Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Έλον Μασκ να στείλει δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία στην Τουρκία μετά τον ισχυρότερο σεισμό που έπληξε τη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Ο Μασκ είπε στο Twitter ότι μια από τις εταιρείες του, η Space Exploration Technologies Corp., θα μπορούσε να παρέχει το δίκτυο Starlink – τον αστερισμό από δορυφόρους χαμηλής τροχιάς – μόλις ανάψει το πράσινο φως η τουρκική κυβέρνηση.
Hey @elonmusk a massive earthquake hit Turkey and neighboring countries. Severe communication shortages are happening. Any chance you can help with your starlink satellites? @SpaceX #deprem
— Mehmet Emin Adin, MD (@emin_adin) February 6, 2023
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, ευχαρίστησε σύμφωνα με το Bloomberg, τον δισεκατομμυριούχο για την πρόταση, αλλά είπε ότι η Τουρκία διαθέτει επαρκείς δορυφόρους.
Η Τουρκία διαθέτει σταθμούς βάσης που λειτουργούν με μπαταρίες, αν και δεν μπορεί να παρασχεθεί ηλεκτρική ενέργεια σε ορισμένες περιοχές, είπε ο αξιωματούχος.
«Ξύπνησαν» μνήμες από τον σεισμό του ’99 στην Τουρκία
Τουλάχιστον 300 είναι οι νεκροί στην Τουρκία, ενώ τραγικός είναι ο απόλογισμός και στη Συρία.
Η φονική δόνηση έγινε λίγο μετα τις 4:15 τα ξημερώματα της Δευτέρας με την ισχύ να αγγίζει τα 7,8 Ρίχτερ.
Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα με τα σωστικά συνεργεία να συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με τη Sabah, μετά την ισχυρή δόνηση των 7,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με την μέτρηση του αμερικανικού σεισμολογικού κέντρου, ακολούθησαν τουλάχιστον 66 μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο να είναι της τάξεως των 6,6 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σημερινός σεισμός ίσως να είναι χειρότερος και από το σεισμό του ’99 με τους 17.000 νεκρούς.