Οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα (01/04), την αποχώρησή τους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα έπειτα από επιδρομή δύο εβδομάδων, με τους Παλαιστίνιους να περιγράφουν τις εκτεταμένες καταστροφές που άφησε πίσω του ο στρατός και τα πτώματα που ήταν διασκορπισμένα.
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), η εγκατάσταση – το κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας πριν από τον πόλεμο – χρησιμοποιήθηκε από τους μαχητές της Χαμάς. Ο στρατός χαρακτήρισε την επιχείρηση ως μία από τις πιο επιτυχημένες της σχεδόν εξάμηνης σύγκρουσης και αναφέρθηκε στη θανάτωση δεκάδων μαχητών, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, η Υπηρεσία Υγείας του ΟΗΕ δήλωσε ότι αρκετοί ασθενείς του νοσοκομείου πέθαναν και δεκάδες τέθηκαν σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Οι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις, περιέγραψαν ημέρες σφοδρών μαχών, μαζικών συλλήψεων και αναγκαστικών πορειών μπροστά από νεκρούς.
Σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, που δημοσιεύθηκε στο X, το βράδυ της Κυριακής (31/03), τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης, ενώ περισσότεροι από 100 ασθενείς εξακολουθούν να παραμένουν στο συγκρότημα, εκ των οποίων τουλάχιστον 28 σε κρίσιμη κατάσταση.
«Μεταξύ των ασθενών είναι τέσσερα παιδιά, τα οποία στερούνται τα απαραίτητα μέσα φροντίδας – δεν έχουν πάνες, σακούλες ούρων, νερό για τον καθαρισμό των πληγών», έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας: «Πολλοί έχουν μολυσμένες πληγές και είναι αφυδατωμένοι. Από χθες έχει απομείνει μόνο ένα μπουκάλι νερό για κάθε 15 άτομα».
Βιντεοσκοπημένο υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, έδειχνε κατεστραμμένα και απανθρακωμένα κτήρια, λόφους χώματος που είχαν αναμοχλεύσει οι μπουλντόζες και ασθενείς σε φορεία σε σκοτεινούς διαδρόμους, όπως ανέφερε το Associated Press.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι η Χαμάς είχε εγκαταστήσει το κύριο βόρειο αρχηγείο της μέσα στο νοσοκομείο και κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους μαχητές για την καταστροφή, λέγοντας ότι οι μαχητές είχαν οχυρωθεί μέσα στις εγκαταστάσεις. Ο ίδιος, επίσης, αρνήθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβλαψαν πολίτες και ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός είχε απομακρύνει περισσότερους από 200 εκ των περίπου 300-350 ασθενών και παρέδωσε τρόφιμα, νερό και ιατρικές προμήθειες στους υπόλοιπους.
Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποίησε την εγκατάσταση για στρατιωτικούς σκοπούς και κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Υπενθυμίζεται ότι η σύγκρουση πυροδοτήθηκε τον Οκτώβριο, όταν η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους – κυρίως αμάχους – σε μια επίθεση στο νότιο Ισραήλ. Η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά την επίθεση, έχει – μέχρι στιγμής – σκοτώσει περίπου 33.000 ανθρώπους στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές Αρχές. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει τμήματα της περιοχής σε ερείπια, εκτοπίζοντας περισσότερο από το 80% του πληθυσμού.
Στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντιμετωπίζει μια από τις πιο σοβαρές απειλές που έχει δεχθεί ο συνασπισμός του. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (30-31/03), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το Ισραήλ ενώθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και ζητούν την απομάκρυνσή του. Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα, στην Μπε’ερ Σεβά και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ απαίτησαν την απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι και χαρακτήρισαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «εμπόδιο στη συμφωνία», υποσχόμενοι να επιμείνουν έως ότου εκείνος να εγκαταλείψει την εξουσία.
Επισημαίνεται ότι η Χαμάς απήγαγε περίπου 250 άτομα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι περίπου 130 από αυτούς παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 34 που θεωρούνται νεκροί.