Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν τους 25.000 οι νεκροί – Συνεχίζονται οι έρευνες

Το δράμα σε Τουρκία και Συρία συνεχίζεται με τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ να έχει ξεπεράσει τους 25.000.

Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και στη Συρία πραγματοποίησαν μια σειρά από διασώσεις, την Παρασκευή (10/02), ανασύροντας αρκετούς ανθρώπους από κτήρια που κατέρρευσαν εκατέρωθεν των συνόρων, την ώρα που οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας (06/02) εξανεμίζονται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη «The Washington Post», oi άνθρωποι αυτοί – μεταξύ των οποίων ένα παντρεμένο ζευγάρι στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, ένα νεογέννητο μωρό στο Χατάι και μία μητέρα με τα δύο ενήλικα παιδιά της στη συριακή πόλη Τζαμπλέχ – ήταν από τους λίγους που κατάφεραν να αντέξουν για περισσότερες από τέσσερις ημέρες μετά τις σεισμικές δονήσεις, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους.

Πάντως, στην Τουρκία, οι σκηνές των επιζώντων που μεταφέρονταν με φορεία, προσέφεραν σπάνιες στιγμές αισιοδοξίας μέσα στην ολοένα αυξανόμενη τραγωδία. Μάλιστα, την Παρασκευή (10/02), ο αριθμός των νεκρών και στις δύο χώρες ξεπέρασε τους 23.000, η πλειονότητα των οποίων καταγράφεται στην Τουρκία, με περισσότερους από 80.000 τραυματίες και αμέτρητους άλλους που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι ή να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν τω μεταξύ, επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες περιοχές στα νότια της χώρας και χαρακτήρισε τον σεισμό ως την «καταστροφή του αιώνα». Ο ίδιος και το κόμμα του, το AKP, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο οξείας κριτικής όσον αφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς και για την προφανή περιφρόνηση των σεισμικών κανονισμών που προκάλεσαν την κατάρρευση χιλιάδων κτηρίων.

Σε δεινή κατάσταση η Συρία

Ακόμα, στη Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, οι Συριακές Δυνάμεις Πολιτικής Άμυνας, γνωστές και ως Λευκά Κράνη, ανακοίνωσαν την Παρασκευή (10/02) τον τερματισμό των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης. Τα μέλη της ομάδας, που λειτουργούν με πολύ λιγότερους πόρους από τους διασώστες στην Τουρκία, έσκαβαν με τα χέρια τους και βασικά οικοδομικά εργαλεία σε 40 πόλεις και χωριά. Ο ηγέτης τους, Ραέντ Αλ Σάλεχ, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν κατάφερε να κινητοποιηθεί και να παράσχει εξοπλισμό που, όπως είπε, θα μπορούσε να σώσει περισσότερες ζωές Σύρων.

Τα Ηνωμένα Έθνη «δεν έχουν παράσχει τίποτα» για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας να διερευνηθεί γιατί η ξένη βοήθεια έφτασε πρώτα σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Σε αυτόν τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα, που περιλαμβάνει την επαρχία Ιντλίμπ και τμήματα του Χαλεπιού, σκοτώθηκαν 2.166 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000, σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη. Παρ’ όλα αυτά, εκατοντάδες, ενδεχομένως χιλιάδες, περισσότεροι μπορεί να έχουν χαθεί κάτω από τα ερείπια και δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Ακόμα και πριν από τον σεισμό της Δευτέρας (06/02), πάντως, 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία χρειάζονταν ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, η Σιβάνκα Ντανάπαλα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή (10/02) ότι έως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα μπορεί να έχουν μείνει άστεγοι από την καταστροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Λακόπουλος: Ούτε έξω πάει καλά ο Ανδρουλάκης
Εξαφάνιση Αμερικανών στη Μεσσηνία: «Φοβάμαι πως είναι νεκροί» λέει η κόρη τους
Chevron Right