Κόσμος

Θρίλερ στην Ουκρανία: Μηνύματα και προειδοποιήσεις μετά τον διάλογο Μπάιντεν – Πούτιν

Μάλλον δεν πήγε τόσο καλά η συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία. Νέα προειδοποίηση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αποκαρδιωτική ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε με αγωνία την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία, «διψώντας» για καλά μαντάτα, καθώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά. 

Όπως όλα δείχνουν, η συνομιλία των δύο ηγετών, η οποία διήρκεσε για πάνω από μία ώρα, δεν οδηγεί στην αποκλιμάκωση της έντασης. Τόσο η νέα προειδοποίηση από την πλευρά του Τζο Μπαίντεν προς τη Μόσχα, μετά από τον διάλογό του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δείχνουν ότι το τηλεφώνημα δεν δημιούργησε καλύτερο κλίμα. 

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παρουσιάζεται από τον Λευκό Οίκο ότι είναι ενδεχομένως θέμα ημερών, αναφέροντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 άνδρες στα σύνορα της Ουκρανίας και διεξάγει ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και τη Λευκορωσία, περικυκλώνοντας ντε φάκτο τη φιλοδυτική γείτονά της.

Δυτικοί και Ρώσοι συνεχίζουν τον διάλογο, αλλά ο τόνος παραμένει συγκρουσιακός, οι πρώτοι θέλουν να αποσπάσουν ένα σημάδι αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία, η οποία απαιτεί τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της υποστήριξης της Ουκρανίας, θεωρώντας αυτό ως αδιαπραγμάτευτες «εγγυήσεις ασφαλείας».

Πολλές δυτικές χώρες ζήτησαν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το ουκρανικό έδαφος και η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει το διπλωματικό της προσωπικό εκεί. 

Νέα προειδοποίηση Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, λοιπόν, «προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, διάρκειας μιας και πλέον ώρας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των δυο ηγετών», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλλουν σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία», αν η τελευταία εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διπλωματία καθώς και για «άλλα σενάρια», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, δεν οδήγησε σε μια «θεμελιώδη αλλαγή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Μπάιντεν και Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια. Η συνομιλία ήταν «επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκεσε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αμερικανική «υστερία» καταγγέλλει το Κρεμλίνο

Αργότερα, ο Κρεμλίνο κατήγγειλε την αμερικανική «υστερία» στο θέμα της Ουκρανίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις επαφές».

«Η υστερία έφθασε στο απόγειό της!», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Αλλά «οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό», επέκρινε ο Ουσακόφ, δηλώνοντας ότι «οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας!».

Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία «παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική».

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας» στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Μόσχα: Υποβρύχιο των ΗΠΑ παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα

Εν τω μεταξύ, εάν αληθεύουν όσα κατήγγειλε η Μόσχα λίγο νωρίτερα, οι ΗΠΑ δεν χειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ουκρανική κρίση. Μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δυο χωρών, υπήρξε ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΑΜ για παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων από αμερικανικό υποβρύχιο.

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι υποβρύχιο του αμερικανικού ναυτικού εντοπίστηκε στα ρωσικά χωρικά ύδατα κι ότι τα εγκατέλειψε αφού χρησιμοποιήθηκαν τα «κατάλληλα μέσα».

Σε σχέση με την παραβίαση από το αμερικανικό υποβρύχιο των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε τον Ακόλουθο Άμυνας στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΑΜ.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2022, στις 10:40 π.μ. (ώρα Μόσχας), ένα υποβρύχιο κλάσης Virginia του Ναυτικού των ΗΠΑ ανακαλύφθηκε στην περιοχή προγραμματισμένης άσκησης των δυνάμεων του Στόλου του Ειρηνικού στα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κοντά στο νησί Ουρούπ στην οροσειρά των Κουρίλων.

Μέσω της ηχητικής υποβρύχιας επικοινωνίας, το πλήρωμα ενός ξένου υποβρυχίου έλαβε ένα μήνυμα στα ρωσικά και τα αγγλικά: «Βρίσκεστε στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας. Ανεβείτε αμέσως!»

Το πλήρωμα του αμερικανικού υποβρυχίου αγνόησε την απαίτηση της ρωσικής πλευράς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες για την προστασία των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο υποθαλάσσιο περιβάλλον, το πλήρωμα της φρεγάτας του Στόλου του Ειρηνικού “Μάρσαλ Σαποσνίκοφ” χρησιμοποίησε τα κατάλληλα μέσα.

Το αμερικανικό υποβρύχιο χρησιμοποίησε έναν αυτοκινούμενο προσομοιωτή για να διπλασιάσει τον στόχο σε ραντάρ και μέσα ακουστικού ελέγχου και έφυγε από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη μέγιστη ταχύτητα» αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Αγανακτισμένος ακόμα και ο Ζελένσκι με τους χειρισμούς των ΗΠΑ

Ακόμα και ο πρόεδρος της Ουκρανία, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τους χειρισμούς των ΗΠΑ, των οποίων οι σπασμωδικές κινήσεις προκαλούν πανικό στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax-Ukraine, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες (σχετικά με μια πιθανή επίθεση) το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας».

«Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!», τόνισε.

«Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν εδώ και εβδομάδες ότι μια ρωσική εισβολή εναντίον της γειτονικής χώρας είναι επικείμενη και χθες ανέφεραν πως ενδεχομένως πρόκειται για θέμα ημερών.

«Εργαζόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, συζητάμε καθημερινά με τις αρχές διαφόρων χωρών, τους ηγέτες τους, σε διαφορετικά επίπεδα. Για αυτό ακριβώς θεωρούμε πως η διπλωματική οδός είναι η μόνη που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», σημείωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Το Παρίσι «είδε» καλά νέα 

Κι ενώ η νέα προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν σκορπούν αισιοδοξία, το Παρίσι «είδε» να προκύπτουν καλά νέα από την επικοινωνία των δύο πλευρών. 

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είπε τίποτα κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που να υποδείκνυε ότι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, 

«Δεν βλέπουμε καμία ένδειξη σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επίθεση», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν και Πούτιν που διήρκησε σχεδόν 90 λεπτά.

«Είμαστε ωστόσο εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση ως προς τη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε το χειρότερο».

Η Γαλλία θα συνιστούσε, εντούτοις, τώρα στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Βλαντίμιρ Πούτιν την «αποφασιστικότητα (των Δυτικών) να αντιδράσουν» σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση έχοντας τηλεφωνική συνομιλία απόψε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γερμανό καγκελάριο ‘Ολαφ Σολτς και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Λίγο νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλο το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Κίεβο -εκτός από έναν στενό «πυρήνα» διπλωματών και υπαλλήλων- να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η αποχώρηση από την πρεσβεία, μια από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αντανακλά την επείγουσα ανάγκη των Αμερικανών πολιτών να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, επειδή η Ουάσιγκτον έχει περιορισμένη ικανότητα να τους βοηθήσει εάν η χώρα μετατραπεί σε «πολεμική ζώνη».

Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε μια τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην κρίση στην Ουκρανία, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, που ξεκίνησε στις 12.30 ώρα Γαλλίας, προηγήθηκε μιας επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Ελιζέ αναμένεται να δώσει αργότερα πληροφορίες σχετικά με τη συνομιλία Μακρόν-Πούτιν, οι οποίοι είχαν ήδη συναντηθεί για περισσότερες από 5 ώρες τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στη συνέχεια, την Τρίτη, στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν στο Βερολίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.

Το Κρεμλίνο αποκάλυψε λεπτομέρειες της συνομιλίας Πούτιν – Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταγγείλει «τις προκλητικές εικασίες για υποτιθέμενη ”ρωσική εισβολή” στην Ουκρανία» καθώς και τις «παραδόσεις μεγάλης κλίμακας σύγχρονου οπλισμού» στη γείτονά της.

Το ίδιο αναφέρεται και σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου μετά το πέρας της επικοινωνίας των δυο ηγετών: «Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν συζητήθηκε Το θέμα των προκλητικών εικασιών σχετικά με τα υποτιθέμενα ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία» .

Πούτιν και Μακρόν συνέχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα σχετικά με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας και την υπέρβαση του αδιεξόδου στην ενδοουκρανική διευθέτηση.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν επίσης την κατάσταση που σχετίζεται με τις προκλητικές εικασίες σχετικά με τη δήθεν σχεδιαζόμενη “εισβολή” της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνοδεύεται από μια μεγάλης κλίμακας άντληση σύγχρονων όπλων στη χώρα και τη δημιουργία προϋποθέσεων για πιθανές επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονμπάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο σημείωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης τόνισε «την απροθυμία των ηγετικών δυτικών χωρών να πιέσουν τις αρχές του Κιέβου προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία φάνηκε για άλλη μια φορά στον άκαρπο γύρο διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 10 Φεβρουαρίου από τους πολιτικούς συμβούλους των ηγετών των κρατών του σχήματος της Νορμανδίας».

Η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τα θέματα αυτά «στο πλαίσιο του ρωσο-γαλλικού διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο».

Πούτιν και Μακρόν αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για θέματα που αφορούν την παροχή μακροπρόθεσμων εγγυήσεων νομικής ασφάλειας για τη Ρωσία.

«Συνεχίζοντας τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκε μια εμπεριστατωμένη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων εγγυήσεων νομικής ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την υπέρβαση του αδιεξόδου στην επίλυση της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις του Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν είχαν και πάλι μια γενική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία. «Σε συνέχεια των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα, υπήρξε μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων εγγυήσεων νομικής ασφάλειας για τη Ρωσική Ομοσπονδία και την υπέρβαση του αδιεξόδου στην επίλυση της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών”, εξηγεί η ανακοίνωση.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς, τόνισε το Κρεμλίνο.

Οι ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα της διατήρησης και της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

«Το θέμα της διατήρησης και της πλήρους εφαρμογής του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θίχτηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του Ρώσου ηγέτη.

Ο Πούτιν και ο Μακρόν μίλησαν για τελευταία φορά σε πολύωρες συνομιλίες στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, ο Γάλλος ηγέτης μετέβη αεροπορικώς στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά τη συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Μακρόν δήλωσε ότι προτίθεται να προβεί σε νέα τηλεφωνική ανταλλαγή απόψεων με τον Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Πού γίνονται δωρεάν rapid test την Κυριακή 13/2
Ρουβάς: Σάλος μετά από δήλωσή του για τον Λιγνάδη - Η απάντηση του τραγουδιστή
Chevron Right