Μπορεί χθες να κατέκλεισαν τα ΜΜΕ εικόνες με μερικά από τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρούν από τα ουκρανικά σύνορα και τη Μόσχα να διαμηνύει πως ολοκληρώθηκαν τα στρατιωτικά γυμνάσια, αλλά η Δύση δεν φαίνεται να πείθεται.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν την κίνηση της Μόσχας. Επιμένουν ότι μία επίθεση είναι τόσο πιθανή, όσο και ζήτημα χρόνου.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «ουδεμία ένδειξη έχει υπάρξει αναφορικά με αποκλιμάκωση επί του πεδίου». Αναφέρεται σε στρατιωτική ενίσχυση και επισημαίνει ότι η αναδιάταξη δυνάμεων δεν ισοδυναμεί με απόσυρση.
Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε από πλευράς του, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.
«Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.
Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».
«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.
Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».
Δεν πείθεται η Βρετανία
Σε δήλωση προχώρησε την Τετάρτη και ο ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας.
«Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει αποσύρει δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τζιμ Χόκενχαλ σε μία σπάνια δημόσια τοποθέτηση.
«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» τόνισε, κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα».
Η ρωσική πλευρά
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του μιλά την ίδια ώρα για «κίνδυνο κλιμάκωσης» με αιχμή τις αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, ενώ το Κίεβο ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ρωσική Δούμα, δηλαδή, έστειλε ψήφισμα προς επικύρωση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» οι αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Η κίνηση αυτή σημαίνει αυτόματα την ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ, το σύνολο συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον Πoύτιν να μην προχωρήσει σε παράνομη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.
Σύνοδος των 27 της ΕΕ
Με ελπίδες για αποκλιμάκωση, δυσπιστία για την πρόθεση της Ρωσίας και έντονο το αίσθημα ευθύνης για ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να αποτραπεί μία πολεμική σύρραξη που θα προκαλέσει παγκόσμιους πολυεπίπεδους κλυδωνισμούς, προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που οργάνωσε εκτάκτως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπό το βάρος της ψυχροπολεμικής ρωσο-ουκρανικής κρίσης.
Στη Σύνοδο, η οποία είναι προγραμματισμένη στις 13.30 στις Βρυξέλλες πριν την έναρξη της Συνόδου Ε.Ε. – Αφρικανικής Ένωσης, οι ηγέτες θα αναζητήσουν την τακτική που είναι ικανή να οδηγήσει στην επικράτηση της διπλωματίας.
Πέραν του Προέδρου Μισέλ, για τις τελευταίες εξελίξεις και την αίσθηση που αποκόμισαν από τις συνομιλίες τους με Ρωσία-ΗΠΑ-Ουκρανία, θα ενημερώσουν αναλυτικά ο προεδρεύων της Ε.Ε., Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, προκειμένου να υπάρξει κοινή αξιολόγηση των δεδομένων και των επόμενων κινήσεων όλων των εμπλεκομένων με γνώμονα μια πιο ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε.