Κόσμος

Με Μακρόν και Σολτς συναντήθηκε ο Ζελένσκι στο Παρίσι

Μετά το πέρασμά του από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε στο Παρίσι νέες διαβεβαιώσεις υποστήριξης από τη Γαλλία και τη Γερμανία ανανεώνοντας το αίτημά του για βαρύ οπλισμό και πολεμικά αεροσκάφη.

Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε δεκτός το βράδυ της Τετάρτης (8 Φεβρουαρίου) στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό ομοσπονδιακό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία και δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί και δεν πρέπει» να βγει νικήτρια από τον πόλεμο. Είπε ότι θα συζητήσει με τον Ζελένσκι και τον Σολτς τις «επιχειρησιακές ανάγκες» του Κιέβου στον αγώνα κατά των ρώσων εισβολέων.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ζελένσκι αναμένεται να παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (9/2).

Η συνάντηση στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης θεωρείται ως ένα νέο στάδιο στις σχέσεις της Ουκρανίας με το Παρίσι και το Βερολίνο. Κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το Κίεβο παραπονέθηκε ακόμη και ότι τα δύο ευρωπαϊκά έθνη άργησαν να δράσουν για να βοηθήσουν τα στρατεύματά του να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις.

«Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια»

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η Γερμανία και οι εταίροι της έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με οικονομικούς πόρους, ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο χρειαστεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη θα καταλήξει σε μια ισχυρή χειρονομία αλληλεγγύης προς το Κίεβο. «Θα μεταφέρω ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες: η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Σολτς.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε στο Παρίσι τα ίδια αιτήματα που είχε διατυπώσει ώρες νωρίτερα προς τη βρετανική κυβέρνηση: περισσότερο εξοπλισμό, ιδίως μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ταχύτερες παραδόσεις του εξοπλισμού αυτού.

«Όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία λάβει βαρύ πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, όσο πιο γρήγορα οι πιλότοι μας λάβουν αεροσκάφη, τόσο πιο γρήγορα οι ρωσικές επιθέσεις θα σταματήσουν και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην ειρήνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ουκρανός.

Το ταξίδι του Ζελένσκι πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία το Κίεβο προετοιμάζεται για μια πιθανή ρωσική επίθεση και οργανώνει τα σχέδιά του για την ανάκτηση των εδαφών του που έχουν καταληφθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σασμός: Η Καλλιόπη μαθαίνει μια αλήθεια που θα την ταράξει
Στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα του κράτους δικαίου, οι υποκλοπές και η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα
Chevron Right