«Ο Πούτιν φοβάται πάρα πολύ. Γιατί; Διότι οι άνθρωποι είδαν ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εδάφη του», ισχυρίστηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος την εισβολή του ουκρανικού στρατού στο Κούρσκ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην επίθεση στο Κούρσκ, υποστηρίζοντας πως αποτελεί απόδειξη ότι οι απειλές της Ρωσίας περί «ισχυρής απάντησης» και χρήσης «πυρηνικών όπλων» εάν απειληθούν τα εδάφη δεν είναι παρά μια «μπλόφα».
Η απάντηση του Κρεμλίνου ήταν άμεση. «Ο κόσμος θα πρέπει να ακούσει ξανά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είπε πως εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τότε η Μόσχα θα εκλάβει αυτή την ενέργεια ως απευθείας πόλεμο της Δύσης στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και πρόσθεσε: «Η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δηλώνεται πολύ σαφώς εκεί».
Η Ρωσία δεν θα πραγματοποιήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων για όσο διάστημα οι ΗΠΑ απέχουν από δοκιμές, δήλωσε επίσης ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, έπειτα από εικασίες πως το Κρεμλίνο μπορεί να εγκαταλείψει το μετασοβιετικό μορατόριό του στις πυρηνικές δοκιμές.
Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη στις 12 Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει ότι «αν αυτή η απόφαση (για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς) ληφθεί, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, βέβαια, θα αλλάξει σημαντικά την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης».
Ο Πούτιν είχε δηλώσει επίσης στο παρελθόν πως η Δύση κάνει λάθος να υποθέτει ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και είπε πως το πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα. «Για κάποιο λόγο, η Δύση πιστεύει πως η Ρωσία δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ», είχε τονίσει ο Ρώσος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση του Reuters τον Ιούνιο για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης σχετικά με την Ουκρανία.
Σημειώνεται πως η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, είναι στη διαδικασία αναθεώρησης του πυρηνικού δόγματός της — αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να επιτύχει όλους τους στόχους της στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Πεσκόφ είπε πως, όταν επιτευχθούν οι στόχοι, η στρατιωτική επιχείρηση θα τελειώσει.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισημάνει ότι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν, αφού το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αφού δεχθεί να παραχωρήσει στη Ρωσία επαρχίες στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αυτή την περίοδο προελαύνουν στα ανατολικά θέτοντας υπό τον έλεγχό τους πολλούς οικισμούς, με απώτερο στόχο να καταλάβουν το σύνολο της περιοχής του Ντονμπάς.