Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας της FSB (πρώην KGB), Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, διεύρυνε τις κατηγορίες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας για εμπλοκή στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα. Επιπλέον έβαλε στον κάδρο και τις ΗΠΑ, αλλά και τη Βρετανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, η Ουκρανία, αλλά έμμεσα και οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Υπογράμμισε δε με νόημα πως οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, η οποία σχεδίαζε «να τους υποδεχτεί ως ήρωες». «Αυτός που παρήγγειλε την επίθεση δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί», ανέφερε ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά πρόσθεσε: «Η FSB είχε πληροφορίες που υποδεικνύουν την εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση».
«Πιστεύουμε ότι η ενέργεια προετοιμάσθηκε ταυτόχρονα από τους ίδιους τους ριζοσπαστικούς ισλαμιστές και, εννοείται, διευκολύνθηκε από τις δυτικές υπηρεσίες, και ότι οι ίδιες οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. Ο Μπόρτνικοφ δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των συνεργών στην επίθεση της Παρασκευής θα αυξηθεί πέραν των 11 προσώπων που κρατούνται αυτή τη στιγμή.
Την Ουκρανία «έδειξε» και ένα ακόμη «γεράκι» του Κρεμλίνου. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν πίσω από την τρομοκρατική επίθεση βρίσκεται το ISIS ή η Ουκρανία. «Φυσικά η Ουκρανία», απάντησε και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την εμπλοκή του Κιέβου.
Σημειώνεται πως το Κίεβο έχει χαρακτηρίσει ψευδείς και παράλογες τις κατηγορίες για εμπλοκή της, ενώ επίσημα την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση έχει αναλάβει η οργάνωση ISIS και συγκεκριμένα η ISIS-K, το διαβόητο παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην κεντρική Ασία. «Τα ψέματα διαδίδονται από επίσημα χείλη από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από τον “διευθυντή της FSB” (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Χ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνδέσει την επίθεση με το Κίεβο, ενώ είχε αφήσει αιχμές και για τη στάση των ΗΠΑ λέγοντας πως «μέσω διαφόρων διαύλων, προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι δήθεν δεν υπάρχει ουκρανικό ίχνος» στο μακελειό στη Μόσχα.
Όπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα διαπράχθηκε από «ακραίους ισλαμιστές» και «τώρα θέλουμε να μάθουμε ποιος τη διέταξε». «Το έγκλημα ξέρουμε ότι διαπράχθηκε από τα χέρια ακραίων ισλαμιστών, την ιδεολογία των οποίων ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως γίνεται έρευνα για το ποιος διέταξε την τρομοκρατική επίθεση.
«Μας ενδιαφέρει ποιος επωφελείται από αυτό. Αυτή η θηριωδία μπορεί να είναι ένας κρίκος σε ολόκληρη σειρά προσπαθειών αυτών που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου…» είπε ο Πούτιν και διαμήνυσε πως «αυτοί που σχεδίασαν την επίθεση ήλπιζαν να σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας, αλλά συνάντησαν την ενότητα και την αποφασιστικότητα ενάντια σε αυτό το κακό».
Περιμένοντας την επόμενη κίνηση του Πούτιν
Η Δύση αναμένει την επόμενη κίνηση του Ρώσου Προέδρου, ενώ αναλυτές σημειώνουν πως ο Πούτιν σχεδιάζει να αξιοποιήσει την φρικτή επίθεση στη Μόσχα για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά και τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο εσωτερικό.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, λειτούργησε ως «προάγγελος» όσων θα ακολουθήσουν. «Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε τέτοια θηριωδία. Θάνατος για τον θάνατο που προκάλεσαν», είπε.
«Ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα πλαισιώσει την τραγωδία με έναν τέτοιο τρόπο για να προωθήσει τους ευρύτερους γεωπολιτικούς του στόχους», ανέφερε ο Άντριους Τούρσα, σύμβουλος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της Teneo.
Υπενθυμίζεται πως ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων το 1999 σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, για το οποίο η ρωσική ηγεσία κατηγόρησε τους τσετσένους αυτονομιστές, είχε αποτελέσει το έναυσμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας, να ξεκινήσει έναν δεύτερο πόλεμο στη Τσετσενία.
Με μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας συνέτριψε το τσετσένικο αυτονομιστικό κίνημα και ο ίδιος αναδείχθηκε στον απόλυτο κυρίαρχο της ρωσικής πολιτικής. Εκτόξευσε τη δημοτικότητά του και τελικά εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας στις 26 Μαρτίου του 2000.