Την εφαρμογή προληπτικών κυρώσεων στην Ρωσία, την εγγύηση της Γερμανίας για την συνέχιση της μεταφοράς αερίου από την Ουκρανία, την Ευρωατλαντική ολοκλήρωση που θα σημάνει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του καθώς και την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας ζήτησε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνάντηση του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα κύρια θέματα των συνομιλιών του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κίεβο ήταν οι προκλήσεις ασφαλείας και η ειρηνευτική διαδικασία, καθώς η Ουκρανία αποφασίζει επί του παρόντος το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μέρος της οποίας είναι και το κράτος μας. Αυτό είπε σε δήλωση στα ΜΜΕ μετά τις συνομιλίες με τον Όλαφ Σολτς.
«Μιλήσαμε για βασικές προσεγγίσεις αυτής της πολύ σημαντικής διαδικασίας. Σχετικά με την ανάγκη να συμπεριληφθούν σε αυτήν την αρχιτεκτονική συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις που μπορούν να προστατεύσουν το κράτος της Ουκρανίας. Μοιραζόμαστε το κοινό όραμα ότι η κλιμάκωση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινή θέση των εταίρων και οι συγκεκριμένες ενέργειές τους για τη στήριξη του κράτους μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των αμυντικών του δυνατοτήτων είναι επωφελής για την περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.
«Επανέλαβα ότι η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ένα πραγματικό φυλάκιο της δημοκρατίας στην περιοχή. Γι’ αυτό σήμερα, σε μια εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων, η ενισχυμένη υποστήριξη της Ουκρανίας από τους εταίρους είναι εξαιρετικά σημαντική», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, τόνισε την ετοιμότητά της να στηρίξει τη χώρα μας και να συνεργαστεί στο πλαίσιο της Πλατφόρμας της Κριμαίας για τον τερματισμό της προσωρινής κατοχής της Κριμαίας.
Κατά τη συνάντηση, τα μέρη συζήτησαν επίσης τα πρόσφατα βήματα στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης στο Ντονμπάς. Σημειώθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών συμβούλων της «Τετραμερούς της Νορμανδίας» σε Παρίσι και Βερολίνο.
«Θα ήθελα να σημειώσω σε αυτό το πλαίσιο τον ρόλο της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας και προσωπικά της Καγκελαρίου. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Σόλτς και εγώ μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια ειρηνική προσέγγιση. Αναμένουμε ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορέσουμε να διεξαγάγουμε περαιτέρω συνομιλίες και να συμφωνήσουμε σε μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της «Τετραμερούς της Νορμανδίας», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένει επίσης ότι κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία στις 15 Φεβρουαρίου, ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος τη Γερμανίας θα παρουσιάσει όχι μόνο τη θέση της Γερμανίας, αλλά και την ενιαία θέση ολόκληρης της διατλαντικής κοινότητας, η οποία δίνει προτεραιότητα στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι πριν πάει στη Ρωσία, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είχε συνομιλίες στο Κίεβο. Εκτιμούμε αυτή την επίδειξη αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Όλαφ Σόλτς επανέλαβε τη σαφή θέση του ότι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την αποτροπή της επιθετικότητας είναι η εφαρμογή προληπτικών κυρώσεων.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία να αγοράζει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του Οργανισμού Υποστήριξης και Εφοδιασμού του ΝΑΤΟ και έθεσε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία οι εταίροι της να παραμείνουν σταθεροί και να σταθούν στη θέση μιας πολιτικής ανοιχτών θυρών προς τη Συμμαχία.
«Ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για τη γεωπολιτική επιλογή του ουκρανικού λαού, που αναγνωρίζεται από τη νομοθεσία μας και πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Ζελένσκι.
Από την πλευρά του, ο ‘Ολαφ Σολτς είπε ότι επισκέπτεται την Ουκρανία αυτή τη σημαντική στιγμή με το μήνυμα ότι η Γερμανία στέκεται δίπλα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία προσπαθεί να βρει διπλωματική λύση στη δύσκολη κατάσταση.
«Μαζί με τη Γαλλία, έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας στο σχήμα της Νορμανδίας. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αξίζει κάθε προσπάθεια», είπε ο Καγκελάριος.
Ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι η Γερμανία ανησυχεί για την κατάσταση στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα. Πιστεύει ότι οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας δεν δικαιολογούνται και δεν υπάρχουν λογικοί λόγοι για μια τέτοια αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων.
