Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι «αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων αυξάνεται. Ο χρόνος προειδοποίησης για μια πιθανή επίθεση μειώνεται».
Υπογράμμισε ότι ενώ το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για το χειρότερο, εξακολουθεί να δεσμεύεται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Επανέλαβε για άλλη μια φορά την πρόσκλησή του προς τη Ρωσία να συνεχίσει το διάλογο σε μια σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί με τις βασικές αρχές: το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει το δικό του δρόμο και την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους.
Ο Γενικός Γραμματέας επαίνεσε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. Χαιρέτισε την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερα στρατεύματα, πλοία και αεροπλάνα στο ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί σαφή επίδειξη της συμμαχικής αλληλεγγύης στην πράξη. Χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη επαφή του Πρωθυπουργού Johnson με τον Πρόεδρο Πούτιν και την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Truss στη Μόσχα.
Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι κατά τη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, οι Σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τις επιλογές για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής ασφάλειας, η οποία περιλαμβάνει την πιθανότητα δημιουργίας πρόσθετων ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. «Η ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα θα οδηγήσει σε περισσότερη παρουσία του ΝΑΤΟ, όχι λιγότερη», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Βρετανός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «την πιο επικίνδυνη στιγμή» στη «μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας» των τελευταίων δεκαετιών, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι η “ισχυρή αποτροπή” και η “υπομονετική διπλωματία” θα μπορούσαν να βρουν μια διέξοδο από την κρίση, αλλά το διακύβευμα είναι «πολύ υψηλό».
«Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά οι πληροφορίες του Ηνωμένου Βασιλείου ”παραμένουν ζοφερές”» πρόσθεσε ο Τζόνσον.
Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης μιας εξέγερσης εάν η Ρωσία εισβάλει, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «θα εξετάσει τι περισσότερο μπορούμε ενδεχομένως να προσφέρουμε».
«Είναι πιθανό, δεν θέλω να το αποκλείσω, αλλά προς το παρόν πιστεύουμε ότι το πακέτο είναι το σωστό», είπε.
«Θέλω όμως να τονίσω ότι θα ήταν απόλυτη καταστροφή αν φτάναμε σε αυτό το σημείο και αν υπήρχε σοβαρή αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ που επιτρέπει στην Ουκρανία να διεκδικήσει την ένταξή της είναι «αδιαπραγμάτευτη».
Ωστόσο, είπε ότι τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων με τη Μόσχα περιλαμβάνουν τη διαφάνεια σχετικά με τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τη στάθμευση πυραύλων.