Κόσμος

«Θαύματα» στα συντρίμμια 72 ώρες μετά τα φονικά 7,8R – Οργή για Ερντογάν και 16.000 θύματα

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού της Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε σήμερα τους 16.000 νεκρούς. «Φουντώνει» η οργή για τον Τούρκο πρόεδρο.

Πόνος, θρήνος, αγωνία και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα, το δράμα των Τούρκων και των Σύρων συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών τους από τους δίδυμους φονικούς σεισμούς της Δευτέρας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών,  ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Οι μοναδικές στιγμές που γεμίζουν αισιοδοξία τις ψυχές των επιζώντων, αλλά και των διασωστών που δίνουν άνιση μάχη με το κρύο και τους μετασεισμούς, είναι οι φωνές που ακούγονται από τα ερείπια. Τα «μικρά θαύματα», όπως αυτά που έγιναν ακριβώς 4 ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό – Γολιάθ.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, μετά από 72 ώρες εγκλωβισμένος στα χαλάσματα του σπιτιού του στην πόλη Χατάι, που έχει δεχτεί από τα ισχυρότερα πλήγματα, ένας ηλικιωμένος βγαίνει ζωντανός. Στην προσπάθεια του να κρατηθεί στη ζωή, έσκισε τα ρούχα του και τα τύλιξε γύρω από τα κρύα του πόδια.

Ακόμη ένα μικρό θαύμα συνέβη στην επαρχία Kahramanmaras, όταν οι διασώστες, μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες απεγκλώβισαν τον μικρό Minik Ahmet Eren. Οι πρώτες του λέξεις… γροθιά στο στομάχι. Ήταν τέτοιο το σοκ του που είπε στους διασώστες «πως αύριο έχει σχολείο».

mikros

Όμως, εκτός από αυτές τις στιγμές συγκίνησης και χαράς, αρκετές από τις διασώσεις δεν έχουν αίσιο τέλος.

Ένας από αυτούς και ο Μεχμέτ Μπόσκερτ στην επαρχία Kahramanmaras. Με ένα βιβλίο προσευχής στα χέρια κάθεται στα ερείπια μίας πολυώροφης πολυκατοικίας που πριν στέγαζε το σπίτι του αδερφού του. Έσκαβε για ώρες με τα χέρια του, μήπως και καταφέρει να εντοπίσει τον αδελφό και την κουνιάδα του.

«Αφού κατάφερα να βγω από τα ερείπια όταν κατέρρευσε το σπίτι μου, ήρθα εδώ για να τους βρω», είπε στον Guardian. «Μπορώ μόνο να ελπίζω, αλλά φαίνεται πως είναι πολύ αργά. Οι ομάδες έκτακτης ανάγκης ήρθαν αργά εδώ, με τους εκσκαφείς του. Ελπίζω να κάνουν κάτι», κατέληξε και συνέχισε να σκάβει.

Τέτοιες ιστορίες υπάρχουν σε κάθε πολυκατοικία που κατέρρευσε, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, όπου η διεθνής βοήθεια είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω του πολέμου που μαίνεται.

Η συγκλονιστική προσπάθεια της ΕΜΑΚ

Με δάκρυα στα μάτια οι διασώστες της ΕΜΑΚ, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανή την 27χρονη Αϊρίν, στην επαρχία Χατάι χθες το απόγευμα.

Οι προσπάθειες διήρκεσαν 8 ώρες με διακοπή μόνο λόγω δύο ισχυρών μετασεισμών, ενώ η εγκλωβισμένη εμψυχωνόταν από τους Έλληνες ακόμη κι όταν τούς ζήτησε να της κόψουν το πόδι για να μπορέσει να ανασυρθεί. Τελικά οι διασώστες κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν από τόνους τσιμέντου.

Η ελληνική ομάδα έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει ζωντανά τρία παιδιά, ηλικίας 6, 11 και 15 ετών, καθώς και έναν 50χρονο άνδρα.

Μετά από τρία 24ωρα οι διασώσεις των μικρών παιδιών δεν αφήνουν την ελπίδα να σβήσει. Ωστόσο η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θεωρείται ανεπαρκής όση ανθρωπιστική βοήθεια κι αν σταλθεί.

Τι είναι η «κατασκευαστική αμνηστία» – Για «έγκλημα» μιλούν οι ειδικοί

Το ΒΒC χθες σε άρθρο του αναφορικά με τις πολυκατοικίες που κατέρρεαν σαν χάρτινοι πύργοι, περιγράφει ένα σκηνικό ακραίας κατασκευταστικής ευνοιοκρατίας με την υπογραφή του Ερντογάν που συμβαίνει εδώ και χρόνια: «Η τουρκική κυβέρνηση έχει μοιράσει κατασκευαστικές αμνηστίες», δηλαδή νομικές εξαιρέσεις μέσω καταβολής τελώνγια κατασκευές που υλοποιούνται χωρίς τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Το συγκλονιστικό είναι ότι έως και 75.000 κτίρια σε όλη την πληγείσα ζώνη στη νότια Τουρκία έχουν λάβει μία τέτοια εξαίρεση από τον κανόνα, σύμφωνα με την Πελίν Πινάρ Γκιρίτογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Επιμελητηρίου Πολεοδόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος γεωλόγος Τσελάλ Σενγκόρ δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι «η κατάχρηση τέτοιων κατασκευαστικών αμνηστιών σε μια χώρα γεμάτη από ρήγματα ισοδυναμεί με έγκλημα».

Μετά από τον φονικό σεισμό που είχε πλήξει τη δυτική επαρχία της Σμύρνης το 2020, ρεπορτάζ του BBC αποκάλυψε ότι 672.000 κτίρια στην περιοχή είχαν επωφεληθεί από αυτή την «αμνηστία».

Το εν λόγω ρεπορτάζ ανέφερε ακόμα, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης εκτιμούσε το 2018, ότι πάνω από το 50% των κτιρίων στην Τουρκία – που αντιστοιχεί σε σχεδόν 13 εκατομμύρια κτίρια – κατασκευάστηκαν κατά παράβαση των κανονισμών.

Οι πληγέντες δε, εκφράζουν την οργή τους στις κάμερες και τα social media για την καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού και τα μέτρα του Τούρκου προέδρου .

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διχάζει το οικονομικό επιτελείο η πίεση για ρύθμιση χρεών σε ταμεία, εφορίες και δήμους
«Καμπανάκι» Καστανίδη
Chevron Right