«Είναι σαφές στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι η στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες για τη Ρωσία. Θα το τονίσω αύριο στη Μόσχα», είπε.
Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος ευχαρίστησε επίσης την ουκρανική ηγεσία για τη συνετή ανταπόκρισή της στη δύσκολη και απειλητική κατάσταση και την υπεύθυνη πολιτική της.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι συνεχάρη τον Όλαφ Σολτς για την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η Γερμανία είναι βασικός εταίρος της χώρας του στην υποστήριξη των φιλοδοξιών της για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και γενικά σημαντικός εταίρος για την Ουκρανία.
Να γίνει η Γερμανία εγγυητής της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Γερμανίας συζήτησαν επίσης την οικονομική συνεργασία και τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα.
Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι στη συνάντηση συζήτησαν λεπτομερώς τους κινδύνους ασφαλείας που συνδέονται με το Nord Stream-2.
«Εδώ έχουμε κάποιες διαφορές στην αξιολόγηση. Τόνισα ότι η θέση μας παραμένει η ίδια – εξετάζουμε το Nord Stream 2 αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα των απειλών ενέργειας και ασφάλειας για εμάς και την περιοχή. Καταλαβαίνουμε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι ένα γεωπολιτικό όπλο. Γι’ αυτό η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ενεργειακής ασφάλειας», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Συνεχίζοντας πρότεινε την έναρξη ενός συγκεκριμένου στρατηγικού διαλόγου στον ενεργειακό τομέα, εντός του οποίου θα αναπτυχθούν ενεργειακές εγγυήσεις και αποτελεσματική υποστήριξη για την Ουκρανία.
«Είναι σημαντικό η Γερμανία να γίνει εγγυητής της συνεχιζόμενης διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας», είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε την πρόθεση της Γερμανίας να συμπληρώσει την πρωτοβουλία για τον «πράσινο» μετασχηματισμό, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία με συγκεκριμένη και οικονομική υποστήριξη.
«Και το ουκρανικό κράτος είναι έτοιμο να προσφέρει μεγάλες προοπτικές για αμοιβαία επωφελή συνεργασία στον τομέα της “πράσινης” ενέργειας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους εμπορικούς εταίρους προτεραιότητας της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
«Συμφωνήσαμε ότι στη στρατηγική προοπτική, ένα από τα βασικά στοιχεία της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ουκρανίας στην περιοχή θα πρέπει να είναι οι γερμανικές επενδύσεις στην Ουκρανία. Το ενδιαφέρον για την κατασκευή τους είναι αμοιβαίο», είπε.
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα πρότεινε τη διοργάνωση του πέμπτου Ουκρανογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ το 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία και η Γερμανία έχουν πολλά υποσχόμενα πεδία για εμβάθυνση της συνεργασίας, επομένως είναι σημαντικό να οργανωθούν διακυβερνητικές διαβουλεύσεις που θα ανοίξουν ένα νέο στάδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος σημείωσε ότι η Γερμανία στηρίζει την Ουκρανία και την οικονομία της για πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια, ιδίως ενθαρρύνοντας τους Γερμανούς επενδυτές. Προανήγγειλε άμεση αποπληρωμή 150 εκατ. ευρώ από το τρέχον χρηματοπιστωτικό δάνειο και ένα νέο χρηματοπιστωτικό δάνειο.
ΝΑΤΟ και ΕΕ
Η επιθυμία της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα, παραμένει αμετάβλητη, αλλά η απόφαση για ένταξη στη Συμμαχία δεν εξαρτάται μόνο από τη χώρα μας, σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
«Δεν υπάρχει κανένα μήνυμα από εμάς ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ο στόχος μας», είπε.
«Δυστυχώς, δεν εξαρτώνται όλα από την Ουκρανία. Γνωρίζετε πολύ καλά την επιθυμία της Ουκρανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενίσχυση των συνόρων της, για τη μελλοντική Συμμαχία, για τις φιλοδοξίες μας», είπε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα συνέβαλε στη διασφάλιση της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και αν η λύση αυτού του ζητήματος εξαρτιόταν μόνο από την Ουκρανία, θα βάζαμε τέλος στο «και» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως η πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ είναι ένας δρόμος χωρίς συγκεκριμένες προθεσμίες.
«Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο που επιλέξαμε. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό σε αυτό το μονοπάτι είναι ο στρατός μας να είναι ισχυρός. Και θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτός ο δρόμος και πότε», κατέληξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.