Κόσμος

Ταϊβάν: 17 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και 5 πλοία εντοπίστηκαν ανοιχτά του νησιού

Μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι παρατηρείται ότι η Κίνα έχει εντείνει τις πτήσεις και τις περιπολίες πλοίων που διασχίζουν την ονομαστική μέση γραμμή στο στενό της Ταϊβάν.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε, χθες (20/08), ότι 17 κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και 6 πολεμικά πλοία εθεάθησαν γύρω από το νησί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, αναφέρεται ότι 7 από τα αεροσκάφη πέταξαν ανατολικά της γραμμής αέρα και θάλασσας, η οποία είναι αποδεκτή για τον περιορισμό των σφαιρών επιρροής των μερών στα Στενά της Ταϊβάν, και στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής που έχει κηρυχθεί από την Ταϊβάν ως «Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα εναέρια και θαλάσσια οχήματα της Κίνας παρακολουθούνται από ηλεκτρονικά οχήματα εντοπισμού, αεροσκάφη περιπολίας, πλοία και επίγεια πυραυλικά συστήματα.

Μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στις αρχές του μήνα, παρατηρείται ότι η Κίνα έχει εντείνει τις πτήσεις και τις περιπολίες πλοίων που διασχίζουν την ονομαστική μέση γραμμή στο στενό της Ταϊβάν.

Ακόμα, μετά την επίσκεψη της Πελόζι, ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί. Οι 7ήμερες ασκήσεις δημιούργησαν έναν de facto αποκλεισμό γύρω από το νησί. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων με τη χρήση πραγματικών όπλων και πυρομαχικών, κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την ηπειρωτική Κίνα έπεσαν στα ύδατα κοντά στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του στρατού ανακοίνωσε στις 10 Αυγούστου ότι οι ασκήσεις ολοκληρώθηκαν, αλλά οι στρατιωτικές περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν θα συνεχιστούν.

Η Πελόζι ήταν η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το νησί, το οποίο βρίσκεται σε διαμάχη κυριαρχίας με την Κίνα, μετά από 25 χρόνια. Προηγουμένως, ο Νιουτ Γκίνγκριτς είχε επισκεφθεί την Ταϊβάν το 1997, ενώ κατείχε αυτό το αξίωμα. Η επίσκεψη προκάλεσε την αντίδραση της Κίνας, η οποία θεωρεί το νησί μέρος της επικράτειάς της.

Δίνοντας έμφαση στην «αρχή της μίας Κίνας», το Πεκίνο αντιτίθεται στη δημιουργία ανεξάρτητων διπλωματικών σχέσεων της Ταϊβάν με τις χώρες του κόσμου, στην εκπροσώπησή της στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και απαιτεί από τις χώρες που την αναγνωρίζουν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αλβανία: Δύο Ρώσοι και ένας Ουκρανός συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να εισέλθουν σε εργοστάσιο όπλων
Κούβα: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα
Chevron Right