Κατά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαμηνύσει πως «θα αλλάξουμε τον χάρτη της Μέσης Ανατολής». Σχεδόν ένα χρόνο μετά, το Ισραήλ έχει ανοίξει πλέον και το μέτωπο με τον Λίβανο, καθώς τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν αποτελούν πλέον κλιμάκωση, αλλά πόλεμο.
«Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά – αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σφυροκόπημα με εναέριους βομβαρδισμούς κυρίως στο νότιο Λίβανο.
Πάνω από 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 725 έχουν τραυματιστεί, «μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και γιατροί», από τις ισραηλινές βόμβες που χτυπούν από το πρωί της Δευτέρας σκορπώντας το θάνατο και τον πανικό στον Λίβανο. Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα στον Λίβανο από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1990.
Από νωρίς σήμερα κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν μηνύματα από ισραηλινούς που τους καλούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις περιοχές τους, εάν σε αυτές βρίσκονται υποδομές της Χεζμπολάχ. «Χτυπάμε τρομοκρατικούς στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα. Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει στρατηγικά όπλα εκεί, σε κτίρια πολιτών, και χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και εν γνώσει του τον θέτει σε κίνδυνο», ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι και πρόσθεσε:
«Προειδοποιώ τους Λιβανέζους κατοίκους στα χωριά στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Οι κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε κτίρια ή μέσα σε σπίτια όπου φυλάσσονται βλήματα και όπλα, απομακρυνθείτε αμέσως από αυτά!».
Προάγγελος του μπαράζ των αεροπορικών βομβαρδισμών υπήρξε το αιματηρό διήμερο εκρήξεων από το σαμποτάζ στους βομβητές και τους ασυρμάτους της Χεζμπολάχ. Η πρωτοφανής επιχείρηση από το Ισραήλ , που στήθηκε με εταιρείες φαντάσματα οι οποίες ανέλαβαν την προμήθεια εξοπλισμού, άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, που έφεραν πάνω τους ή είχαν στο χώρο τους τις παγιδευμένες με εκρηκτικά συσκευές επικοινωνίας.
Σφυροκόπημα από το Ισραήλ – Προ των πυλών μια χερσαία εισβολή;
Αναλυτές σημειώνουν πως οι πρακτικές του Ισραήλ με το σφυροκόπημα από αέρα και τα μηνύματα εκκένωσης, θυμίζουν προετοιμασία και για μια πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, προειδοποίησε τους κατοίκους στο νότιο Λίβανο να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες έχει θέσεις η Χεζμπολάχ, ενώ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν ο στρατός σχεδίαζε μια χερσαία εισβολή στη γειτονική χώρα, ο Χάγκαρι είπε «θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια».
Ειδικός σε θέματα άμυνας του Al Jazeera, Άλεξ Γατόπουλος, υπογράμμισε πως μια πιθανή χερσαία εισβολή στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου δεν είναι απλή υπόθεση. Μια τέτοια επιχείρηση, υπογράμμισε, θα απαιτούσε συνδυασμό αρμάτων μάχης, μονάδων πεζικού και αεροπορίας για κάλυψη από τον αέρια.
«Τα αεροπλάνα χτυπούν εδώ και καιρό χωρίς επιπτώσεις τον Λίβανο, αλλά μια χερσαία εισβολή είναι κάτι τελείως διαφορετικό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα ωφελήσει τα δυνατά σημεία της Χεζμπολάχ που είναι οι τακτικές μικρών μονάδων, οι ενέδρες, οι επιθέσεις με ρουκέτες και τα χτυπήματα από ελεύθερους σκοπευτές». «Αν προχωρήσουν μέσα, θα είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολη μάχη. Αυτή τη στιγμή, είναι εξαιρετικά μονόπλευρη».
⭕️ قصف عنيف بين الأحياء في جنوب لبنان pic.twitter.com/t6npcF0EXy
— مجلة الجرس 🔔 (@AlJarasMagazine) September 23, 2024
https://twitter.com/barakat2121/status/1838174711986979162
Χάος και πανικός στο νότιο Λίβανο
Μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 800 αεροπορικές επιδρομές μέσα σε λίγες ώρες και αναμένονται ακόμη περισσότερες. Ο τραγικός απολογισμός διαρκώς αυξάνεται αν και ήδη ο Λίβανος βιώνει την πιο αιματηρή ημέρα από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1990. «Η δύναμη πυρός που χρησιμοποιείται σήμερα μπορεί να είναι άνευ προηγουμένου στους πολέμους που έχει διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου», τόνισε στο Al Jazeera ο Τζαμάλ Γκοσν, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας με έδρα τη Βηρυτό.
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον νότιο Λίβανο. Οι εικόνες από την πόλη Σιδώνα με τα οχήματα να έχουν κατακλύσει τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο, κατευθυνόμενα προς τη Βηρυτό, είναι αποκαλυπτικές του χάους και του πανικού που επικράτησε στα νότια τμήματα της χώρας. Οι αρχές του Λιβάνου ετοιμάζουν ήδη κάποιους καταυλισμούς – καταφύγια για τους εκτοπισμένους
Άλλοι πάλι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου δηλώνουν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και δεν θα τρομοκρατηθούν από το Ισραήλ. Είναι γεγονός πως δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα βρίσκεται σε σύγκρουση, ωστόσο πολλοί ανησυχούν πως αυτή τη φορά ο πόλεμος θα είναι πολύ χειρότερος. Εξάλλου ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια οικονομική κρίση και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μαστίζεται ήδη από μεγάλα προβλήματα.
«Πρόκειται για ένα πόλεμο εξόντωσης»
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε ότι το Ισραήλ έχει καταρτίσει ένα «σχέδιο καταστροφής» της χώρας. «Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του Λιβάνου είναι ένας πόλεμος εξόντωσης από κάθε άποψη, ένα σχέδιο καταστροφής με στόχο την εξάλειψη των λιβανέζικων χωριών και πόλεων», τόνισε.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από «τον ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση καθώς και από τις χώρες με επιρροή (…) να αποτρέψουν την επίθεση», χαρακτηρίζοντας το κύμα αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ «γενοκτονία με όλη τη σημασία της λέξης».
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει» τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα ωφελήσει κανέναν». «Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι αν ξεσπούσε ένας μεγαλύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυτό δεν θα ωφελούσε κανέναν στον κόσμο. Είναι το Ισραήλ που επιδιώκει να επεκτείνει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Πεζεσκιάν από την Νέα Υόρκη σε συζήτηση με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.