Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι καμιά πρωτοβουλία για τη διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Τουρκία, μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από την Ινδία και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20.
Η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου έρχεται λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για τον διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής Ευρώπης από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου – κάτι που είχε ανακοινωθεί και στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας, «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σχετικά με όλους τους διαδρόμους στον κόσμο. Η Κίνα έχει σημειώσει πρόοδο στην πρωτοβουλία “μια ζώνη ένας δρόμος” και συνεχίζει. Όπως γνωρίζετε, έχουμε σημειώσει πρόοδο προς αυτό το βήμα που έκανε η Κίνα. Με άλλα λόγια, όλα περιλαμβάνονται σε εκείνο το έργο, στο σχέδιο, μέχρι να φτάσουμε στο Μαρμαράι [διηπειρωτική σιδηροδρομική γραμμή στην Κωνσταντινούπολη]».
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πραγματοποιούμε διπλωματία στο πλαίσιο της αρχής win-win και εργαζόμαστε για το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές τις εναλλακτικές διαδρομές και τι μπορούμε να κερδίσουμε» για να προσθέσει ότι «οι χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν τις περιοχές επιρροής τους μέσω εμπορικών δρόμων και διαδρομών».
«Το γνωρίζουμε και αυτό» συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «ωστόσο, εξετάζουμε το θέμα με ένα σύνθημα που λέει “ο δρόμος είναι ο πολιτισμός” και ελπίζουμε ότι όλα αυτά τα έργα θα υπηρετήσουν την ανάπτυξη του πολιτισμού, την ευημερία και την ειρήνη των ανθρώπων. Λέμε το εξής: Δεν υπάρχει διάδρομος χωρίς την Τουρκία. Η Τουρκία αποτελεί σημαντική παραγωγική και εμπορική βάση. Η καταλληλότερη γραμμή για κυκλοφορία από τα ανατολικά προς τα δυτικά πρέπει να διέρχεται από την Τουρκία».
Συνεχίζοντας, ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «ένα βήμα στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτή τη διαδικασία είναι το βήμα που έκανε ο Κόλπος μαζί μας. Μιλάμε για έναν οδικό διάδρομο που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω Ιράκ, Κατάρ, Άμπου Ντάμπι και Τουρκίας. Ως προς αυτό, ο Μοχάμεντ Μπιν Ζάιντ, συγκεκριμένα, έκανε χθες μια πολύ πιο αποφασιστική πρόταση: “Ας μην παρατείνουμε αυτή τη δουλειά, αφήστε τους φίλους μας να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες σε 60 ημέρες, ας βάλουμε αμέσως τα θεμέλια, ας ξεκινήσουμε”».
Προσθέτοντας ότι «με άλλα λόγια, αισθάνονται τόσο πολύ τον ενθουσιασμό αυτής της δουλειάς» ο Ερντογάν σημείωσε ότι «δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες τόσο στον Υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, όσο και στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου. Ελπίζω να κάνουν αυτό το βήμα σε συνεννόηση με τους συνομιλητές τους. Αυτός ο αριθμός δεν είναι τόσο μικρός. Όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ έτοιμα για αυτή τη δουλειά. Το Κατάρ είναι πολύ έτοιμο. Είμαστε επίσης πολύ έτοιμοι για αυτό. Ελπίζω ότι θα έχουμε κάνει αυτό το βήμα με αυτόν τον τρόπο».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, έριξε τα βέλη του και στη συνολική Δύση και στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι «η G20 περιλαμβάνει όχι μόνο ανατολικές χώρες αλλά και πολλές δυτικές χώρες. Η G20 είναι σχεδόν μια σύνθεση Ανατολής και Δύσης. Ωστόσο, σε αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια σύγκρουση με τη Δύση, δυστυχώς, στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Ποια είναι αυτή η σύγκρουση; Εδώ, ο κ. Πούτιν λέει: «Η Δύση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς εμένα, οπότε διέκοψα τον διάδρομο σιτηρών». Τι σημαίνει αυτό; Η Δύση κράτησε τις υποσχέσεις της προς εμάς εδώ και πενήντα χρόνια; Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας καθυστερεί εδώ και πενήντα χρόνια. Σήμερα, συναντηθήκαμε ξανά με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του είπαμε ότι αυτή η ζυγαριά δεν αντέχει τόσο βάρος».