Η κύρια ιρανική υπερσυντηρητική εφημερίδα Kayhan «Καϊχάν» συνεχάρη σήμερα (13/8) τον άνθρωπο που χθες, Παρασκευή, μαχαίρωσε στις ΗΠΑ τον παγκοσμίως γνωστό βρετανό συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, συγγραφέα των «Σατανικών στίχων», ο οποίος είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ο στόχος ενός ιρανικού φετφά.
«Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι», γράφει η εφημερίδα, ο επικεφαλής της οποίας διορίζεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Ας φιλήσουμε το χέρι αυτού που έσκισε το λαιμό του εχθρού του Θεού με ένα μαχαίρι», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Ο δράστης της επίθεσης μαχαίρωσε τον Ρούσντι στο λαιμό και την κοιλιά σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον λογοτεχνικό πράκτορά του, ο συγγραφέας είναι διασωληνωμένος και μπορεί να χάσει το ένα μάτι του.
These are the moments after renowned author Salman Rushdie was stabbed on stage at an event in New York statehttps://t.co/jO7jLPE3fk pic.twitter.com/W8Ml1YgdLT
— BBC News (World) (@BBCWorld) August 13, 2022
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον διάσημο συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα. Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.
Το Ιράν δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει επισήμως την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 75χρονου διανοούμενου.
Ακολουθώντας την επίσημη γραμμή, το σύνολο των ιρανικών μέσων ενημέρωσης χαρακτήρισαν τον Ρούσντι «αποστάτη», με εξαίρεση τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Etemad.
Η κρατική εφημερίδα Iran έγραψε πως «ο λαιμός του διαβόλου επλήγη με ένα ξυράφι».
«Δεν θα κλάψω για ένα συγγραφέα ο οποίος καταγγέλλει με ατέλειωτο μίσος και ατέλειωτη περιφρόνηση τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοχαμάντ Μαραντί, σύμβουλος της ομάδας διαπραγματευτών για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
«Ο Ρούσντι είναι ένα πιόνι της αυτοκρατορίας που εμφανίζεται ως μετααποικιακός μυθιστοριογράφος», πρόσθεσε.
«Δεν είναι παράξενο που, ενώ πλησιάζουμε σε μια εν δυνάμει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσποιούνται πως είχε προγραμματιστεί μια επίθεση εναντίον του Μπόλτον (του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου)… και στη συνέχεια συμβαίνει αυτό;», αναρωτιέται.
Ο Σαλμάν Ρούσντι είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε ένα μέρος του μουσουλμανικού κόσμου με την έκδοση, το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων». Ο ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε το 1989 ένα φετφά που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα.
Ο ύποπτος της επίθεσης εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάσταση
O ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), όπως μετέδωσε σήμερα το NBC στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Ο γεννημένος στην Ινδία Ρούσντι που πέρασε χρόνια κρυμμένος, μετά από την παρότρυνση του Ιράν προς τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν, μετά την έκδοση το Σεπτέμβριο 1988, των «Σατανικών στίχων» δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό και στον κορμό του σώματος του, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης σε ένα αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Μετά από ένα χειρουργείο που διήρκησε για ώρες, ο Ρούσντι παρέμεινε διασωληνωμένος και μη ικανός να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής.
Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρώσει άμεσα αν ο Ματάρ έχει νομική εκπροσώπηση.
Το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι έχει απαγορευτεί στο Ιράν από το 1988 επειδή πολλοί μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. Το επόμενο έτος, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης από το 1979 έως το 1989, εξέδωσε φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) ζητώντας τον θάνατο του συγγραφέα.
Οι αντιδράσεις στο Ιράν για την επίθεση στον συγγραφέα
Οι υποστηρικτές της Ιρανικής κυβέρνησης μπήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαινέσουν το μαχαίρωμα του Ρούσντι ως τον φετφά του Αγιατολάχ, που επιτέλους γίνεται πράξη. Ορισμένοι έγραψαν ότι εύχονται να πεθάνει. Κάποιοι προειδοποίησαν ότι παρόμοια μοίρα περιμένει και άλλους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ένα απόσπασμα από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον σημερινό ηγέτη του Ιράν, κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ανέφερε ότι ο φετφάς κατά του Ρούσντι «εκτοξεύτηκε σαν σφαίρα που δεν θα ησυχάσει μέχρι να πετύχει τον στόχο της».
«Αυτό αξίζει συγχαρητήρια: Θεού θέλοντος, θα γιορτάσουμε ότι ο Σαλμάν Ρούσντι θα πάει σύντομα στην κόλαση», ανέφερε στο Twitter ο Κεϊβάν Σαεντί, ένας συντηρητικός Ιρανός ειδήμων.
