Κόσμος

Δυσπιστία στη Δύση για τα περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων

«Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων και ότι περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Τι λένε Βρετανία και Καναδάς.

Με επιφυλακτικότητα, αν όχι με δυσπιστία, αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της Δύσης και το ΝΑΤΟ τις ρωσικές ανακοινώσεις για αποχώρηση των στρατευμάτων από περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Μετά τη χθεσινή δήλωσή του ότι «δεν είδαμε ακόμη πραγματική αποκλιμάκωση από τη Ρωσία» ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προέτρεψε ξανά τη Μόσχα να αποδείξει ότι πράγματι αποσύρει τα στρατεύματά της. «Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων και ότι περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αν αρχίσουν πραγματικά να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό είναι κάτι που θα χαιρετίσουμε. Πάντα μετακινούσαν δυνάμεις μπρος – πίσω, άρα το να βλέπουμε κίνηση δυνάμεων, ή αρμάτων μάχης, δεν επιβεβαιώνει μια πραγματική απόσυρση», είπε χαρακτηριστικά.

Τι λένε Βρετανία και Καναδάς

«H Βρετανία δεν έχει δει μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από θέσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Ουάλας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Times, ο Ουάλας δήλωσε: «Δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία προς το παρόν για αυτή την απόσυρση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της υπουργού Άμυνας του Καναδά, Ανίτα Άμαντ η οποία δήλωσε μεν ότι ελπίζει να δει αποδείξεις μιας αποχώρησης ρωσικών στρατευμάτων, αλλά προς το παρόν, οι αριθμοί, όπως είπε, αυξάνονται.

Μιλώντας για κομβική κατάσταση η κ. Αμαντ σημείωσε: «Η κλιμάκωση των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, είναι σημαντικά αυξητική», δήλωσε η Αναντ προσερχόμενη στη σύνοδο Υπουργών του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε τετελεσμένο με αυτή τη σημαντική κλιμάκωση ρωσικών στρατευμάτων που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Φον ντερ Λάιεν: Η έκκλησή μας προς τη Ρωσία είναι: Μην επιλέξετε τον πόλεμο

Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα, δήλωσε η ίδια. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Επισήμανε ωστόσο ότι, η διπλωματία ακόμη μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. ‘Αλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους.

Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ίδια σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα. Κάνει επιλογές για το δικό της μέλλον.

Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο, και έτσι απειλεί με πόλεμο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδέα ότι το Κρεμλίνο πρέπει να αποφασίζει τι μπορούν ή δεν μπορούν να επιθυμούν και τόνισε ότι «η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η κρίση αφορά στην Ουκρανία – και όχι μόνο. Έχει να κάνει με το τι σημαίνει να είσαι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το δικαίωμα του καθενός να ζει χωρίς φόβο.

Ελπίζω πραγματικά ότι το Κρεμλίνο θα αποφασίσει να μην εξαπολύσει περαιτέρω βία στην Ευρώπη. Χθες, η Ρωσία σίγουρα έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα. Αφενός, οι αρχές ανακοινώνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Από την άλλη, η Δούμα ψηφίζει υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμα τις τελευταίες της λέξεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ έγραψε 36 επιστολές στο κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, με μια σειρά από αιτήματα. Έλαβε δύο επιστολές σε αντάλλαγμα. Μία από τον Ζοζέπ Μπορέλ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τον Γενς Στόλτενμπεργκ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Αλλη μια φορά, η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να μας διχάσει. Όμως η προσπάθειά τους απέτυχε», ανέφερε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Επίθεση από χάκερς κατά του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι χάκερς εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τον ιστότοπό του, επιχειρώντας να βρουν τρωτά σημεία στον κώδικα προγραμματισμού.

Αν και το Κίεβο δεν κατονομάζει ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, μια δήλωση υποδηλώνει ευθέως ότι το Κίεβο δείχνει προς τη Ρωσία.

«Δεν αποκλείεται ο επιτιθέμενος να χρησιμοποίησε τακτικές με βρώμικα κόλπα επειδή τα επιθετικά του σχέδια δεν εκτυλίσσονται σε μεγάλη κλίμακα», σημείωσαν οι ουκρανικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σασμός - αποκάλυψη: Είναι έγκυος η Αργυρώ;
ΓΣΕΕ: Μορφή χιονοστιβάδας τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα - Αναγκαία η λήψη μέτρων
Chevron Right