Από την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου 2021, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 44,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ενώ τα 43,7 δισεκατομμύρια δολάρια αυτής της βοήθειας έχουν παρασχεθεί από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν άρχισε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.
Όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που έστελνε τη μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία.
Το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, με έδρα τη Γερμανία, το οποίο συγκεντρώνει τη διεθνή βοήθεια προς την Ουκρανία, αποκάλυψε ότι – από την έναρξη του πολέμου – οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στην Ουκρανία βοήθεια αξίας περίπου 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), οι ΗΠΑ έχουν παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την έναρξη του πολέμου.
Ενώ δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από τις ΗΠΑ σχετικά με την αξία της οικονομικής βοήθειας, το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία εκτιμά ότι η βοήθεια αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τζο Μπάιντεν ενέκρινε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, το πακέτο αυτό περιελάμβανε φορητά όπλα και πυρομαχικά, καθώς και θωράκιση και εξοπλισμό για «τους υπερασπιστές της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή».
Σε γραπτή δήλωσή του στις 13 Απριλίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα παράσχουν στην Ουκρανία επιπλέον 800 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα και αμυντική βοήθεια. Τον Ιούλιο του 2022, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας ύψους 820 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, αφού η Ρωσία άρχισε να στοχεύει υποδομές όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Το πακέτο περιλαμβάνει 2 εθνικά προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS) – 150 χιλιάδες πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών και 4 πρόσθετα ραντάρ εντοπισμού πυρών αντιπυροβολικού. Έτσι, η Ουκρανία απέκτησε τα πρώτα της NASAMS για την αεράμυνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από εκθέσεις του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ παρείχαν όπλα και εξοπλισμό αξίας 29,8 δισ. δολαρίων στον ουκρανικό στρατό κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου.
Στην έκθεσή του με τίτλο «Η αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία» που δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, το Πεντάγωνο συμπεριέλαβε λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια που έχει σταλεί στη χώρα αυτή μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στον ουκρανικό στρατό 300 εκατομμύρια πυρομαχικά και χειροβομβίδες φορητών όπλων, 12 NASAMS, το σύστημα αεράμυνας Patriot, το σύστημα αεράμυνας HAWK και πυραύλους, 198 οβιδοβόλα τύπου «M777» που εκτοξεύουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, περισσότερα από 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, περισσότερα από 500 οχήματα με προστασία από ενέδρες με αντοχή σε νάρκες (MRAP), 186 τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Bradley.
Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης 20 ελικόπτερα «Mi-17», 45 άρματα μάχης «T-72B», πυραύλους υψηλής ταχύτητας κατά της ακτινοβολίας (HARM) και περισσότερα από 2.000 τροχοφόρα οχήματα πολλαπλών χρήσεων υψηλής κινητικότητας (HMMWV) στη χώρα αυτή.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ΗΠΑ αντιδρούσαν στο να μην δώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Ωστόσο, στη συζήτηση για την προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν απαίτησαν από τις ΗΠΑ να δώσουν πρώτοι τα άρματα.
Σύντομα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοραστούν 31 άρματα μάχης «M1 Abrams» για τον ουκρανικό στρατό. Η αμερικανική διοίκηση εκτιμά ότι τα άρματα αυτά θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο. Οι μεταφορές πυρομαχικών διασποράς και βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου μεταξύ της βοήθειας που παρείχαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία προσέλκυσαν την προσοχή.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ότι «δεν θα αφήσουν την Ουκρανία ανυπεράσπιστη» και ότι θα παράσχουν πυρομαχικά διασποράς στη χώρα αυτή. Σημειώνοντας ότι γνώριζαν τον κίνδυνο να βλάψουν τους αμάχους τα πυρομαχικά διασποράς, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να δοθούν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης ότι επρόκειτο για μια «πολύ δύσκολη απόφαση» και ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με συμμάχους και νομοθέτες στο Κογκρέσο.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η εμπειρία στη Μέση Ανατολή δείχνει ότι οι βόμβες διασποράς μπορούν να εκραγούν ακόμη και μετά το τέλος της σύγκρουσης. Η Ζαχάροβα εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη για τους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων ουκρανικών και ρωσικών παιδιών, με τις βόμβες αυτές που θα δοθούν στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία διαθέτει πιο αποτελεσματικά πυρομαχικά διασποράς δηλώνοντας ότι «εάν οι ΗΠΑ στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν παρόμοια όπλα εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ως απάντηση».