Ο Χοσείν Σαρεμί, συντηρητικός ακτιβιστής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε στο Twitter ότι ο επιτιθέμενος ήταν μέρος των «στρατιωτών του Ισλάμ χωρίς σύνορα. Η εκδίκηση μπορεί να καθυστερήσει, αλλά θα συμβεί αναπόφευκτα».
Αρκετοί λογαριασμοί που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης στην εφαρμογή Telegram καυχήθηκαν επίσης ανοιχτά για την επίθεση. Ένας από αυτούς που ονομάζεται Syria News δημοσίευσε μια ανάρτηση που έλεγε: «Ο λογαριασμός Syria News δεν έχει καμία σχέση με το τι συμβαίνει: «Η εντολή εκτελέστηκε σε ένα μέρος που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ. Δεν έχει σημασία αν δεν πεθάνει- είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει».
Ένας συντηρητικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο Eghtesad Salem, δημοσίευσε μια στήλη που έλεγε ότι η επίθεση κατά του συγγραφέα στη Νέα Υόρκη μετέφερε ένα σαφές μήνυμα προς τους Αμερικανούς αξιωματούχους: ότι και αυτοί θα κυνηγηθούν για τη δολοφονία του κορυφαίου στρατηγού του Ιράν, Κασίμ Σουλεϊμανί, ο οποίος πέθανε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020. Η στήλη αναφερόταν στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του, Μάικλ Πομπέο.
Ο Μοχάμεντ Μαραντί, σύμβουλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν για τα πυρηνικά, χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαναλάβει τους ισχυρισμούς συνωμοσίας: «Δεν θα χύσω δάκρυα για κάποιον που σκόρπισε μίσος εναντίον του Ισλάμ και των μουσουλμάνων για χρόνια», είπε.
«Είναι όμως σύμπτωση ότι ακριβώς τη στιγμή που βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αναζωογόνησης της πυρηνικής συμφωνίας συμβαίνει αυτό;».
Ένας δεύτερος Ιρανός, ένας Κούρδος, 29 ετών, από το Σαναντάι, είπε: «Γύρω από την κοινότητά μου στο Ιράν, βλέπω ότι η πλειοψηφία δεν είναι ευχαριστημένη με αυτό που του συνέβη. Προσωπικά, διαφωνώ με αυτό που συνέβη. Πιστεύω στην ελευθερία που βασίζεται στο να μοιράζεσαι και να εκφράζεις συναισθήματα και σκέψεις, αλλά όχι να βλάπτεις τους άλλους».
Ένας μοναχικός δράστης, με κίνητρο που ίσως δεν καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της επίθεσης: Πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, αλλά αφού είχε ήδη καταφέρει πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι στο συγγραφέα..
Σύμφωνα με τη New York Post, ο δράστης είχε εκδηλώσει τη συμπάθειά του στην ιρανική κυβέρνηση και είχε κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες υποστήριζε το Ιράν, τους Φρουρούς της Επανάστασης και ευρύτερα τον σιιτικό εξτρεμισμό.
Το ακριβές κίνητρο της επίθεσης δεν είναι ακόμη γνωστό και η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις για απειλές πριν τη συγκεκριμένη εκδήλωση ενώ πιστεύει ότι ο 24χρονος έδρασε μόνος του
Λίβανος: Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι γνωρίζει κάτι για την επίθεση κατά του Ρούσντι
Ένας αξιωματούχος της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο που έχει την υποστήριξη του Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι η οργάνωση δεν έχει κάποια πρόσθετη πληροφορία για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι.
«Δεν γνωρίζουμε κάτι για την υπόθεση αυτή. Έτσι, δεν θα σχολιάσουμε,» δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας ανώνυμα.
Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν, του οποίου ο προηγούμενος ανώτατος ηγέτης, ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, το 1988 εξέδωσε φετφά, ή θρησκευτικό διάταγμα, που καλούσε τους μουσουλμάνους να σκοτώσουν τον Ρούσντι για βλασφημία.
Ο ύποπτος δράστης αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως ο 24χρονος Χάντι Ματάρ από το Νιου Τζέρσεϊ. Ο Ματάρ έχει καταγωγή από το Λίβανο και η οικογένειά του κατάγεται από την πόλη Γιαρούν του νότιου Λιβάνου, δήλωσε στο Reuters ο δήμαρχος της Γιαρούν, Αλί Τεχφέ.
