Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισαν την τηλεφωνική τους επικοινωνία για να συζητήσουν τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα (12/2) αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η τηλεφωνική συνομιλία άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Κέβιν Λίπτακ του CNN σε ανάρτηση του στο Twitter έκανε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.
Biden's call with Putin got underway just past 11 a.m. ET. Biden is at Camp David for the conversation
— Kevin Liptak (@Kevinliptakcnn) February 12, 2022
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην κρίση στην Ουκρανία, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το Ελιζέ αναμένεται να δώσει αργότερα πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία Μακρόν-Πούτιν, οι οποίοι είχαν ήδη συναντηθεί για περισσότερες από 5 ώρες τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη συνέχεια, την Τρίτη, στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν στο Βερολίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.