Το θέμα των προκλητικών εικασιών σχετικά με τα υποτιθέμενα ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία συζητήθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, μετά το πέρας της επικοινωνίας των δυο ηγετών.
Πούτιν και Μακρόν συνέχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα σχετικά με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας και την υπέρβαση του αδιεξόδου στην ενδοουκρανική διευθέτηση.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν επίσης την κατάσταση που σχετίζεται με τις προκλητικές εικασίες σχετικά με τη δήθεν σχεδιαζόμενη “εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνοδεύεται από μια μεγάλης κλίμακας άντληση σύγχρονων όπλων στη χώρα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για πιθανές επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονμπάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης τόνισε «την απροθυμία των ηγετικών δυτικών χωρών να πιέσουν τις αρχές του Κιέβου προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία φάνηκε για άλλη μια φορά στον άκαρπο γύρο διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 10 Φεβρουαρίου από τους πολιτικούς συμβούλους των ηγετών των κρατών του σχήματος της Νορμανδίας».
Η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τα θέματα αυτά «στο πλαίσιο του ρωσο-γαλλικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο».
Πούτιν και Μακρόν αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για θέματα που αφορούν την παροχή μακροπρόθεσμων εγγυήσεων νομικής ασφάλειας για τη Ρωσία.
«Συνεχίζοντας τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε μια εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων εγγυήσεων νομικής ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την υπέρβαση του αδιεξόδου στην επίλυση της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις του Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν είχαν και πάλι μια γενική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία. «Σε συνέχεια των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα, υπήρξε μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων εγγυήσεων νομικής ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την υπέρβαση του αδιεξόδου στην επίλυση της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών”, εξηγεί η ανακοίνωση.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς, τόνισε το Κρεμλίνο.
Οι ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα της διατήρησης και της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
«Το θέμα της διατήρησης και της πλήρους εφαρμογής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θίχτηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου ηγέτη.
Ο Πούτιν και ο Μακρόν μίλησαν για τελευταία φορά σε πολύωρες συνομιλίες στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, ο Γάλλος ηγέτης μετέβη αεροπορικώς στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Μακρόν δήλωσε ότι προτίθεται να προβεί σε νέα τηλεφωνική ανταλλαγή απόψεων με τον Πούτιν.
Με Σολτς και Ζελένσκι μίλησε ο Μακρόν μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία, με τους Προέδρους ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας να έχουν σηκώσει το κύριο βάρος των προσπαθειών και των επαφών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς πριν από τις επισκέψεις του στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Αυτό μας επέτρεψε να επιβεβαιώσουμε την απόλυτη σύγκλιση των θέσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ιδίως όσον αφορά τα επόμενα στάδια των συζητήσεων στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας και την ανάγκη να καθοριστούν οι όροι για τη συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη», αναφέρει το ανακοινωθέν.
Ο Scholz θα επισκεφθεί το Κίεβο στις 14 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 15 Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως σημείωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος και ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν το διάλογο για τους τρόπους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη.
- Συνομιλία Μακρόν-Ζελένσκι
Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο μετά την συνομιλία του Μακρόν με τον Πούτιν.
«Συνεχίζω τον διάλογο μου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στην Ουκρανία. Μιλήσαμε για την κατάσταση της ασφάλειας και τους τρόπους εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των Τεσσάρων της Νορμανδίας, τις δραστηριότητες της τριμερούς ομάδας επαφής. Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τελευταίες διεθνείς συνομιλίες. Εκτιμώ την προσωπική εμπλοκή του Εμανουέλ Μακρόν στη διαδικασία αποκλιμάκωσης», έγραψε ο Ζελένσκι.
Continued dialogue with @EmmanuelMacron. Thanked for his visit to 🇺🇦. Talked about the security situation & ways to intensify the peace process within #N4, the TCG activities. Discussed latest international talks. Appreciate Macron's personal involvement in de-escalation process.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 12, 2022