Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε χτεσινή ανακοίνωση, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τον διορισμό του Φάτι Μπασάγκα ως νέου Πρωθυπουργού στη Λιβύη και τις αναφορές ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σταθερότητα, πρόωρες εκλογές και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων με διαφανή και συναινετικό τρόπο, σύμφωνα με τη δήλωση του επίσημου εκπροσώπου του ΓΓ Στέφαν Ντούζαριτς χτες στη Νέα Υόρκη.
«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Λιβύη. Σημειώνει την ψηφοφορία που έλαβε χώρα την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεννόηση με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους για την έγκριση της συνταγματικής τροποποίησης, η οποία χαράζει την πορεία για την αναθεώρηση του συνταγματικού σχεδίου του 2017 και για την εκλογική διαδικασία. Σημειώνει επίσης την ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού.
Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα κόμματα και τα θεσμικά όργανα να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι οι κρίσιμες αυτές αποφάσεις λαμβάνονται με διαφάνεια και συναίνεση.
Ο Γενικός Γραμματέας καλεί περαιτέρω όλα τα μέρη να συνεχίσουν να διατηρούν τη σταθερότητα στη Λιβύη ως ύψιστη προτεραιότητα. Υπενθυμίζει σε όλα τα θεσμικά όργανα τον πρωταρχικό στόχο της διεξαγωγής εθνικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός της πολιτικής βούλησης των 2,8 εκατομμυρίων πολιτών της Λιβύης που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη μοιάζει περισσότερο με μια παραίτηση της διεθνούς κοινότητας σ’ ένα τετελεσμένο γεγονός, όπως ο διορισμός του Μπασάγκα, μετά από το σπάνιο γεγονός όπου οι αρχέγονοι εχθροί, η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους να έχουν συμφωνήσει σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς να υπάρξει ξένη παρέμβαση.
Πάντως η δήλωση των ΗΕ, θέτει σε αμφισβήτηση τη διαδικασία που οδήγησε στην επιλογή Μπασάγκα, ζητώντας «οι κρίσιμες αποφάσεις» να «λαμβάνονται με διαφανή και συναινετικό τρόπο», αφήνοντας αιχμές για την διαδικασία. Μια διαδικασία που σε αντίθεση με τον εσωτερικό κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξήχθη με ανάταση των χειρών, αντί για την νόμιμη ψηφοφορία όπου κάθε μέλους ξεχωριστά εκφράζει την πρόθεση του.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης να διεξαχθούν εκλογές «το συντομότερο δυνατό». Κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές δεν συμφέρει κανέναν από τους Χαλίφα Χάφταρ, Αγκίλα Σάλεχ, των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ανώτατου Συμβούλιου του Κράτους, καθώς ενδέχεται να χάσουν τις έδρες τους μέσω των εκλογών.