορίζουμε αυτήν την επίσκεψη. Ελπίζω ότι ένα τέτοιο βήμα μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα θα είναι καλό για τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου στις εξελίξεις που συντελούνται στη Λιβύη και τον ρόλο που έχει η Τουρκία εκεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω στη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στη Λιβύη ό,τι υποστήριξη μπορούμε από την αρχή και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την καλύτερη υποστήριξή μας στο μέλλον» τόνισε ξεκάθαρα ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Το θέμα είναι να ακολουθηθεί μια διαδικασία σε επίπεδο ηγεσίας στη Λιβύη ή να δοθεί βοήθεια για εκλογές που θα εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας για τον λιβυκό λαό; Προτιμάμε το δεύτερο. Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές, ώστε με αυτές τις εκλογές, ο λιβυκός λαός να έχει τη μορφή διακυβέρνησης που πραγματικά θέλει. Αυτό ψάχνουμε αυτή τη στιγμή» σημείωσε δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία κινεί τα νήματα στην Λιβύη.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους δυο Πρωθυπουργούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Λιβύη.

«Φυσικά, η απόπειρα(σ.σ. δολοφονίας) κατά του κ. Ντμπέιμπα είναι λυπηρή. Από την άλλη, σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Φατί Μπασάγκα. Οι σχέσεις μας με τον Φατί Μπασάγκα είναι καλές. Από την άλλη, τα πάμε καλά με τον Ντμπέιμπα. Επιπλέον, έχουμε καλές σχέσεις με τον Καλίντ Αλ-Μίσρι. Το όλο θέμα είναι ποιον θα επιλέξει ο λιβυκός λαός εδώ, πώς θα το κάνει. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό. Αλλά υπάρχει μια λογική στην προσωρινή διακυβέρνηση εδώ.

Σε αυτή τη λογική της προσωρινής διοίκησης λέγεται ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση για ενάμιση χρόνο. Δεν νομίζω ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι σωστή για τη Λιβύη. Πρέπει να διεξαχθούν αξιοπρεπείς εκλογές εδώ, ώστε η Λιβύη να κάνει ένα μακροπρόθεσμο βήμα με μια ισχυρή ομάδα διαχείρισης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18, πάνω από 40.000 σε μία εβδομάδα
Σάκης Αρναούτογλου: Καταιγίδες στην Αττική τα ξημερώματα της Πέμπτης
Chevron Right