Όσο και αν γίνονται μικρά «θαύματα» στα γκρεμισμένα σπίτια της Τουρκίας και της Συρίας, μετά από σχεδόν 60 ώρες από τον πρώτο σεισμό – Γολιάθ, που χτύπησε τα σύνορα των δύο χωρών, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς.
Σύμφωνα με τον νέο τραγικό απολογισμό ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 11.200 θανάτους.
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 8.574, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μετέβη στο Καχραμανμαράς, επίκεντρο του σεισμού, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.
Ο πόνος των ανθρώπων που κατάφεραν να επιβιώσουν είναι αβάσταχτος. Γονείς άφησαν μέσα ερείπια τα παιδιά τους και συγγενείες είδαν ολόκληρες οικογένειες να χάνονται από τα φονικά Ρίχτερ.
Μέσα στην θλίψη και την καταστροφή, τα μικρά «θαύματα» από τα ερείπια δίνουν ελπίδα στους διασώστες να συνεχίσουν την προσπάθειά τους μέσα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και υπό τον φόβο νέου μεγάλου μετασεισμού.
Ένα τέτοιο θαύμα συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όπου διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανό μετά από 53 ώρες ένα παιδάκι που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του σπιτιού του στην Σανλιούρφα της Τουρκίας.
Şanlıurfa'da, depremden 53 saat sonra bir yaşındaki çocuk enkaz altından yaralı olarak çıkartıldı.
— Yeni Şafak (@yenisafak) February 8, 2023
Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων, ενώ οι προσεχείς ώρες είναι και οι πιο «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.
«Εξανεμίζονται πλέον οι ελπίδες να υπάρχουν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια μόνο και μόνο από το κρύο γιατί δεν θα μπορούσαν να αντέξουν» είπε σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, κ. Ευθύμιος Λέκκας, στην ΕΡΤ.
Τις ώρες, όμως έχουν αρχισει να μετρούν και οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί. Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια.
«Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.
Μετά και τα νέα επίσημα στοιχεία, πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων χίλιοι στην Κωνσταντινούπολη.
«Πού είναι το κράτος;»
Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.
«Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (…) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ», διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.
Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.
«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (…) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (…) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.
Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. «Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι», λέει και συνεχίζει: «Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως».
Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. «Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;», ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.
Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).