Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι οι δύο χώρες θα «επεκτείνουν τις συνολικές και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», όπως ανέφεραν τη Δευτέρα (15/08) τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγκγιάνγκ.
Σε επιστολή του, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, προς τον Κιμ για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Κορέας, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι στενότεροι δεσμοί θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής της βορειοανατολικής Ασίας, όπως ανέφερε το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ο Κιμ έστειλε επίσης μια επιστολή στον Πούτιν λέγοντας ότι η ρωσο-βορειοκορεατική φιλία είχε σφυρηλατηθεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας, η οποία είχε καταλάβει την κορεατική χερσόνησο.
Η «στρατηγική και τακτική συνεργασία, η υποστήριξη και η αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών έχει φθάσει έκτοτε σε ένα νέο επίπεδο, όπως οι κοινές τους προσπάθειες να ματαιώσουν τις απειλές και τις προκλήσεις από εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε ο Κιμ στην επιστολή. Το KCNA δεν προσδιόρισε τις εχθρικές δυνάμεις, αλλά συνήθως χρησιμοποιεί τον όρο αυτό για να αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Ο Κιμ προέβλεψε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας θα αυξηθεί με βάση μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2019, όταν συναντήθηκε με τον Πούτιν.
Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε τον Ιούλιο δύο -υποστηριζόμενες από τη Ρωσία- αποσχισθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη και αξιωματούχοι έθεσαν την προοπτική να σταλούν βορειοκορεάτες εργάτες στις περιοχές αυτές για να βοηθήσουν στις κατασκευές και σε άλλες εργασίες.
Η Ουκρανία, η οποία αντιστέκεται σε μια ρωσική εισβολή που χαρακτηρίζεται από τη Μόσχα ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», διέκοψε αμέσως τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ για την κίνηση αυτή.