Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα (14/2) την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.
«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.
«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία έκρινε πιθανή σήμερα μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία και ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, τη στιγμή που ο φόβος μιας επικείμενης εισβολής φθάνει στο αποκορύφωμά του.
«Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση με μια κλιμάκωση που εντείνεται», επισήμανε, εντούτοις, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.
«Είναι επείγον για όλους μας να σταματήσει η κλιμάκωση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει την Ουκρανία να έχει την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της…».
«Εάν κατά σύμπτωση, η κυριαρχία, ένα μέρος της κυριαρχίας ή της ακεραιότητας της Ουκρανίας αμφισβητηθούν από μια σημαντική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, μαζικές κυρώσεις», τόνισε.
Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.
«Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Παρίσι συστήνει μονάχα, προς το παρόν, στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.
Επικοινωνία Μπάιντεν – Τζόνσον
Την ίδια στιγμή τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις πρόσφατες διπλωματικές τους δεσμεύσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Επανεξέτασαν επίσης τις τρέχουσες διπλωματικές και αποτρεπτικές προσπάθειες ως απάντηση στη συνεχιζόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Επίσης συζήτησαν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής στάσης στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και υπογράμμισαν τον συνεχή στενό συντονισμό μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας να επιβληθούν σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία σε περίπτωση που επιλέξει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.
Ουκρανία: Εγκαταλείπουν τη χώρα οι βουλευτές
Πάντως, η εντολή εξόδου από την Ουκρανία προς τους πολίτες ξένων κρατών για λόγους ασφαλείας, έδωσε τη δυνατότητα και σε αρκετούς Ουκρανούς να φύγουν από τη χώρα. Όχι μόνον ολιγάρχες (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ), οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους κι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όπως έχει γραφτεί στο iEidiseis, αλλά και πολλοί βουλευτές και κρατικοί αξιωματούχοι το έχουν βάλει στα πόδια, όπως ανέφερε και στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένκσι (δείτε εδώ το διάγγελμά του).
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση από τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας ότι 23 βουλευτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» στην Βουλή της Ουκρανίας Νταβίντ Αραχαμίγια, σχεδιάζει να εγγράψει ένα νομοσχέδιο στη Βερκχόβνα Ράντα (Ουκρανική Βουλή) που θα απαγορεύει σε αξιωματούχους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία.
Αυτό είπε ο Αραχαμίγια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης μετά τη συνάντηση του κόμματος στο Γραφείο του Προέδρου.
«Ο Πρόεδρος είπε σήμερα ότι η έξοδος από την Ουκρανία είναι προδοσία, αν και νομικά είναι δυνατόν… Είτε απόψε είτε αύριο θα καταχωρήσω ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι ένα άρθρο που σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή στρατιωτικού νόμου, αξιωματούχοι όλων των κατηγοριών – και κατηγορία “Α”, και ρυθμιστικές αρχές, και βουλευτές και άλλοι, θα απαγορευθεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό» είπε ο επικεφαλής της παράταξης.
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει στέρηση εδρών από βουλευτές που φεύγουν τώρα γιατί απλώς φοβούνται (σ.σ. την αυξημένη στρατιωτική επιθετικότητα).
Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ντανίλοφ, από το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, 23 βουλευτές βρίσκονται στο εξωτερικό.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)