Οι διασώστες κάνουν αγώνα δρόμου, τη Δευτέρα (11/09), για να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, 48 και πλέον ώρες μετά τον φονικότερο σεισμό στο Μαρόκο εδώ και έξι δεκαετίες, με σχεδόν 2.500 νεκρούς. Μάλιστα, πολλά χωριά στα όρη του Άτλαντα εξαφανίστηκαν.
Ομάδες έρευνας από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ συμμετέχουν στις προσπάθειες να βρουν επιζώντες από τον σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (08/09), 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Πολλοί επιζώντες έμειναν στον δρόμο για τρίτη νύχτα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή ήταν μη ασφαλή, σύμφωνα με το Reuters. Ο απολογισμός των νεκρών έχει ανέλθει σε 2.497, ενώ 2.476 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα (11/09) το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Rescuers raced against time on Monday to find survivors in the rubble more than 48 hours after Morocco's deadliest earthquake in over six decades, with nearly 2,500 killed in a disaster that devastated villages in the High Atlas Mountains. https://t.co/A9epE18AXo
— Reuters Science News (@ReutersScience) September 11, 2023
Στο Ιμγκντάλ, ένα χωριό περίπου 75 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, γυναίκες και παιδιά συνωστίζονταν κάτω από πρόχειρες σκηνές που είχαν στηθεί κατά μήκος του δρόμου και δίπλα σε κατεστραμμένα κτήρια. Κάποιοι συγκεντρώθηκαν γύρω από μια ανοιχτή φωτιά. Νοτιότερα, ένα αυτοκίνητο καταπλακώθηκε από ογκόλιθους που είχαν πέσει από τον γκρεμό.
Καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής που βίωσε τον ισχυρό σεισμό, βρίσκεται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει ακόμα διαφανεί. Οι Αρχές δεν έχουν εκδώσει εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι δρόμοι που έχουν μπλοκαριστεί ή παρεμποδιστεί από βράχους, έχουν επίσης δυσχεράνει την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.
Ο Βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό να συναντηθεί, τη Δευτέρα (11/09), με μια υπουργική επιτροπή που επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων για την ανοικοδόμηση των σπιτιών. Πάντως, κανείς από τους δύο δεν έχει απευθυνθεί στον μαροκινό λαό. Για την ιστορία, ο Βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ αρκέστηκε στο να ευχαριστήσει την Ισπανία, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποστολή βοήθειας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Το Μαρόκο είχε αξιολογήσει τις ανάγκες βοήθειας και εξέτασε τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών αρωγής πριν δεχθεί τη βοήθειά τους.