Κόσμος

Αργεντινή και Κολομβία υποστηρίζουν την πρόταση της Βραζιλίας για τη δημιουργία μιας νέας μορφής συνομιλιών για την Ουκρανία

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Κολομβίας, Αλμπέρτο Φερνάντες και Γκουστάβο Πέτρο, τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μαζί με τους ηγέτες της Αργεντινής και της Κολομβίας, ζήτησε να υπάρξει νέα μορφή συνομιλιών για την Ουκρανία, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Κολομβίας, Αλμπέρτο Φερνάντες και Γκουστάβο Πέτρο, τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι δύο αρχηγοί κρατών προτείνουν «διπλασιασμό των διπλωματικών προσπαθειών» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει η Le Monde, καλώντας επίσης τις πλευρές σε κατάπαυση του πυρός.

«Ο πόλεμος ενισχύει την πολιτική των μπλοκ και προωθεί τον επανεξοπλισμό και τη στρατιωτικοποίηση με αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες των κρατών και τεράστια κέρδη για τη στρατιωτική βιομηχανία. Επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναβιώσουν τον προηγούμενο ρόλο του ΝΑΤΟ», ανέφεραν οι πρόεδροι σε κοινή δήλωσή τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι για μια ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία, η Κίνα και η Ινδία θα πρέπει να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Όπως και η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ απάντησαν ότι χρειάζονται τη συγκατάθεση της Ουκρανίας για μια τέτοια μορφή.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, λέγοντας ότι απαιτείται μια νέα πολυμερής μορφή για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Χθες, σε συνέντευξή του στο CNN, ανέπτυξε την άποψή του και είπε ότι «πρέπει να συγκεντρώσουμε μια ομάδα χωρών που θα μιλάει για ειρήνη και όχι για πόλεμο». Μεταξύ αυτών των χωρών ανέφερε την Ινδία, την Ινδονησία και την Κίνα, όπου ο Λούλα ντα Σίλβα θα ταξιδέψει τον Μάρτιο και θέλει να συζητήσει εκεί, μεταξύ άλλων, την ιδέα ενός νέου σχήματος για την Ουκρανία.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχήμα.

«Θέλω να μιλήσω για ειρήνη με τον Πρόεδρο Πούτιν, τον Πρόεδρο Μπάιντεν, τον Σι Τζινπίνγκ, την Ινδία, με όλους, διότι, κατά τη γνώμη μου, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι δυνατή μόνο υπό ειρηνικές συνθήκες», πρόσθεσε ο ντα Σίλβα.

Στον κατάλογό του δεν ανέφερε την Ουκρανία, κάτι που έχει ήδη υποπέσει στην αντίληψη του Λευκού Οίκου.

Χθες ο Βραζιλιάνος ηγέτης βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συναντήθηκε με τον Μπάιντεν. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι «εναπόκειται στον πρόεδρο Ζελένσκι να αποφασίσει αν οι διαπραγματεύσεις είναι κατάλληλες και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες».

Δηλαδή, η Ουάσινγκτον συμφωνεί σε ευρείες διαπραγματεύσεις μόνο με την επίσημη συγκατάθεση του Κιέβου και με τη συμμετοχή του. Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, αρνείται να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Ρωσία και απαιτεί από τη Ρωσία να αποσύρει πρώτα τα στρατεύματά της από τα κατεχόμενα εδάφη.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα εξακολουθήσει να θέτει την ιδέα ενός νέου διαπραγματευτικού συνασπισμού για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία κατά την επίσκεψή του στην Κίνα τον Μάρτιο. Και είναι πιθανό να υποστηριχθεί εκεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Qatargate: Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κοτσολίνο ζήτησαν απο την ιταλική δικαιοσύνη να μην εκδοθεί στο Βέλγιο
Εικόνες από δορυφόρο: Απίστευτο το μέγεθος της καταστροφής σε Τουρκία και Συρία
Chevron Right