Οι ενέργειες της τελευταίας στιγμής από τον Μισέλ Μπαρνιέ για να πείσει την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να μην άρει την ανοχή της προς την κυβέρνηση μειοψηφίας της Γαλλίας κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Από το περιβάλλον της Λεπέν επισημάνθηκε στη Le Monde πως η τελευταία παραχώρηση σχετικά με τις επιστροφές από τις δαπάνες για τα φάρμακα ήταν θετική, αλλά όχι αρκετή. Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Συσπείρωση δεν προτίθεται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, που αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ – ως επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας μακρονιστών και ρεπουμπλικάνων – ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει με επίκληση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να περάσει τα νομοσχέδια με προεδρικά διατάγματα, παρακάμπτοντας τη Βουλή.
Ωστόσο ταυτόχρονα, αυτή η ενέργεια, δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής. Τόσο το Λαϊκό Μέτωπο (Συμμαχία Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων και Κομμουνιστών), που εξαρχής έχει καταγγείλει τον Μακρόν για «δημοκρατική εκτροπή», «πραξικόπημα» και «κλοπή των εκλογών» καθώς αρνήθηκε να διορίσει πρωθυπουργό από το αριστερό μπλοκ που κέρδισε στις κάλπες, όσο και η Εθνική Συσπείρωση, προχώρησαν άμεσα σε κατάθεση των σχετικών προτάσεων.
Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε πως το κόμμα της θα υποστηρίξει και την πρόταση του Λαϊκού Μετώπου γεγονός που σημαίνει πως συγκεντρώνεται ο αναγκαίος αριθμός βουλευτών για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Η πτώση μιας κυβέρνησης με αυτόν τον τρόπο θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Γάλλους των τελευταίων γενεών, καθώς η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν το 1962, όταν ανετράπη η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού. Επιπλέον η κυβέρνηση του «εκλεκτού» του Μακρόν θα γίνει η πιο σύντομη στην ιστορία της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.
Το τελεσίγραφο της Λεπέν και η πρόταση μομφής
Η Μαρίν Λεπέν, λίγο πριν από τη συνεδρίαση, ανακοίνωσε πως διατηρεί την «κόκκινη γραμμή» της σχετικά με την ενίσχυση των συντάξεων, μια πρόβλεψη που θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση.
Οι βουλευτές της ακροδεξιάς, όπως είχε ανακοινώσει η Λεπέν, κατέθεσαν τροπολογία για την αναπροσαρμογή των συντάξεων. «Η απόφαση παραμένει στα χέρια του Πρωθυπουργού. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να το αποδεχτεί ή να μην το δεχτεί», είχε δηλώσει εν είδει τελεσίγραφου. Ωστόσο η τροπολογία κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για τα προεδρικά διατάγματα και την πρόταση μομφής.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά είχε δηλώσει ότι εάν δεν συμβεί κάποιο «θαύμα την τελευταία στιγμή», το κόμμα του θα προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μέσα στις επόμενες ημέρες. «Η πρότασή μομφής είναι έτοιμη», είχε τονίσει και ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης Ζαν Φιλίπ Τανγκί στο BFM-TV.
Μετά το τελικό αδιέξοδο, η Εθνική Συσπείρωση με ανάρτηση στο Χ γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στις διαδικασίες για ανατροπή της κυβέρνησης. «Ο Πρωθυπουργός μόλις ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την ψήφιση του προϋπολογισμού της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό το νομοσχέδιο, όπως και αυτή η Κυβέρνηση, αξίζουν μια πρόταση μομφής», ανέφερε.
Le Premier ministre vient d’actionner l’article 49.3 de la Constitution pour faire passer le budget de la Sécurité sociale.
Ce texte, comme ce Gouvernement, méritent la censure. pic.twitter.com/dcVmQiHV4Z
— Groupe Rassemblement National (@groupeRN_off) December 2, 2024
Τυπικά, η πρόταση μομφής θα κατατεθεί από την Αριστερά, καθώς η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, η Ματίλντ Πανό, ανακοίνωσε πως ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες κατά της κυβέρνησης και η Εθνική Συσπείρωση ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει.
Μπαρνιέ: «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του»
Ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, ο Μισέλ Μπαρνιέ απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές επικαλέστηκε την ανάγκη για «σταθερότητα» στη Γαλλία. «Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας που φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους». «Από εδώ και πέρα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εγώ τις δικές μου», τόνισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ομιλία του.
Χωρίς τις ψήφους της ακροδεξιάς η γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει ούτε το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και προφανώς ούτε και τον προϋπολογισμό. Για αυτό το λόγο ο Μπαρνιέ στρέφεται πλέον στον Μακρόν και τα προεδρικά διατάγματα, παρότι η κίνηση αναμένεται να αποδειχθεί η «αρχή του τέλους» του.
«Ο κ. Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Εθνικού Συσπείρωσης. Είπε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας. Καταθέτουμε πρόταση μομφής και θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», απάντησε η Μαρίν Λεπέν.
Προϋπολογισμός λιτότητας και πτώσης
Σημειώνεται πως η Γαλλία βρίσκεται σε καθεστώς υψηλού ελλείμματος (6%) από την Κομισιόν γεγονός που σημαίνει πως καλείται να προωθήσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας ώστε να επαναφέρει την εκτροχιασμένη οικονομία στα δημοσιονομικά όριο που απαιτεί η ΕΕ. Οι συνολικές δαπάνες και οι αυξήσεις φόρων που προβλέπονται στο οικονομικό σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τις πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι είχε διακηρύξει πως στόχος του ήταν η ανακοπή της πορείας της ακροδεξιάς προς την εξουσία, μετά τον θρίαμβό της στις ευρωεκλογές. Ήλπιζε πως θα ενισχύσει τη θέση του, αλλά τελικά αποδυναμώθηκε περαιτέρω, οδήγησε τη Γαλλία σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, αρνήθηκε να αποδεχτεί ως Πρόεδρος μια κυβέρνηση υπό το Λαϊκό Μέτωπο παρότι η συμμαχία κέρδισε τις εκλογές, διόρισε τον «εκλεκτό» του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία και αποφάσισε να δώσει στη Λεπέν ρόλο «kingmaker».
Τώρα η ηγέτιδα της ακροδεξιάς έκρινε πως είναι η ώρα να πατήσει το «κουμπί» και ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του και μια προαναγγελθείσα κρίση.