Ο Τεχφέ είπε ότι οι γονείς μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ματάρ γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί.
Όταν ρωτήθηκε αν ο Ματάρ ή οι γονείς του συνδέονται ή υποστηρίζουν τη Χεζμπολάχ, ο Τεχφέ είπε ότι δεν έχει «καμία απολύτως πληροφορία» για τις πολιτικές απόψεις των γονέων ή του Ματάρ, καθώς ζούσαν στο εξωτερικό.
Ο Λευκός Οίκος «προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση» του Σαλμάν Ρούσντι
Η επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρούσντι, του λογοτέχνη ο οποίος υπέστη πολύ σοβαρά τραύματα χθες Παρασκευή, όταν νεαρός τον μαχαίρωσε στον λαιμό και στον θώρακα επί σκηνής καθώς συμμετείχε σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, ήταν «φρικιαστική», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.
«Προσευχόμαστε όλοι για την ταχεία ανάρρωσή του. Και είμαστε ευγνώμονες στους καλούς πολίτες και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που του προσέφεραν φροντίδες τόσο άμεσα», σημείωσε ο κ. Σάλιβαν μέσω του Twitter.
Διασωληνωμένος κινδυνεύοντας να χάσει το ένα του μάτι ο συγγραφέας
Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι παραμένει διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ, ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, ο Άντριου Γουάιλι.
«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά», ανέφερε ο κ. Γουάιλι σε γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Το 1989 ο ιρανός αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί κάλεσε τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου να τον σκοτώσουν
Είχε αφηγηθεί στα απομνημονεύματά του με τίτλο «Τζόζεφ Άντον», που κυκλοφόρησαν το 2012, την ανατροπή της ζωής του όταν ο ιρανός αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, στις 14 Φεβρουαρίου 1989, κάλεσε τους μουσουλμάνους ολόκληρου του κόσμου να τον σκοτώσουν, καθώς οι φονταμενταλιστές έκριναν πως το έργο του «Οι σατανικοί στίχοι» ήταν βλάσφημο έναντι του Κορανίου και του Μωάμεθ.
Αναγκασμένος έκτοτε να ζει λαθραία και υπό αστυνομική προστασία, πηγαίνοντας από κρυψώνα σε κρυψώνα, κυκλοφορούσε με το όνομα Josef Anton, προς τιμήν των αγαπημένων του συγγραφέων, του Τζόζεφ Κόνραντ και του Άντον Τσέχοφ.
Χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια τεράστια μοναξιά, η οποία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη ρήξη με τη γυναίκα του, την αμερικανίδα μυθιστοριογράφο Μαριάν Γουίγκινς, στην οποία είναι αφιερωμένοι «Οι σατανικοί στίχοι».
«Είμαι φιμωμένος και φυλακισμένος (…) Θα ήθελα να παίξω μπάλα με τον γιο μου στο πάρκο. Η συνηθισμένη, κοινότοπη ζωή είναι για μένα ένα ανέφικτο όνειρο», έγραφε.
Όμως από το 1993, έχοντας κουραστεί να είναι «ένας αόρατος άνθρωπος», πολλαπλασίασε τα ταξίδια και τις δημόσιες εμφανίσεις, παραμένοντας υπό την επίβλεψη της βρετανικής κυβέρνησης.
Αφού εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και πριν από την επίθεση που υπέστη χθες, ο Σαλμάν Ρούσντι είχε ξαναρχίσει μια λίγο-πολύ φυσιολογική ζωή, συνεχίζοντας να υπερασπίζεται στα βιβλία του τη σάτιρα και την ασέβεια.
Ο φετφάς δεν ήρθη και πολλοί μεταφραστές του βιβλίου του τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιτόσι Ιγκαράσι, θύμα επίθεσης με μαχαίρι το 1991.
«Τριάντα χρόνια πέρασαν», έλεγε πάντως το φθινόπωρο του 2018. «Τώρα όλα πάνε καλά. Ήμουν 41 ετών τότε (την εποχή του φετφά), είμαι 71 τώρα. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία αλλάζουν πολύ γρήγορα. Υπάρχουν πλέον πολλοί άλλοι λόγοι για να φοβάται κανείς, άλλοι άνθρωποι για να σκοτωθούν…».
Το βιβλίο του, έχει εξάλλου εξηγήσει έκτοτε, «δεν έγινε κατανοητό». «Επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα μυθιστόρημα που μιλούσε για μετανάστες από την Ασία στο νότιο Λονδίνο και η θρησκεία τους δεν ήταν παρά μία όψη αυτής της ιστορίας», είπε.