Η αποθήκευση και η πώληση πυρομαχικών διασποράς, τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια απειλή ως κατάλοιπα πολέμου και η χρήση τους εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη, απαγορεύτηκε με σύμβαση που υπογράφηκε το 2008. Οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε στις 6 Σεπτεμβρίου ότι για πρώτη φορά θα σταλούν στην Ουκρανία βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο στο πλαίσιο της αμυντικής βοήθειας και ότι θα χρησιμοποιηθούν σε 31 άρματα μάχης «M1 Abrams».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντέδρασε στην απόφαση αυτή και δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για τις συνέπειες της χρήσης βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Αναφέροντας ότι η χρήση αυτών των πυρομαχικών έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από ογκολογικές και άλλες ασθένειες, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτά γίνονται αισθητά και στις επόμενες γενιές όσων βρίσκονται στις περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκαν τα πυρομαχικά.
Από την άλλη πλευρά, το Πεντάγωνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι «τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να αποτελούν απειλή για την υγεία και να προκαλούν καρκίνο».
Στην έκθεση με τίτλο «Γιατί η ουκρανική νίκη είναι σημαντική για τους Αμερικανούς» που δημοσίευσε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Hudson Institute, αναφέρεται ότι η συνολική βοήθεια που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου αντιστοιχεί περίπου στο 5% του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023 και περίπου στο 2 τοις χιλίοις του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους.
Στις 10 Αυγούστου, ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πρόσθετο ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση, ιδίως για τη στήριξη της Ουκρανίας, την ανακούφιση από καταστροφές και την καταπολέμηση των συνοριακών και μεταναστευτικών προβλημάτων.
Εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, έως και 24 δισεκατομμύρια δολάρια του ταμείου προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της Ουκρανίας και άλλες διεθνείς ανάγκες, 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση από καταστροφές και 4 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση των συνοριακών και μεταναστευτικών προβλημάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της «αιφνιδιαστικής» επίσκεψής του στην Ουκρανία στις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς τη χώρα αυτή.
Στο πλαίσιο του πακέτου, η Ουκρανία θα λάβει αμυντική βοήθεια ύψους 175 εκατομμυρίων δολαρίων. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει πυραύλους HIMARS (High Performance Artillery Rocket System), συστήματα πυραύλων Javelin που διαπερνούν τη θωράκηση, αντιαρματικά συστήματα και πυρομαχικά ουρανίου για άρματα μάχης Abrams.
Επιπλέον, 300 εκατ. δολάρια του πρόσφατα ανακοινωθέντος πακέτου περιλαμβάνουν υποστήριξη της επιβολής του νόμου για την εγκαθίδρυση της τάξης στις περιοχές που έχουν αποσπαστεί από τη Ρωσία.
Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (Πεντάγωνο) ανακοίνωσε επίσης ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, μόλις μία ημέρα μετά τη νέα στρατιωτική και ανθρωπιστική δέσμευση του Μπλίνκεν.
Αυτή η μακροπρόθεσμη δέσμη βοήθειας, που θα παρασχεθεί μέσω της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία (USAI), θα περιλαμβάνει εξοπλισμό για τη βιωσιμότητα και την ολοκλήρωση των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας, εξοπλισμό για το HIMARS, βλήματα πυροβολικού, εργαλεία ηλεκτρονικού πολέμου, πυρομαχικά και εξοπλισμό για την αποναρκοθέτηση.
Το πακέτο θα περιλαμβάνει, επίσης, δραστηριότητες εκπαίδευσης και συντήρησης.