Κόσμος

TikTok: Τουλάχιστον 300 εργαζόμενοί του δούλευαν για τα κρατικά μέσα της Κίνας

Έκθεση αποκάλυψε ότι 300 εργαζόμενοι του TikTok απασχολούνταν και στα κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μια νέα έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή (14/08), διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ εκατοντάδων εργαζομένων στη μητρική εταιρεία του TikTok, δηλαδή στην ByteDance, και κινεζικών κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το Forbes, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «New York Post», διερεύνησε εκατοντάδες προφίλ στο LinkedIn για τους υπαλλήλους της τεχνολογικής εταιρείας και διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 300 εργαζόμενοι είχαν προηγουμένως καταλάβει θέσεις σε κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και, μάλιστα, 15 από αυτούς εργάζονται σήμερα και για τα δύο.

«Δεκαπέντε δηλώνουν ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι της ByteDance απασχολούνται ταυτόχρονα και σε φορείς των κινεζικών κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Xinhua News Agency, China Radio International και China Central/China Global Television», όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει τους οργανισμούς αυτούς ως «ξένους κυβερνητικούς λειτουργούς».

Επισημαίνεται ότι το TikTok έχει τεθεί υπό αυξημένο έλεγχο, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να προειδοποιούν για την απειλή εθνικής ασφάλειας που αποτελεί η εφαρμογή. Ο επίτροπος της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), Μπρένταν Καρ, τον Ιούνιο, κάλεσε τους διευθύνοντες συμβούλους της Google και της Apple να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα διαδικτυκά καταστήματά τους, επικαλούμενος αναφορές που υποδεικνύουν ότι η εφαρμογή συλλέγει «πολλά ευαίσθητα δεδομένα».

«Το TikTok δεν είναι αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια. Δεν είναι απλώς μια εφαρμογή για τον διαμοιρασμό αστείων βίντεο ή memes. Αυτό είναι το ένδυμα του προβάτου. Στον πυρήνα του, το TikTok λειτουργεί ως ένα εξελιγμένο εργαλείο παρακολούθησης που συλλέγει εκτεταμένες ποσότητες προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων», όπως έγραψε στο Twitter ο Μπρένταν Καρ στις 28 Ιουνίου.

Η εκπρόσωπος της ByteDance, Τζένιφερ Μπανκς, δήλωσε στο «Forbes» ότι οι προσλήψεις αποφασίζονται «καθαρά με βάση την επαγγελματική ικανότητα του ατόμου να κάνει τη δουλειά». Ακόμα, η ίδια είπε ότι η ByteDance «δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους να έχουν δεύτερη ή μερική απασχόληση ή οποιαδήποτε εξωτερική επιχειρηματική δραστηριότητα», απαντώντας για τα 15 προφίλ ταυτόχρονων υπαλλήλων της ByteDance και των κινεζικών κρατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλούσε «σύγκρουση συμφερόντων».

Πάντως, η TikTok παραδέχτηκε πρόσφατα ότι υπάλληλοι εκτός των ΗΠΑ μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των χρηστών, αλλά επέμεινε ότι η πρόσβαση αυτή απαιτούσε «ισχυρά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας και εξουσιοδότηση» από την αρμόδια Ομάδα Ασφαλείας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κώστας Σημίτης: Μούγκα 5
Σπύρος Σιδέρης: Οι ετερόφωτοι μικρομέγαλοι των επισυνδέσεων
Chevron Right