Κόσμος

Ουκρανία: 1 ώρα και 40 λεπτά κράτησε η συνομιλία Πούτιν – Μακρόν, τι λέει το Παρίσι

Πούτιν και Μακρόν συνομίλησαν στο τηλέφωνο επί 1 ώρα και 40 λεπτά για την κρίση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην κρίση στην  Ουκρανία, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα (12/2) μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Ελιζέ αναμένεται να δώσει αργότερα πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία Μακρόν-Πούτιν, οι οποίοι είχαν ήδη συναντηθεί για περισσότερες από 5 ώρες τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη συνέχεια, την Τρίτη, στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν στο Βερολίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν σχεδόν το σύνολο των τελευταίων τους στρατιωτών από την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ρωσίας-ΗΠΑ

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν συζήτησαν θέματα ασφαλείας σε μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη έλαβε χώρα εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο πως κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας μεταξύ του Όστιν και του Σοϊγκούν σήμερα, οι δύο άνδρες συζήτησαν την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία και περιμετρικά της Ουκρανίας.

Κίεβο: Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προκαλούν πανικό 

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ukraine, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε.

«Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν εδώ και εβδομάδες ότι μια ρωσική εισβολή εναντίον της γειτονικής χώρας είναι επικείμενη και χθες ανέφεραν πως ενδεχομένως πρόκειται για θέμα ημερών.

«Εργαζόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, συζητάμε καθημερινά με τις αρχές διαφόρων χωρών, τους ηγέτες τους, σε διαφορετικά επίπεδα. Για αυτό ακριβώς θεωρούμε πως η διπλωματική οδός είναι η μόνη που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», σημείωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μαρία Σάκκαρη: «Το τένις που παίξαμε ήταν υψηλού επιπέδου»
Formula 1: Παραμένει ο Χάμιλτον στην Mercedes για το 2022
Chevron Right