Κόσμος

Handelsblatt: Προβληματικός ο εντοπισμός τουριστών μέσω φόρμας

Η Handelsblatt σε άρθρο της αναφέρεται στην φόρμα εντοπισμού τουριστών με κορονοϊό, την οποία θεωρεί μια «πολύπλοκη διαδικασία».

Η φόρμα που θα συμπληρώνουν οι τουρίστες που θα έρχονται στην Ελλάδα, θεωρείται «προβληματική» από την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Συγκεκριμένα επικρίνει τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της νέας οδηγίας και τονίζει πως προκαλεί «δυσαρέσκεια» στον τουριστικό κλάδο.

Παράλληλα, επισημαίνει πως «η διαδικασία ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως για ηλικιωμένους ταξιδιώτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αποθαρρύνονται όμως και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και που κλείνουν συνήθως το εισιτήριο την τελευταία στιγμή».

Μάλιστα, τονίζει ότι οι οδηγίες συμπλήρωσης είναι στα αγγλικά, ενώ όχι μόνο δεν αφορούν Αμερικανούς ή Βρετανούς, αλλά κυρίως σε πολίτες άλλων χωρών και ειδικά σε Γερμανούς, οι οποίοι ήταν το 2019 οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα.

Επίσης, η Handelsblatt κάνει αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επισημαίνει πως «ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Για τους ταξιδιώτες όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη. Δεν υπάρχει χαλάρωση, αλλά αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών κανονισμών και μάλιστα χρονικά πολύ άμεση».

Επιπλέον,σύμφωνα με την εφημερίδα δεν έχει αποκαλυφθεί βάσει ποιών κριτηρίων επιλέγονται οι ταξιδιώτες που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ.

Έτσι, τονίζει πως «κατά τη συμπλήρωση της φόρμας οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν σε αριθμό ερωτήσεων και να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό της πτήσης, το όνομά τους, τη διεύθυνση, αριθμό ταυτότητας, ηλικία, τηλεφωνικό αριθμό, ηλεκτρονική διεύθυνση, μέχρι και ταξίδια σε άλλες χώρες αλλά και […] τα στοιχεία επικοινωνίας του καταλύματος όπου θα διανυκτερεύσουν τις επόμενες 14 μέρες στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι «στην ιστοσελίδα ο χρήστης δεν μαθαίνει γιατί, πού και για πόσο αποθηκεύονται τα στοιχεία του. Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση απάντησε την Κυριακή ότι τα δεδομένα που συλλέγονται καθίστανται ανώνυμα ενώ τα ονόματα δεν αποθηκεύονται. Στη σελίδα δεν υπάρχει ωστόσο παραπομπή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μήπως δημιουργούνται βάσει των αριθμών των κινητών τηλεφώνων προφίλ μετακινήσεων ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση κρουσμάτων; Την περασμένη εβδομάδα οι ελληνικές αρχές αξιοποίησαν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξουν την τήρηση των κανονισμών καραντίνας».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του ψευτογιατρού
Κλοπ: «Όταν έρθει η ώρα, θα γιορτάσουμε»
Chevron Right