Η 18η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της G20, που φέτος φιλοξενείται στην Ινδία με κύριο θέμα «Μία Γη, μία οικογένεια, ένα μέλλον», ξεκίνησε με την επίσημη τελετή υποδοχής, όπου ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι καλωσόρισε έναν προς έναν τους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής στην τελετή στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Bharat Mandapam και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Οι ηγέτες, συγκεντρώθηκαν στην «Περιοχή των ηγετών» στο πλαίσιο της τελετής, ενώ αμέσως μετά εισήλθαν στο συνεδριακό κέντρο για να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες της συνόδου κορυφής.
Αντιπροσωπεύοντας το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και καλύπτοντας τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, οι ηγέτες των χωρών της G20 θα συζητήσουν συνολικές παγκόσμιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά τη φετινή τριήμερη σύνοδο.
Η Ινδία, η οποία βιώνει τον ενθουσιασμό της «προεδρίας» για πρώτη φορά φέτος, αναμένεται να αναδείξει στη σύνοδο κορυφής θέματα όπως η πράσινη ανάπτυξη, η επιταχυνόμενη/περιεκτική και ανθεκτική ανάπτυξη, η επιταχυνόμενη πρόοδος όσον αφορά τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και οι ψηφιακές δημόσιες υποδομές, οι πολυμερείς θεσμοί για τον 21ο αιώνα, η ανάπτυξη υπό την ηγεσία των γυναικών.
Εκτός από τη βιώσιμη ανάπτυξη, στη σύνοδο θα τεθεί επίσης το ζήτημα της μείωσης των διαφορών μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Υπό την προεδρία της Ινδίας για περισσότερο από ένα χρόνο, η G20 θα ασχοληθεί με θέματα όπως η αύξηση του χρέους από πολυμερείς οργανισμούς προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η μεταρρύθμιση της διεθνούς δομής του χρέους, οι κανονισμοί για τα κρυπτονομίσματα, ο αντίκτυπος των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στην ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια.
Φέτος, η Ισπανία, η οποία συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αλλά δεν περιλαμβάνεται στην G20, προσκλήθηκε ως προσκεκλημένη στην G20, η οποία αποτελείται από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέρθηκε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής λόγω θετικού τεστ Covid-19.
Με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής, η οποία προσφέρει επίσης την ευκαιρία στους ηγέτες των χωρών να διεξάγουν κατ’ ιδίαν διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν αναμένεται να συζητήσουν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδίως τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Στη σύνοδο κορυφής συμμετάσχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Κισίντα Φούμιο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόσα, ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα Γουατζίντ, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αντρές Αλμπέρτο Φερνάντες, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Αχμέντ Τινιούμπου και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπάνες.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής- η Κίνα θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ και η Ρωσία από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Τα μέτρα ασφαλείας μεγιστοποιήθηκαν από αέρος και εδάφους στο Νέο Δελχί για τη σύνοδο της G20. Όπως έγινε γνωστό περισσότεροι από 50 χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονταν σε υπηρεσία για τη σύνοδο κορυφής, ενώ η ινδική Εθνική Φρουρά Ασφαλείας υποστήριξε τις αστυνομικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ασφάλειας.